Ploegen voor Go For Grandmaster samengesteld

Over twee weken schiet het gloednieuwe Belgische initiatief Go For Grandmaster uit de startblokken in het prachtige MAS in Antwerpen. Het evenement omvat een simultaan tegen het Nederlandse wonderkind Anish Giri én een heuse interland tussen Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Voor die interland zijn de ploegen nu samengesteld.

“De bedoeling van dit evenement is visibiliteit te geven aan zijn werking en tegelijktertijd een selectie van talentvolle jeugdspelers de kans te geven zich te meten met de buitenlandse spelers”, aldus de organisatie…

Schaken in het MAS

Enkele weken geleden kondigde Go For Grandmaster in een persbericht zijn eerste, grote lanceringsevenement aan. Op 29 en 30 oktober zal een selectie van Belgische jeugdspelers het opnemen tegen Nederlandse, Britse en Duitse concurrenten. Op zondag zal Anish Giri het evenement kleur geven met een simultaan. Giri belichaamt het ideaal dat GfG voor ogen heeft: jonge topgrootmeester, die schaken combineert met studies.

“Go For Grandmaster kent aan de eerstvolgende Belgische grootmeester, geboren in de 21ste eeuw, steun aan de schaakcarrière toe voor een waarde van 25 000 euro”, meldt Walter Tonoli trots. De organisatie hoopt dat Belgische talenten in deze prijs een extra stimulans hebben en wie weet kan een van hen ons land vertegenwoordigen in de wereldtop, net zoals Anish Giri in Nederland. “Ik wil wel benadrukken dat we dat niet zonder meer doen. We gaan in tussentijd ook projecten steunen, die dit doel kunnen helpen verwezenlijken.”

Ploegen bekend

Nicola Capone is de sterkste Belg (op basis van elo)

Intussen zijn de ploegen bekendgemaakt. U kan de samenstelling van die ploegen onderaan dit artikel nakijken. De Belgen worden vertegenwoordigd door een selectie van de beste spelers uit de reeksen -12 tot en met -16. De hoogste elo uit het gezelschap is Nicola Capone. De jonge Waal (-12) steekt al jaren met kop en schouders boven zijn leeftijdsgenoten uit. Ook internationaal draait hij mee met de beteren. Dit jaar nog haalde hij de top 10 op het Europees Kampioenschap. De tweede in zijn leeftijdscategorie, Arno Sterck, vervoegt hem als vertegenwoordiger.

Capone is echter in goed gezelschap, want ook in andere leeftijdscategorieën zijn enkele toppers uit onze jeugdreeksen present. Lennert Lenaerts bijvoorbeeld is bezig aan een stijle opmars. Lenaerts werkt samen met GM Luc Winants en werd dit jaar Belgisch Kampioen bij de -14, net voor Ben Tuerlinckx, die ook meespeelt. Zij eindigden voor een derde deelnemer: Maarten De Vleeschauwer. Heel de Belgische top 3 van de -14 is dus aanwezig.

Lars Swijsen vertegenwoordigt de -16. Hij is de vice-kampioen van België.

Ook bij de -16 zal het Belgische podium er bijna volledig bij zijn. Kampioen Rein Verstraeten moest helaas afzeggen, maar nummers twee en drie – Lars Swijsen en Nathan De Strycker – zijn er wel bij, vergezeld door Hans Vandersmissen, vorig jaar nog derde. Voor het overige zorgen Sarah Snoeck en Lotte Demey (meisjeskampioene) voor een stevige vrouwelijke toets. Dit zijn de volledige lijsten:

België:

Lars Swijsen
De Strycker Nathan
Hans Vandersmissen
Snoeck Sarah
Ben Tuerlinckx
Maarten De Vleeschauwer
Lennert Lenaerts
Demey Lotte
Capone Nicola
Sterck Arno

Nederland:

Lars Vereggen
Sophia Thoma
Mahsa Bitalzadeh
Catheleijne Sanders
Thomas Beerdsen
Ankit Mahji
Joris Gerlagh
Maaike Keetman

Duitsland:

Anna Maja Kazarian
Robby Kevlishvili
Flüchter Gregor
Stolcz Bianca
Dorr Yannick
Lysander Hans
Werner Justus
Gretz Denis
Schwind Clara
Belizaire Jeannine
von Schlippe Nicolai
Dittrich Tom

GB:

James Bowler
Jasdeep Gahir
Matthew Fanning
Rachel Cass
Joseph McPhillips

Meer informatie op http://www.goforgrandmaster.be

 1. manvanmelle
  manvanmelle20-10-2011

  Dit wordt een sterk tornooi, want ook de andere delegaties hebben heel wat qualiteit in huis. Mooie affiche in ieder geval.

