Kleppers domineren schanstoernooi in Hechtel

Ieder jaar is het schanstoernooi een Hechel een Limburgs schaakhoogtepunt. Behalve de gezamenlijke finale van de LIC is er geen enkel moment in het jaar waarop zoveel schakers samen hun sport beoefenen in de meest gezellige provincie van het land.

Toch was de editie van dit jaar enigszins minder succesvol dan de vorige. Van 270 deelnemers naar 169 en vooral de open reeks zag een daling van het aantal deelnemers: slechts 47. Maar onder die 47 wél een pàk klasse. Wie anders dan Daniel Fridman won…

Fridman houdt andere 2500’ers af

De meest gezellige provincie van het land? Dat is uiteraard voor interpretatie vatbaar, maar de Limburgse schakers doen er alles aan om dat beeld over te dragen op het schanstoernooi: goedkope drank, hotdogs, frietjes, een grote hal voor de ouders en begeleiders … Aan de formule van het schanstoernooi is de laatste jaren weinig tot niets veranderd. Logisch ook, want de afgelopen jaren was het toernooi telkens goed voor ongeveer 250 schakers. Soms meer, soms minder.

De editie van dit jaar sprong daardoor een beetje in het oog. 169 deelnemers is uiteraard een cijfer waar veel andere toernooien nog steeds jaloers op zouden zijn, maar het is een opmerkelijke daling in vergelijking met de vorige jaren. De redenen zijn uiteenlopend: minder reclame, het prachtige weer of simpelweg toeval. Een ander opmerkelijk gegeven: de open reeks telde maar 47 spelers, met een bijzondere samenstelling. Er was een fenomenale bovengrens met kleppers als Fridman, Gurevich, Dgebuadze, Levin, Orlov, Popovich, Cekro, Haub, Klimovic, Sarrau en dan – om het nu veel te oneerbiedig uit te drukken – de rest.

Rein Verstraeten speelde goed mee met de top van het toernooi.

Het toernooi werd in ieder geval gedomineerd door de favorieten. Enkel Jelle Sarrau stak bij momenten het hoofd aan het venster en ook Rein Verstraeten zorgde voor een verrassing door IM Haub te kloppen. Maar voor het overige: Fridman, Gurevich, Levin en Dgebuadze deelden de lakens uit. Popovich en Cekro zakten wat weg na een aarzelend begin, maar kwamen opnieuw boven water op het einde van het toernooi. De laatste ronde was immers een strijd om de titel tussen Fridman, Levin en Degbuadze. Die laatste twee remiseerden snel, waardoor Fridman met wit de klus mocht klaren tegen diezelfde Cekro. Het verloop van die partij was eigenaardig. Cekro leek het prima te doen en het eindspel (twee stukken en vier koningspionnen tegen twee stukken en vier koningspionnen) leek potremise, tot de Luikenaar plots een stuk weggaf. 1-0, toernooizege voor Fridman.

De top 10 in de open reeks:

1. Fridman 6/7
2-6. Dgebuadze, Levin, Gurevich, Orlov 5,5
7-8. Haub, Verstraeten 5
9-10… Popovic, Sarrau, Cekro … 4,5

De jeugdreeksen werden gewonnen door Lars Swijsen, Lotte Demey, Eric Deconinck, Nathaniel Faybish en Laurent Huynh. Meer informatie vind je op de site van de Schaakliga Limburg.

  1. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck10-10-2011

    Dag Jan, de goede uitslag van het criteriumtornooi in Hechtel is De winnaar van de Open reeks is: Daniel Fridman (2659), 1ste jeugdspeler is 7de is Rein Verstraeten (2149). B-reeks: Lars Swijsen. C-reeks: Lotte Demey. D-reeks: Lowie Tomme. E-reeks: Nathaniel Faybish en de F-reeks: Laurent Huynh
    In de D-reeks is de overwinnaar wel Lowie Tomme
    De uitslagen kan men bezichtigen op: http://www.jeugdschaakcriterium.be/?q=Limburg

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.