“Dringend drank nodig, veel drank”

In een bloedstollende laatste ronde heeft Romain Edouard alsnog het Inventitoernooi gewonnen. Nadat Timman berustte in een vrij vroege remise (weliswaar in een volledig gelijke stelling), kreeg de Fransman Savina klein in een eindspel. Opvallend: Edouard speelde dit toernooi geen enkele remise.

Het spektakel kwam echter van twee andere borden. Zowel Paehtz-Hovhanisian als Van Der Wiel-Michiels waren partijen die onvoorspelbaar en scherp waren. Hovhanisian won, Michiels ook. Hij profiteerde van een offer van zijn tegenstander…

Edouard wint Inventi 2011

Het Inventitoernooi 2011 was al speciaal van in het begin. Om het bedrijfsleven tijdens het toernooi niet te storen, werd dit jaar besloten geen toeschouwers toe te laten. Enkel genodigden konden de normenjagers komen bewonderen. Daarnaast werd het toernooi gecombineerd met enkele netwerkevents met veel drank en eten. De decibels gingen daardoor geregeld de hoogte in tijdens de partijen, maar de spelers bleven er opvallend rustig onder.

In de laatste ronde was in de speelzaal alles peis en vree, maar achter de borden hielden de spelers zich niet in. De strijd om de toernooizege ging tussen Jan Timman en Romain Edouard. Timman toonde gisteren zijn prima voorbereiding tegen John Van Der Wiel met een door hem gekend offer, waar Van Der Wiel niet op wist te anticiperen. Edouard won een beter eindspel tegen Paehtz.

Jan Timman speelde een puik toernooi en was de enige speler zonder nederlaag. De eindzege was echter voor Edouard, de enige speler zonder remises!

Beiden moesten dus vandaag met zwart winnen in hun duels tegen Savina (Edouard) en Docx (Timman). Timman koos voor een Caro Kann, maar bereikte weinig meer dan een gelijke of misschien zelfs iets mindere stelling. “Ik heb zeker iets om voor te spelen”, verklaarde Docx, “maar toen nam ik op f6 en zag ik niet echt nog iets om voor te gaan. Hij aanvaardde mijn remiseaanbod iets later.” Dat was na een twintigtal zetjes, waardoor Edouard een duidelijk doel voor ogen had. Hij molk een strategisch iets beter eindspel uit en won de partij en het toernooi. Daarmee wint de “alles of niets” van Edouard (geen énkele remise in 9 rondes) het van de degelijkheid van Timman (geen enkele nederlaag!)

Spektakel op andere borden

Intussen was er vooral bij Michiels en Hovhanisian vanalles te beleven. Hovhanisian had gisteren zijn eerste zege gehaald tegen de overslapen Docx, die bijna een uur te laat was gekomen. Vandaag tegen Paehtz koos Hovhanisian in zijn typische stijl voor een dubieuze opstelling, die in het Engels door een prachtig woord omschreven kan worden als “Murky”. Het witte spel leek beter, maar was in ieder geval niet makkelijk en toen er ook nog eens een paar leuke matbeeldjes op het bord verschenen, was de Armeen helemaal in zijn sas. Hij kreeg drie pionnen voor een stuk en goede aanvalskansen, die vlot werden omgezet. Vol enthousiasme toonde Hovhanisian zijn partij in de analyseruimte.

Bart Michiels beperkte de schade door een zege tegen John Van Der Wiel.

Ook in Van Der Wiel-Michiels verscheen er een offer op het bord. “John bood in de beginfase remise en na mijn debacle tegen Arakhamia-Grant gisteren wilde ik het eerst aannemen. Maar langs de andere kant vond ik mezelf iets beter staan, een beoordeling die overigens misschien niet eens helemaal juist was. Ik speelde door en kwam toen zeker minder te staan, maar hij offerde te speculatief en ik won nog”, deed Michiels zijn verhaal van de partij. “Ik heb dringend drank nodig, veel drank”, lachte Van Der Wiel groen.

Ook Michiels beperkt zo nog de schade na een wisselvallig toernooi. “Ik ben blij dat ik er voor het toernooi al in geslaagd was de 2500 te halen, anders had ik me nu zeker slechter gevoeld”, glimlachte hij. “Maar goed, ik ben nu een negental puntjes kwijt. Het komende seizoen staat in het teken van het ophalen van die punten en van een derde grootmeesternorm.”

De eindstand na 9 rondes:

1. Edouard 7
2. Timman 6,5
3. Bok 5,5
4-7. Docx, Michiels, Peahtz, Van Der Wiel 4
8-9. Hovhanisian, Savina 3,5
10. Arakhamia-Grant 3

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.