Landa is meester in Vlissingen

Met kleppers als Naiditsch, Smeets, L’Ami, Postny en de herboren comebackkid Yasser Seirawan was de concurrentie zelden zo groot in het Nederlandse kuststadje Vlissingen. Toch wist Konstantin Landa van begin tot einde de teugels stevig in handen te houden. Een zege in de laatste ronde tegen L’Ami bezegelde het lot van de andere favorieten.

Met 8/9 bleef Landa een halfje voor het koningstrio Naiditsch, Seirawan en Postny…

Landa wint in Vlissingen

Afgelopen week werd er ook geschaakt in Vlissingen. Het Zeeland Open lokt traditioneel veel Belgen én enkele sterke grootmeesters. In de vorige edities werden onder andere Kasimdhzanov en Tiviakov opgevoerd. Deze editie was een van de sterkste van de laatste jaren. Top seed Arkadij Naiditzsch is immers een 2700+-speler. Voorts speelden ook Jan Smeets, Evgeny Postny, Erwin L’Ami, Konstantin Landa en ene Yasser Seirawan mee. Seirawan is sinds kort begonnen aan een comeback en maakte al indruk door onlangs Mamedyarov en Polgar te kloppen op het WK voor landenploegen.

Arkadij Naiditsch vergalde het toernooi van Jan Smeets door hem in de laatste ronde van de leiding weg te slaan.

In een open toernooi hangt het er meestal van af hoeveel remises de toppers moeten toestaan en dat was dit jaar niet anders. Na 8 rondes had niemand van de top 6 een partij verloren. Smeets en Landa stonden aan kop met 7/8. De andere favorieten volgden op een half puntje. De laatste ronde bracht op en top spektakel.

Naiditzsch vergalde het oranje feestje door Smeets opzij te zetten, terwijl Seirawan in een klassiek duel GM Sveshnikov versloeg. Alle druk lag daardoor op Konstantin Landa, die moest winnen van Erwin L’Ami om alleen toernooiwinnaar te worden. De vlam sloeg in de pan toen L’Ami in een eerder strategische Siciliaan een kwaliteitsoffer op het bord toverde. In ruil kreeg hij het loperpaar en een pion, die echter al snel gedubbeld werd op de open a-lijn. Voor Landa was het dan een kwestie van precieze techniek en ook al zal L’Ami ongetwijfeld ergens nog een foutje hebben gemaakt, was de afwerking van de Rus kundig. Met 8/9 hield hij de andere toppers van zich af. Een uitstekende prestatie.

De top 10 na 9 rondes:
1. Landa 8
2-4. Postny, Naiditzsch, Seirawan 7,5
5-9. Burg, Smeets, Deepan, Van Haastert, Henrichs 7
10. L’Ami … 6,5

Alle uitslagen en foto’s op de officiële site van het toernooi. Ook de foto’s in dit artikel komen van de officiële website.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.