Belgische delegatie sluit EK af met gemengde gevoelens

Nicola Capone werd knap tiende. De andere dertien Belgen kampeerden net onder of boven de middenmoot, voor enkele een prima resultaat, voor anderen lichtjes teleurstellend. Het Europees Jeugdkampioenschap is, prestatiegewijs, een toernooi geweest, waarin weinig Belgen uitblonken, maar waarin iedereen wel een ervaring rijker is, wat traditioneel de voornaamste reden is voor landgenoten om aan dergelijke toernooien mee te doen.

De deelname van de Belgische delegatie verliep echter niet zonder problemen. Begeleider Roel Hamblok kaartte er al enkele aan in een eerder verslag. In een eindverslag uit de familie van Lennert Lenaerts zijn ongenoegen over de bondsorganisatie. Vooral het begeleidingsvraagstuk krijgt veel aandacht…

Capone beste Belg

Een Europees Jeugdkampioenschap is voor Belgen een toernooi waarin de ervaring een cruciale rol speelt en in mindere mate het resultaat. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat enkel Nicola Capone in zijn reeks een kans maakte om te spelen voor meer dan dat: een top 10-plaats was – als achtste seed – zeker geen onrealistisch doel. Ondanks een moeilijk begin met 2/4 herpakte Capone zich in stijl: hij scoorde een indrukwekkende 4,5/5 in de laatste rondes en klokte daarmee af op een knappe tiende plaats.

In de andere reeksen eindigden de Belgen net boven of onder de middenmoot. Elogewijs presteerden Lennert Lenaerts, Lars Swijsen, Thibault Real en Natascha Mabille boven de verwachtingen: hun eindrangschikking is beter dan hun plaatsing bij het begin van het toernooi. De andere Belgen bleven wat dat betreft net onder de verwachtingen, al is dit criterium natuurlijk maar één van de vele mogelijke die gebruikt kunnen worden om te bepalen of iemand een goed toernooi heeft gespeeld of niet. Zeker in jeugdtoernooien moet dit dus absoluut genuanceerd worden. Bij deze geven we dan ook even droogjes de scores mee van onze landgenoten:

De score van de Belgen

Veel spelers, vooral degene die met Luc Winants mochten werken (zie verder), reageerden wel erg positief op de ervaring. “Ik heb in dit toernooi werkelijk ongelooflijk veel bijgeleerd”, zegt Lars Swijsen. “GM Winants kent zo ongelooflijk veel structuren en stellingen. Iedere dag analyseerde hij een uur en hielp hij met de voorbereiding. Een geweldige ervaring!”

“Het laatste woord is hierover nog niet gezegd”

Maar net dat aspect, de begeleiding, kwam in alle verslagen die onze redactie binnenkreeg achteraf, uitvoerig aan bod. In een vorig verslag van Roel Hamblok, die als begeleider meereisde naar Bulgarije, kon u al lezen dat de Belgische delegatie in mineur was vertrokken naar Bulgarije, toen aan de luchthaven bleek dat begeleider Dimitri Logie zijn paspoort niet langer geldig was. Enkele spelers zaten daardoor zonder begeleider, waaronder Nicola Capone. Diens vader reageerde daarop ontgoocheld: “Nicola speelt in dergelijk toernooi mee om bij te leren. Dat gaat nog steeds het beste met een begeleider, die hem op zijn fouten kan wijzen. Dat hij dat nu niet had, is heel jammer.” In een email aan onze redactie zette de familie van speler Lennert Lenaerts het aanstellen van begeleiders nog eens extra in de verf.

Enkele families bundelden zelf hun krachten en stelden Luc Winants aan als trainer, onder andere voor deze Lennert Lenaerts.

“Er waren te weinig begeleiders mee voor de spelers. Oorspronkelijk wilde ze met twee begeleiders 13 spelers helpen, wat veel te weinig is. Ondertussen hebben de meeste ouders een alternatief uitgewerkt en samen, al dan niet met de nodige geldschieters, de krachten en gelden gebundeld en een alternatief uitgewerkt: zo is er Luc Winants voor Lennert, Thibault, Francois en Lars, Christian Braun voor Yannick en Natacha, Adriaan voor Quinten. Nathaniel wordt begeleid door zijn vader. Ik vind het echter schrijnend dat bijvoorbeeld Nicola Capone, als een van de favorieten, zonder begeleider naar Bulgarije werd gestuurd”, vertelt Carine Lenaerts, de moeder van Lennert. “De jeugdspelers die o.a. hun plaats verdiend hebben op het BK, zijn het slachtoffer van amateurisme en favoritisme van anderen. Wat een figuur slaat de Belgische bond alweer!”