 2. brabo
  brabo20-10-2011

  Ik vind het statement “Giri belichaamt het ideaal dat GFG voor ogen heeft: jonge topgrootmeester, die schaken combineert met studies” erg vreemd.

  1)Giri zit nog maar op de middelbare school (17 jaar oud) dus het woordje studies is hier misleidend. Hij gaat nog naar school maar van echt hogere studies is er nog geen sprake. Bovendien in http://www.schaakbond.nl/images/Interview%20Anish%20Giri%20in%20Lopend%20Vuur%20-okt%202011.pdf laat Giri verstaan (tussen de lijnen door) dat wanneer hij gedaan heeft met school (middelbare) dat hij volop de kaart van het professioneel schaak zal kiezen. Is professioneel schaak wat GFG ambieert?

  2) Giri kwam in 2008 pas naar Nederland en haalde reeds in 2009 de grootmeestertitel. M.a.w. slechts 1 jaar heeft hij in een Nederlandse school les gevolgd gecombineerd met schaken. Je kan dus onmogelijk Giri gebruiken als een referentie voor lokale spelers want hij heeft nauwelijks invloed gehad van hoe de maatschappij hier werkt en vooral tegenwerkt.

  Tenslotte Giri heeft recent een enorme vooruitgang geboekt dankzij een goede trainer (Chuchelov). Als je echt goede spelers wil creeren dan is goede begeleiding (met in het bijzonder goede trainers) van cruciaal belang om vooruitgang te boeken. Echter daar knelt vaak het schoentje want ze kosten heel wat geld en wie gaat dit financieren?

 3. Marc v.S.
  Marc v.S.20-10-2011

  Dan lijkt me Daniël Stellwagen een beter voorbeeld.

  Verder zijn we nog altijd aan het wachten op de eerste “echte” Belgische GM na Winants.

  Misschien Lennert wel, dan kan ik ten minste zeggen dat ik veertien dagen terug tegen een toekomstige GM verloren heb 🙂

 4. Valery
  Valery20-10-2011

  Giri staat nu al 23-ste op de wereldranglijst en dan verwacht je inderdaad toch dat hij snel prof gaat worden.

 5. Oscar
  Oscar20-10-2011

  Giri Anish lijkt wel van een bijzonder gehalte. Hij gaat pijlsnel omhoog.
  Wordt zijn trainer Chuchelov niet betaald door de Nederlandse Schaakbond ?

 6. Johan
  Johan20-10-2011

  Knap werk van G4GM en zijn team voor het organiseren van dit landentoernooi. Via deze weg wil ik alvast alle jeugdspelers veel succes toewensen. En wie niet weet waarheen op 29 en 30 oktober, kom dan naar het MAS om onze Belgische ploeg aan te moedigen.

 7. Wouter G
  Wouter G20-10-2011

  Ik weet niet of Chuchelov nu nog echt zijn trainer is 😛

 8. volgjeneus
  volgjeneus20-10-2011

  Zonder afbraak te willen doen aan het initiatief, speelt 1 vraag wel door mijn hoofd: ze richten zich specifiek op spelers geboren in de 21e eeuw, maar hun eerste evenement werkt met deelnemers die allemaal geboren zijn in de 20e eeuw. Wat is de filosofie hierachter?

 9. Peter
  Peter20-10-2011

  Misschien redeneren ze: die spelers geboren in de 21e eeuw zijn al sterk genoeg om het tegen Kasparov op te nemen, zodus…

 10. brabo
  brabo20-10-2011

  @Wouter G: De lijn tussen trainer, secondant of mentor is vaak heel dun.
  Bovendien mijn persoonlijke ervaring zegt mij dat het perfect mogelijk is om nog heel wat te leren van een speler die minder rating heeft dan jezelf als die speler heel wat jaartjes langer schaak al speelt.

