Zeven leiders gaan dag drie in, favorieten dunnen uit

Op dag 1 sneuvelde Alexandre Dgebuadze, die door een – achteraf bekeken domme – planning het toernooi intussen verlaten heeft. Op dag 2 volgden Ikkonikov en Gergacz. Zij stonden remises toe tegen Eddy Van Espen en Hans Groffen.

Zeven andere spelers hebben wel nog het maximum: Ralf Akesson, Steven Geirnaert, Stefan Docx, Helmut Froeyman, Stefan Colijn, Arno Bomans en Georgi Tomov…

Dgebuadze door bye uit toernooi

Voor Alexandre Dgebuadze is het toernooi van Leuven uitgedraaid op een mislukking. Zijn nederlaag in de eerste ronde tegen Stief Gijsen had de grootmeester niet ingecalculeerd, maar dat foutje zou eventueel nog recht te zetten zijn. Dgebuadze had echter voor het toernooi al een bye aangevraagd voor de tweede ronde, waardoor hij onvermijdelijk op 0,5/2 komt te staan en dus nagenoeg kansloos is geworden voor de hoofdprijzen (het toernooi duurt zeven rondes).

Alle druk komt nu dus op de schouders van Viatcheslav Ikonnikov te liggen. Als enige 2500+’er is hij nu dé topfavoriet om het toernooi op zijn naam te schrijven. In de eerste drie rondes ging alles prima voor Ikonnikov, maar in ronde vier raakte hij met wit niet door de muur die thuisspeler Eddy Van Espen had opgesteld. Ikonnikov leek met wit wel even wat beter te staan, maar de gaten in de zwarte stelling werden goed gedicht door een taaie Van Espen. Remise en ook Ikonnikov moet achtervolgen.

Hanne Goossens stuntte tegen Hans Renette.

Een ronde eerder beperkte Hans Groffen de schade voor zijn goede vriend Ikonnikov. Hij hield Attila Gergacz op een gelijkspel. Daardoor zijn de drie toernooifavorieten alledrie ofwel onthoofd, ofwel op achtervolgen aangewezen. Voorts gingen ook Hans Renette (verlies tegen Hanne Goossens) en Stephen Berry (remise tegen Jonas Verheyden) voor de bijl.

Wél nog mee met 3/3: Ralf Akesson, Steven Geirnaert, Stefan Docx (die de stunt van Stief Gijsen opnieuw in perspectief plaatste), Helmut Froeyman, Arno Bomans, Stefan Colijn en de voor ons onbekende Georgi Tomov. Vanaf 13u beginnen de échte toppers eraan te komen. Je kan ze live volgen op deze website!

 1. Adrian
  Adrian12-11-2011

  Op de website zie ik toch iets vreemds. Arnaudov G., Petar staat ingeschreven als NG
  maar blijkt op de FIDE website een IM te zijn met 2477

  http://ratings.fide.com/card.phtml?event=2907127

  Enig idee hoe dit komt?

  Wat dus de prestatie van Roel in ronde 2 enorm zou bevorderen.

 2. Joris
  Joris12-11-2011

  Adrian, dat heeft te maken met PairTwo die Belgische en Fide ELO apart bijhoudt. In het klassement heb ik nogal slordig enkel de Belgische ELO getoond. Ondertussen zijn de ELO’s “gemerged”.

  @Jan: Ikkonikov moest in ronde 3 tegen Eddy, niet in ronde 4.

 3. FiFi
  FiFi13-11-2011

  Gelukkig verlaat niet iedereen een tornooi na een 0,5 op 2 …..

 4. volgjeneus
  volgjeneus13-11-2011

  Dan konden ze beter het knock out-systeem toepassen natuurlijk 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.