Jan Timman redt spanning in Inventitoernooi

Na vier rondes was alles klaar en duidelijk: Edouard Romain duldde geen tegenstand in zijn eerste vier rondes. Met 4/4 had hij al een bonus van een vol punt verzameld. In de vijfde ronde gisteren zorgde de “best of the west” echter voor een verrassing: hij versloeg Edouard en kwam mee aan kop.

Voor de andere deelnemers is het voorlopig aanklampen. Geen van hen lijkt nog in aanmerking te komen voor een grootmeesternorm, dus is het spelen voor de eer, de elopunten en de prijzen…

Timman in bloedvorm

Jan Timman is misschien “op zijn retour”, zoals dat oneerbiedig wel eens wordt gezegd, maar dat wil niet zeggen dat hij plots niet meer weet hoe de stukken bewegen. In Antwerpen is hij na zes rondes de enige die ook maar in de buurt komt van alleenheerser Edouard Romain. De Fransman was gestart met vier zeges op rij, dikwijls in “Grand Style”. Zo won hij enkele leuke offerpartijen.

Timman speelde net daarachter een iets rustiger, maar eveneens sterk toernooi. Hij moest wel twee remises toestaan, maar een daarvan was een jammerlijke eindspelmislukking tegen Savina. Kortom: de afwerking was in een partij niet aanwezig, maar de vorm was er zeker wel. Dat werd bevestigd in de vijfde ronde, toen Timman met wit alle registers opentrok tegen Edouard, met succes! Timman won de partij en beende zijn grote concurrent bij.

Veel tijd om uit te blazen had Timman niet. In de zesde ronde vandaag reageerde Edouard op zijn nederlaag door opnieuw een stuk te offeren, de koningsvleugel van zijn tegenstander open te rijten (vandaag was het slachtoffer Van Der Wiel) en uiteindelijk het volle punt binnen te halen. Timman daarentegen had niet zoveel tegen een zwalpende Mher Hovhanisian. De Armeen won nog steeds geen enkele partij dit toernooi en bengelt troosteloos onderaan de rangschikking. Vandaag speelde hij echter wel degelijk met remise tot gevolg. Timman speelt nog tegen Van Der Wiel, Michiels en Docx, terwijl Edouard Docx, Savina en Paehtz over de vloer krijgt. Het kan nog wel eens een spannende finish worden!

Stefan Docx herpakte zich mooi van zijn 0,5/4. Hij reageerde met zeges tegen Arakhamia-Grant en Bok.

Hoe zit het intussen met de normenjagers? Wel, niet goed. Zowel Michiels, Bok, Hovhanisian, Savina, Paehtz als Docx verliezen te veel punten om die felbegeerde norm in de wacht te slepen. Vooral Hovhanisian en Docx startten rampzaligmet 0,5/4. Docx antwoordde met een knappe 2/2 tegen Arakhamia-Grant en vandaag Benjamin Bok. Hovhanisian moest zich tevreden stellen met remises tegen Michiels en Timman.

Vanaf morgen volgt Schaakfabriek de gebeurtenissen ter plaatse en mag u dus gedetailleerde verslagen met tal van reacties verwachten.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.