Daarnaast hekelt Lenaerts ook de organisatie, communicatie en informatie binnen de Belgische delegatie zelf. “Er zijn tal van voorbeelden waar de delegatieleiding in mijn ogen bepaalde spelers heeft benadeeld of waar voor hoogst bedenkelijke oplossingen zijn gekozen. De organisatie van deze internationale uitzending met begeleiding en coaching en afvaardiging ter plaatse en meerbepaald de communicatie en professionaliteit hiervan zal de eerstvolgende dagen gespreks -of emailonderwerp zijn”, besluit ze.

Bernadette Tercken, die delegatieleider was tijdens het toernooi, reageert: “De persoon in kwestie heeft zich heel het toernooi afgezonderd. Het is altijd makkelijk achteraf na te trappen in plaats van mee problemen aan te pakken als ze zich voordoen ter plaatse. Ze heeft zeker een punt wat de organisatie van de begeleiding betreft. Daar hebben wij echter allemaal een oplossing voor proberen te vinden. Zij heeft daar zelfs nooit vragen over gesteld. Het probleem dat zich uiteindelijk voordeed, was trouwens een persoonlijke fout van Dimitri Logie, die zijn identiteitskaart niet tijdig hernieuwd had. Zoiets afschuiven op de organisatie is fout. Dat heeft er niets mee te maken.”

  1. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck03-10-2011

    Dat degene die ervoor gestemd hebben in de KBSK,en gezegd hebben dat degene die het vorig Belgisch Jeugdkampioenschap 2010 georganiseerd, slechte organisatoren zijn. Dat deze heren en dames een keer uitleggen aan de ouders waarom deze mensen het niet meer mogen organiseren!!!

  2. Chessmaster
    Chessmaster03-10-2011

    Dit vind ik ook ronduit schandalig. Voortdurend hoor je over problemen die de bond gerealiseerd heeft. Kas gestolen, fouten bij organisaties, BKJ organisatoren die beschuldig worden.

    Wanneer gaan ze eindelijk eens iets goeds doen? Zijn er al oplossingen voor een BKJ 2012? Want zoals het er nu naar uit ziet zal er geen BK jeugd meer zijn. Tenzij er dringende verandering gaan komen.

  3. Johan
    Johan03-10-2011

    Wat bedoel je hiermee Luc ? Wat is er aan de hand ?
    Waar gaat het volgend BJK door ? Hopelijk op een aangename locatie zoals Houffalize waar kinderen, en ouders samen kunnen ravotten op voetbalvelden/ jongeren iets drinken in cafetaria, en ouders samen kunnen genieten van een weekje vakantie…

  4. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck04-10-2011

    Johan,Dat we de laatste 6 jaren iets mooi opgebouwd hadden met verschillende mensen die het goed menen met het jeugdschaak,al die mooie schaakmomenten gestart in Oostende over Houffalize, op 6 minuten vergaderen bij de bond werden weg geveegd, zonder dat we ons mochten verdedigen.

  5. Ruben
    Ruben04-10-2011

    De kans dat het in Houffalize zal plaatshebben is zeer klein, omdat Ol Fosse D’Outh het laatste weekend niet beschikbaar is.
    Dat een aangeduide begeleider, die bovendien lid is van de RvB van de KBSB, voor het EK niet meekan omdat zijn papieren niet in orde zijn, is een mogelijk scenario voor de volgende Monty-Python film. 🙂
    Voor de rest onthou ik mij, als gewezen jeugdleider, van alle commentaar

  6. Tom V
    Tom V04-10-2011

    Note to self: leer zoontje niet schaken… wat een krabbenmand…

  7. Rudi
    Rudi04-10-2011

    Ik vermoed dat die ene persoon ook zal opdraaien voor de kosten die de KBSB (dus eigenlijk de ouders en/of alle leden van de KBSB) dus vliegreis, en het hotel. Zelfs als dit laatste gratis was dan nog heeft de KBSB niet kunenn genieten ervan, en bijgevolg schade opgelopen.

  8. stefant
    stefant09-10-2011

    We weten de ware omstandigheden niet juist in te schatten, en laat de betrokkenen dit best afhandelen met de bond zou ik zeggen. Ik hoop dat iedereen kan zeggen wat hij wil zeggen en eenieder begrip opbrengt voor de positie van de ander. We mogen de ambities van de jongelingen niet fnuiken, het zijn per slot van rekening onze beste spelers die ons land afvaardigen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat de ouders zelf oplossingen moeten zoeken. Als de ouders niet tevreden zijn met de basis aan begeleidig aangeboden door de bond , vind ik dat de ouders wel het recht moeten hebben om een step up te doen als zij zelf daartoe het verschil bijdragen. Verder is het wenselijk dat de accomodaties door de bond en binnen zijn budget kenbaar wordt gemaak aan de ouders met de optie voor de ouders om een step up te doen als zij dan het verschil bijdragen en een gezamelijk tegenvoorstel formuleren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.