Vijf WK-Belgen spelen in Brazilië

Sinds vorige vrijdag is in Brazilië het Wereldkampioenschap voor de jeugd aan de gang, met vijf landgenoten. Jasper en Louise Beukema, Rein en Iris Verstraeten en Arno Sterck verdedigen, na een hectische openingsdag, de eer van de driekleur. Ze worden begeleid door Mher Hovhanisian.

Na zes rondes is Rein Verstraeten de beste Belg. Hij speelt momenteel prima met 4/6 en klopte onderweg een stevige IM…

Zoektoch naar het juiste hotel

Net als ieder jaar zendt België zijn zonen en dochters uit naar mooie, verre oorden om deel te nemen (wat voor Belgen altijd belangrijker is dan winnen) aan een wereldkampioenschap voor de jeugd. Dit jaar is het prachtige Brazilië gastland. Vijf Belgen zijn sinds vrijdag met begeleiding ondergebracht in Caldas Novas, maar het toernooi begon eigenlijk al eerder. Samen met trainer Mher Hovhanisian volgde in de week voor het toernooi een “opwarmingsstage”, die de spelers vertrouwen en goesting moest geven om het toernooi aan te vatten.

Enkele positieve reacties van de vijf Belgjes beamen dat de stage in zijn opzet slaagde, alleen is het toernooi effectief beginnen voor een Belgische delegatie altijd net een iets grotere onderneming dan voor andere landen. Deze keer werd de nationale ploeg afgezet aan het verkeerde hotel en pas na een halsstarrig volhouden werden ze alsnog naar het juiste hotel gebracht. Daar kregen de Belgen te horen dat alles volgeboekt was. Een ingreep van Sandra Alenteyns, die het bewijs van de reservering via de iphone kon doorsturen.

Coach Mher Hovhanisian volgt zijn pupillen vanop een kleine afstand in het zonnige Brazilië.

Het toernooi zelf begon vooral voor Rein Verstraeten goed. Hij zorgde voor de stunt van de Belgische ploeg door IM Shiven, met 2405 het vijfde reekshoofd, te snel af te zijn. “Mijn beste partij ooit. Dit doet deugd. Dank u, Mher!” glunderde Verstraeten terwijl hij zijn coach in de armen viel. Een IM extra was er net iets te veel aan, maar toch doet Verstraeten het met 4/6 heel goed. Hij staat op een gedeelde 13de plaats.

De andere vier Belgen flirten met de helft van de punten. Arno Sterck scoort met 3,5/6 net boven de middengrens en valt op met agressief schaak. Sterck mikt op de helft van de punten en wisselt stevige winstpartijen en nederlagen tegen hogere elo’s af. Een salonremise in ronde 6 brak dat stramien. Jasper Beukema en Iris Verstraeten klokken af op 3/6. Louise Beukema moet zich tevreden stellen met 2 punten.

De reacties van de delegatie zelf zijn overwegend positief, met – net als het afgelopen JeugdEK – de opmerking dat één trainer voor vijf spelers zwaar wordt, naarmate het toernooi vordert. Desalniettemin blijken de ervaringen met Hovhanisian positief.

Alle informatie vind je op de Blog van de Belgische Delegatie.

  1. ArnoS
    ArnoS24-11-2011

    Mooi verslag! Leuk om te lezen

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.