“Ik moet nu vechten om niet ten onder te gaan tegen de dames, dat was 20-30 jaren geleden anders!”

Terwijl in Mortsel en Eisden gerapidschaakt werd (waarover later meer), speelt een tienkoppig gezelschap in hartje Antwerpen voor een grootmeesternorm in het jaarlijkse Inventi-toernooi.

Dit jaar zijn er geen toeschouwers toegelaten, dus kan de schaakfan best alles volgen via Schaakfabriek Live. Na de tweede ronde zijn twee zaken duidelijk: voor Hovhanisian en Docx wordt het halen van een norm geen sinecure en Edouard Romain is de te kloppen man. Opvallend is de deelname van drie stevig spelende dames, de allereerste keer dat Michiels 1. d4 speelde en een kwade Timman…

Edouard domineert beginfase toernooi

Ieder jaar pakt het Inventitoernooi uit met enkele voor ons land bekende namen en enkele grootmeesters of interessante outsiders uit andere landen. Dit jaar worden de locals vertegenwoordigd door Bart Michiels, Mher Hovhanisian en Stefan Docx. Voor Bart Michiels kan dit Inventitoernooi wel eens een mijlpaal in zijn carrière betekenen. Sinds 1 september pronkt de jonge Wetteraar met 2501 op de FIDE-wereldranglijst. Niet alleen op zich een prestatie om u tegen te zeggen, maar tevens een cruciale stap in de race naar de titel van grootmeester. Michiels heeft nog één norm nodig en hoopt die hier te halen.

Bart Michiels gaat voor zijn grootmeesternorm.

In de eerste ronde kreeg hij meteen een tik te verwerken. In een scherpe Fransman leek er weinig aan de hand, maar de stelling nodigt uit tot fouten en die kwam er ook. Het jonge Nederlandse toptalent Benjamin Bok (2488 en bij de vorige ratinglijst eveneens boven de 2500) profiteerde en won de partij. Vandaag herpakte Michiels zich (zie verder) en met 1/2 speelt hij nog steeds mee voor de knikkers, al zal de norm een moeilijk te bereiken doelwit zijn.

Voor Hovhanisian staat de tweede norm op het menu. Met 2496 en even een virtueel sprongetje boven de 2500-grens zijn die normen nu zijn voornaamste doel. Simpel zal dat echter niet worden, want de Armeen verloor vandaag tegen de Schotse Ketevan Arakhamia-Grant. In een Franse partij leek Hovhanisian wel spel te hebben, maar zowel het partijverloop als de engines tonen aan dat de stelling vooral vrij ingewikkeld was. In hevige tijdnood offerde hij een kwaliteit, maar moest te hard knokken voor compensatie. 1-0. Met 0,5/2 zal de norm voor hem een bijzonder moeilijke opdracht worden. Desalniettemin besteedde hij uitvoerig de tijd om met zijn tegenstander te analyseren.

Leuk moment in Michiels-Docx: 33. Pxd6!!

Hetzelfde verhaal kan geschreven worden voor Stefan Docx. De gezonde zwartremise tegen Van Der Wiel gisteren was positief, maar vandaag liep het mis tegen Bart Michiels. Die speelde met wit niet zijn getrouwe e4, maar verraste met 1.d4 en een fianchetto-opstelling tegen het Koningsindisch. In de eindfase van de partij pakte hij uit met een leuke truc: 33. Pxd6!! De koning kan niet terugslaan wegens Lc5 mat. Uiteindelijk kreeg wit twee lopers en een sterke vrijpion, die hem de partij opleverde. “De eerste keer dat ik 1.c4 speelde won ik en nu speelde ik voor de eerste keer 1.d4 en win weer”, aldus een glimlachende Michiels. Ook Docx zal met 0,5/2 stevig moeten scoren als hij de norm nog wilt halen, al blijft elowinst voor hem een misschien wel groter doel.

De andere deelnemers brengen een mix van jeugdigheid en ervaring, van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Aan de ene kant de youngsters Romain (top seed), Bok, Paehtz en Savina (die laatste twee vertegenwoordigen de jonge dames). Aan de andere kant de ervaren rotten en vermaarde wereldtoppers Timman (behoeft geen introductie), Van Der Wiel (eveneens niet) en Arakhamia-Grant. Die laatste is een ervaren Schotse speelster met een rating van 2456 en een grootmeestertitel. Edouard Romain maakt tot nog toe de beste indruk met twee zeges, al had Timman daar vandaag ook bij moeten staan. Hij verliet na zijn partij meteen de zaal, omdat hij een gewonnen eindspel tot remise had laten verzanden. John Van Der Wiel speelde in zijn tweede ronde tegen Paehtz en had het niet onder de markt. “Oef, ik moet nu vechten om niet ten onder te gaan tegen de dames, dat was 20-30 jaren geleden wel anders.”

De partijen zijn iedere dag live te volgen op Schaakfabriek Live. Toeschouwers zijn dit keer niet toegelaten, dus zullen wij u de laatste drie rondes ter plaatse op de hoogte houden.

De stand na ronde 2:
1. Edouard 2
2. Timman 1,5
3-7. Michiels, Bok, Van Der Wiel, Arakhamia-Grant en Savina 1
8-10. Hovhanisian, Paehtz, Docx 0,5