David Roos wint spannende afvalrace in Zottegem

De stunts van Roel Hamblok en Arno Bomans werden dit weekend voorafgegaan door een andere, kleinere stunt in het Oostvlaamse Zottegem. Daar wonnen niet favorieten Glen De Schampheleire, Adrian Roos of Wouter Ghyselen, maar wel David Roos.

Roos won na een heuse afvalrace en een zowel prachtige als bizarre zege. David legt zelf uit hoe hij een mooie matcombinatie won met een onreglementaire zet…

Mat met rokade?

In Zottegem werd op 11 november de negende editie van hun jeugdtoernooi gespeeld.

Door het samenvallen van verschillende toernooien was het deelnemers aantal toch vrij aardig met 129 mannen (en vrouwen). De open reeks was de boeiendste: grote (Zottegemse) namen als Glen De Schampheleire, Adrian Roos, Wouter Ghyselen en Yasseen De Herdt waren elofavoriet en moesten onder andere rekening houden met de concurrentie van Gertjan Verhaeren, Patrick Moens en David Roos.

Het toernooi begon meteen met enkele verrassingen toen Kurt Vanhauwaert in ronde 1 wist te winnen van Gertjan Verhaeren. Ruben Smekens zorgde voor een tweede stuntje door Yasseen De Herdt te kloppen. De favorieten Adrian en Glen lieten hun eerste halfjes al een ronde later, respectievelijk tegen Dorian Van den Heede en Bart Audenaert.

David Roos won hier met zwart met het pittoreske …Lc6+ Kxc8 en dan O-O!!, gevolgd door Kc7 en La5 mat. Achteraf bleek echter dat de rokade een onreglementaire zet was.

In die ronde begon David Roos aan zijn opmars op een vrij spectaculaire manier. “In deze stelling zag ik om Lc6! Kxc8 0-0! Kc7 La5# te spelen. Het zag er allemaal wel indrukwekkend uit, maar bij het naspelen van de partij viel plots op dat er in de opening Txh5 en Th8 gespeeld was”, lachte Roos. “We hadden het allebei helemaal niet door tijdens de partij zelf. Een vol punt, op dubieuze wijze, maar wel een leuk matbeeld”, aldus Roos.

Diezelfde Roos amuseerde zich duidelijk. Hij vat de eindfase van het toernooi enthousiast samen: “In ronde 4 werden er nog wat klappen uitgedeeld door bijvoorbeeld Adrian Roos. Deze won in een uiterste boeiende partij van Glen waardoor die achtervolgen aangewezen was. Intussen was Dorian Van Den Heede, die duidelijk een sterke groei meemaakt, bij de top aan het raken met winst tegen Gertjan! Na deze ronde waren er nog vier leiders: David, Adrian, Wouter en Dorian. Na ronde 5 werden er dat plots 5 toen er bij de leiders onderling remise werd besloten (David vs Adrian en Dorian vs Wouter). Yasseen kwam er toen ook nog bij. Ronde 6 werd dan NOG leuker toen er terug enkel maar remise vielen op de 1e 3 borden. Toen kwam Glen er nog eens bij, 6 leiders en dat op 1 ronde voor het einde. Spannend!”

De confrontaties Glen-Dorian, Wouter-Yasseen, Gertjan-Adrian en David-Niels Ongena moesten uiteindelijk de schifting doorvoeren. David Roos had de beste papieren. Adrian kwam al snel op een remise uit tegen Gertjan, net zoals Wouter-Yasseen. Dan bleven er nog 3 over. David won zijn partij waardoor het afwachten was op topseed Glen en Dorian. Hun partij duurde tot de allerlaatste seconde en een remise was een feit!

David werd zo alleen eerste in de open reeks. De winnaars in de andere reeks waren Matthias Lootens, Mardoek Thienpondt, Rupert Hoop, Dries Van Malder en Deniz Patrick.

Alle informatie op:

Site Caballos Zottegem
Foto’s

  1. Yasseen
    Yasseen13-12-2011

    mooi Smekens, mooi

  2. Jeroen
    Jeroen23-12-2011

    Proficiat David met deze mooie prestatie.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.