Stief Gijsen klopt Dgebuadze in eerste ronde Leuven

De eerste ronde in het open van Leuven heeft meteen voor spektakel gezorgd. Niet alleen op het bord, maar meer nog op het scoreblad. Vooral het eerste bord zorgde voor hoge ogen: Stief Gijsen zorgde voor de stunt van de dag door toernooifavoriet Alexandre Dgebuadze te verslaan.

Goed nieuws voor Dgebuadze’s concurrenten: Ikonnikov, Gergacz, Akesson en Geirnaert wonnen hun partijen wel…

Meteen stunts in Leuven

Traditioneel gaat het Open van Leuven altijd door in “Ons Huis”, vlakbij de Brusselsestraat in het studentikoze Leuvense. Dit jaar is er een primeur: het toernooi gaat door in het Sint-Pieterscollege in de Minderbroedersstraat, zo’n 200 meter van de Oude Markt en dus het historische en levende centrum.

Met zo’n 116 deelnemers volgt het toernooi de lijn van de vorige jaren, maar dit jaar zijn er toch enkele grootmeesters aan de aftrap verschenen. Alexandre Dgebuadze startte als elofavoriet (we schrijven bewust ‘startte’, zie verder), samen met collega-GM Ikonnikov.

Attila Gergacz is – na een eerder bezoek aan Brasschaat – opnieuw in BelgiĆ«.

De Hongaar Attila Gergacz is derde seed. Hem kennen we nog goed van zijn passage in Brasschaat dit jaar, waar hij samen met Dgebuadze het Open won. Gergacz is terug in Belgiƫ dankzij enkele vrienden die hij heeft overgehouden aan het toernooi in Brasschaat. Een van die vrienden is Steven Geirnaert, toen ze logeerden in dezelfde Bed and Breakfast. Geirnaert is samen met Akesson seed 5 en 4. Andere Fide Meesters zijn Stefan Docx, Hans Renette, Stephen Barry, Afek Yochanan (hij is IM) en Helmut Froeyman.

De eerste ronde kan wel eens cruciaal zijn voor het toernooiverloop. In een Franse partij toonde Stief Gijsen een flinke dosis lef door voor een vloeiende koningsaanval te kiezen. Waar de neutrale toeschouwer eerst nog zou verwachten dat die aanval wel ergens de mist in zou gaan, was het Dgebuadze die steeds meer begon te puffen. Zijn koning stond in de tocht en uiteindelijk verloor de Georgische Belg twee pionnen en de partij. No guts, no glory: een geweldige stunt van Gijsen. Die stunt heeft verregaande gevolgen. Dgebuadze staat voor de tweede ronde als een bye aangegeven en zal dus waarschijnlijk niet meer meedingen naar de toernooizege.

Op de andere borden werden de eloverhoudingen min of meer gerespecteerd. Enkel Afek moest een halfje afstaan, tegen Nicolae Atanasiu. De partijen starten iedere dag om 13u en 18u30 en zijn live te volgen op Schaakfabriek Live! Uitslagen vind je op de website van Leuven Centraal.

Schaakfabriek Live
Leuven Centraal

  1. gert
    gert12-11-2011

    Donderdagavond rond achten (vertraging door de monsterfile) werd de aftrap gegeven voor alweer een verse editie van dit schitterende tornooi. Mooie ratingprijzen, democratische drank-en eetprijzen, een ravissante gastvrouw, centrum op kruipafstand en parkeergelegenheid op de speelplaats van de school waar dit totnooi plaatsvindt. Sigaren en porto ontbreken maar laat dit een bezoek vooral niet in de weg staan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.