Facelift voor reacties op Schaakfabriek

Door de toenemende populariteit van de reacties op deze website, heeft de redactie vandaag een proefproject opgestart. Reageren op een artikel verloopt nu via een facebook-module. De werking is uitermate eenvoudig en wijst zichzelf uit, maar reageren is nu gebonden aan een facebookaccount.

We willen benadrukken dat het hier enkel gaat om een proefproject, dat binnenkort zal geëvalueerd worden. Het kan de inleiding zijn op een apart forum, maar we kunnen ook terugkeren naar het oude systeem. Alle reacties zijn welkom…

De afgelopen maanden heeft de mogelijkheid om te reageren op een artikel zichzelf uitgebreid tot proporties die wij als redactie niet hadden voorzien. Behalve aanmoedigingen en opmerkingen wordt de reageer-functie steeds vaker gebruikt als een waar discussieplatform. Uiteraard biedt dit voordelen (zaken die in de Belgische schaakwereld nooit eerder openbaar aan de kaak gesteld werden, werden dat nu wel), maar het had ook tal van nadelen. Zo mondden vele opmerkingen uit in heuse forumdiscussies, terwijl de functie van de reacties eigenlijk niet voorzien is op dergelijke discussies. Er is geen overzichtelijke layout en de inhoud van de artikels werd al snel van ondergeschikt belang of werd in de reacties genegeerd of foutief geciteerd of geïnterpreteerd. Ook het eeuwige euvel van het anoniem posten van reacties stuitte op heel wat weerstand (met voor- en tegenstanders). Het verspreiden van persoonlijke (privé) informatie over andere mensen vormde eveneens een bijwerking, die we als site niet willen ondersteunen.

Wij kregen daarop vrij veel mails binnen met voorstellen. Afschaffen van commentaar en Schaakfabriek.be louter als nieuwsplatform gebruiken, commentaren niet meer censureren, zwaarder censureren, de anonimiteit afschaffen, sociale netwerksites gebruiken of een apart forum opstarten.

Omdat Schaakfabriek.be geen forum is en ook niet wil zijn, werd daarom dieper ingegaan op de laatste twee opties. Een apart forum, waar alle discussies gevoerd kunnen worden, zoals dat op andere fora ook gebeurd. Maar omdat we de reageer-mogelijkheid ook niet volledig willen afschaffen (integendeel), werd gezocht naar een compromis. En voor dat compromis kwamen we uit op een tool die ervoor zorgt dat de reacties via het facebookaccount verlopen. Dit heeft duidelijke voordelen, waarbij we vooral rekenen op het gegeven dat iedere reactie gelinkt is aan een facebook-account en dus niet langer anoniem gebeurt (waardoor we hopen dat de wildgroei aan reacties enigszins beperkt zal worden). Daarnaast wordt de integratie van facebook en Schaakfabriek.be bevorderd. De toepassing is mooier qua layout en gebruiksvriendelijker. Het grote (en voor ons enige) nadeel is natuurlijk dat niet iedereen een facebook-account heeft (inclusief de auteur van deze website) en deze module dus mogelijkerwijs enkele lezers die willen reageren, uitsluit.

Het globale concept voor de toekomst ziet er daarom als volgt uit: een apart forum met discussies, gemodereerd, maar anoniem. Reacties rechtstreeks op artikels kunnen enkel nog via een facebookaccount en niet-anoniem. Het tweede deel van dit concept wordt nu dus voor enkele weken uitgetest. Reacties mogen volgen via mail (zie “contact”) of uiteraard via uw facebookaccount. In tussentijd zal de mogelijkheid en haalbaarheid van een apart forum onderzocht worden. Vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in moderatorschap, mogen zich altijd aanmelden.

Bedankt voor het trouwe lezen van onze artikels en laat de reacties maar komen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.