Stefan Docx haalt nu ook Edouard neer

“Als mijn Inventitoernooi slecht is, stop ik een jaar met schaken”, reageerde een ontgoochelde Stefan Docx enkele rondes geleden nog, toen hij – niet voor de eerste keer – opnieuw een goede stelling verloren had en met 0,5/4 achterbleef.

Het hielp, want sinds die ronde heeft de Antwerpenaar elke partij winnend afgesloten, vandaag met een hoogtepunt tegen toernooileider Romain Edouard. Die verliet hoofdschuddend de speelzaal. “Waarom doe ik in elk toernooi soms van die stomme en onbegrijpelijke dingen??” …

Inventitoernooiverloop blijft zich in bochten wringen

Waar het Inventitoernooi voor de normenjagers al afgelopen is, is de strijd om de eindzege zonder meer ongelooflijk boeiend. Romain Edouard maakte tot nog toe van elke tactische kans gebruik om het volle punt mee te graaien en ging enkel tegen Jan Timman onderuit. Maar vandaag kende de Fransman een heuse offday.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik totaal niet begreep wat hij aan het doen was”, legde Docx uit. “Gelukkig voor mij bleek het ook gewoon niet goed te zijn. Op een bepaald moment offert hij zijn pion op c4, wat gebaseerd was op een misrekening. Daarna ging het snel bergaf. Ook 2600-spelers mistellen zich wel eens.” Edouard begreep zelf ook weinig van zijn capriolen. “Ieder toernooi flik ik zoiets”, mompelde hij terwijl hij de speelzaal verliet. Voor Docx een heuse opsteker. Net in het pak (speciaal gekocht om te schaken trouwens!) is hij van 0,5/4 naar 3,5/7 gegaan. Knap!

Timman toonde opnieuw grondige partijkennis in zijn partij tegen Michiels.

De nederlaag van Edouard was het sein voor Timman om even druk uit te oefenen op Bart Michiels in een technische stelling, die blijkbaar Portisch-Smyslov uit de jaren ’70 volgde, aldus Timman in de analyse tegen een verbaasde Michiels. “Ahja? Is dat zo? Amai…” De Belg verdedigde zich in ieder geval kranig en hield de remise veilig op het bord. Toch geen slecht resultaat voor Timman, die opnieuw mee aan kop komt.

De spannendste partij van de dag kwam van de hand van John Van Der Wiel, die op zoek ging naar revanche tegen Mher Hovhanisian. Die laatste zocht naar zijn eerste zege in dit toernooi, maar kwam al na 15 zetten in hevige tijdnood. Gevolg: een moeilijke en misschien wel verloren stelling waarbij de Armeen telkens bij de 0 de zet deed om 30 seconden increments te krijgen. Wonder boven wonder overleefde hij de stelling en bood Van Der Wiel zelfs remise aan. “Ik dacht dat hij dit aanbod niet kon weigeren, met zo weinig tijd op zijn klok, maar hij weigerde tot mijn grote verbazing”, aldus Van Der Wiel. Hovhanisian op zijn beurt dacht dat hij goede winstkansen had, ondanks het feit dat hij voor elke zet maar 30 seconden had. Van Der Wiel belandde ook in tijdnood, maar profiteerde dan toch van enkele foutjes van zijn tegenstander. 1-0, een titanenduel!

De uitslagen van de zevende ronde:
Timman-Michiels 1/2
Van Der Wiel-Hovhanisian 1-0
Paehtz – Bok 1/2
Savina-Arakhamia-Grant 0-1
Docx-Edouard 1-0

Stand na ronde 7:
1-2. Timman, Edouard 5
3-4. Paehtz, Van Der Wiel 4
5-7.Bok, Savina, Docx 3,5
8. Michiels 3
9. Arakhamia-Grant 2
10. Hovhanisian 1,5