 11. Gonzo
  Gonzo20-10-2011

  Anna Maja Kazarian en Robbie Kevlishvili spelen voor Nederland en niet Duitsland. Nederland lijkt wel met een meisjesteam te komen. En Brabo is een vervelende zeur.

 12. BugsBunny
  BugsBunny20-10-2011

  @Gonzo tuurlijk is Brabo een vervelende zeur:) maar hier vind ik echt wel dat hij een punt heeft.

 13. Gonzo
  Gonzo21-10-2011

  Jan Smeets en Daniel Stellwagen studeren en zijn goede grootmeesters geworden. Dat lijkt me voor Belgie ook haalbaar, dat was toch het plan? Een grootmeester van eigen bodem.

 14. brabo
  brabo21-10-2011

  Jan Smeets werd op 19 jarige leeftijd reeds grootmeester. In een recent interview hier op schaakfabriek gaf hij zelf toe dat studeren en schaken moeilijk samengaan want zijn studies vlotten niet en 2010 (al op 25 jarige leeftijd) keek hij aan tegen een zak herexamens (economie). Hij heeft wel ondertussen steeds zijn rating verder kunnen opdrijven.

  Daniel Stelwagen werd reeds op 17 jarige leeftijd grootmeester. Hij koos volop de kaart van de studies met als gevolg dat zijn rating sinds 2007 niet meer gestegen is. Je kan een interessant interview lezen op http://www.alinalami.com/2011/01/interview-with-daniel-stellwagen.html.

  Het is mijns inziens een utopie om te denken dat schaken en (serieus) studeren samengaan. Je moet een keuze maken.

  Vergeet bovendien niet dat zowel Daniel Stellwagen en Jan Smeets genoten hebben tijdens hun kinderjaren van uitstekende trainers en begeleiding, iets wat ik hier in Belgie nog niet onmiddellijk als haalbaar zie.

 15. Tom V
  Tom V21-10-2011

  @Gonzo

  Ja maar je maakt me niet wijs dat je zo’n spelers, waarvan Nederland er inderdaad wel een handvol heeft rondlopen, ook niet konden aantrekken. Giri is wel een stuk hipper dan die kerels.

  Als je Giri als rondmodel wilt nemen, betekent dat dan dat de organisatie hoopt dat er een talentvolle jonge buitenlander zich in België vestigt en dat we het zo halen?

 16. Johan
  Johan21-10-2011

  Ik zou toch een recente foto zoeken van Nicola. Hij is bijlange niet meer het klein manneke dat op die foto staat…

 17. luc.oosterlinck
  luc.oosterlinck21-10-2011

  Ik denk zelf dat Daniel Stellwagen niet meer speelt. We hebben goede schaaktrainers die betaalbaar zijn, maar de schaakbonzen maken er geen werk van, het enigste wat ze doen is, wat goed is afbreken en niets in de plaats zetten. (B.V. mijn jeugdliga werk in het verleden,het Belgisch Jeugdkampioenschap)

 18. louis
  louis22-10-2011

  Brabo is een zeur maar heeft hij gelijk dan heeft gelijk.
  men zou moeten beginnen om de opleiding te verbeteren. een paar weekendsessies voor die dozijnen vrijwilligers uit al die clubs in plaats van hen te laten aanmodderen met hun stappenboekje is veel zinvoller als met geldbriefjes voor de neus van een 15jarige te staan zwaaien.

  trouwens, met geldbriefjes staan zwaaien en tegelijk beweren dat geld niet de hoofdmotivatie mag zijn is vrij dubbelzinnig/bedenkelijk.

 19. brabo
  brabo24-10-2011

  @Luc Oosterlinck:
  Daniel Stellwagen speelt terug. Zie:
  http://www.schakers.info/?p=2505

 20. luc.oosterlinck
  luc.oosterlinck24-10-2011

  Dag Brabo, bedankt voor de inlichtingen en trek u niets aan van de commentaren, jij brengt animo in het schaakleven, daar houd ik van.

 21. Peter
  Peter24-10-2011

  Hihi, “Trek u niets aan van de commentaren”? Hij schrijft ze allemaal zelf 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.