Carlsen, Ivanchuk en Morozevich blijven schitteren in internationaal schaak

Foto@Chessvibes.com

Terwijl ons land even werd “opgeschrikt” door een “invasie” van Garry Kasparov, speelt de wereldtop ongehinderd door om datgene te bereiken, dat Kasparov ooit bereikt heeft. De persoon die daar het dichtste bij lijkt te komen, is Magnus Carlsen. Hij won een spannende Bilbao Masters.

In het Russische Saratov is Alexander Morozevich intussen zijn heropleving aan het bevestigen. De creatieve Rus raast door het toernooi met een tpr van 2952 na 8 rondes. En in Nederland speelt een luxeviertal in Hoogeveen…

Carlsen haalt het in tiebreak

De Grand Slam Masters verzamelen nu al enkele jaren de beste spelers van het afgelopen schaakjaar om ze, net zoals in het tennis, tegenover elkaar te zetten in één toernooi. De vorige jaren veranderde de formule van die Masters wel eens. Nu eens vier, dan weer zes spelers en ook de locatie veranderde ieder jaar met maar één constante: een glazen bokaal in Bilbao. Dit jaar werd het eerste luik in het Braziliaanse Sao Paulo gespeeld en het tweede in het traditionele Bilbao.

In Brazilië was vooral de prestatie van Vassily Ivanchuk opvallend. Het Oekraïense schaakbeest leek allesbehalve vermoeid na zijn slopende World Cup en domineerde het veld. Bij zijn concurrenten was labiliteit troef: Aronian won bijvoorbeeld knap in de eerste ronde, maar verloor dan tegen Nakamura. Carlsen liet zich trucen tegen Vallejo Pons en ook hij liep achter de feiten aan.

Ivanchuk geeft op in een cruciaal duel tegen Magnus Carlsen.

Maar in het onderlinge duel Ivanchuk-Carlsen werd de strijd terug geopend. De Noor won en het tweede luik in Bilbao beloofde nog erg spannend te worden. Dat werd het voor Ivanchuk al nog voor hij zelfs maar op het vliegtuig naar Bilbao stapte. Chucky werd namelijk overvallen net voor zijn hotel. Toch zou het schema van het toernooi niet in de war gestuurd worden.

In het tweede luik waren twee dingen opvallend. Ten eerste de comeback van Carlsen, die ook het tweede onderlinge duel naar zijn hand zette en ten tweede het vlagincident met Nakamura, waardoor die laatste de toernooizege niet meer kon binnenhalen. De Amerikaan dacht op zet 39 aan zet 40 te zitten, vroeg bevestiging aan de scheids en dacht die ook gekregen te hebben. Echter, toen hij een drankje ging halen en terug aan zijn bord kwam, zag hij dat hij de partij verloren had op tijd. Een pijnlijke ervaring voor Nakamura, die het “zijn pijnlijkste nederlaag uit zijn carrière” noemde. Carlsen en Ivanchuk gingen met zijn tweeën naar de meet en in de tiebreaks toonde de Noor zich – opnieuw – de sterkste. Carlsen blijft de toernooizeges maar opstapelen.

Morozevich schittert in Saratov

Intussen gaat de comeback van Alexander Morozevich door. In de schaduw van Magnus Carlsen is Moro de vloer aan het aanvegen met de tegenstand in het Russische Saratov. Na acht rondes telt hij 6,5 punten. Hij won onderweg van Vitiugov, Alekseev, Eljanov, Moiseenko en Ni Hua. Toch zal vooral over de adembenemende remise tegen Shirov nog veel worden geschreven.

“Iets” verderop, in Poikovsky, vierde Etienne Bacrot samen met Sergey Karjakin en gisteren is in Hoogeveen het jaarlijkse Univétoernooi begonnen. De kroongroep bestaat dit jaar uit Kramnik, Vachier-Lagrave, Giri en Polgar. In de eerste ronde was vooral het pak slaag dat Kramnik aan Giri uitdeelde het gespreksonderwerp.

Alle informatie vind je in de links rechts onder “actueel”.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.