Anish Giri boekt eerste topzege

Vandaag heeft het Russisch-Nederlandse wonderkind Anish Giri in Reggio Emilia zijn eerste super GM-toernooi gewonnen. Na een sensationele finale schudde hij favorieten Morozevich en Nakamura van zich af. Die laatste leek overigens lange tijd op weg naar de eindzege, maar hij verloor in zijn laatste drie rondes élke partij. Een zelden geziene ontknoping in een toernooi dat ware propaganda was voor agressief en onvoorspelbaar schaak.

Intussen werd in San Sebastian een nieuwe formule uitgeprobeerd: de duels bestonden niet uit één, maar wel twee partijen. tegelijkertijd…

Giri tovert niet één, maar twee konijnen uit hoed

Enkele maanden geleden was hij, als sterkste en jongste Nederlandse grootmeester van het moment, nog te gast in het Antwerpse MAS-museum, voor een simultaanpartij in het kader van de lancering van het Go For Grandmasterinitiatief. Vandaag heeft Giri – geboren in Rusland, getogen in Nederland – zijn allereerste superGM-toernooizege op zak. In Reggio Emilia troefde hij ondermeer Morozevich, Nakamura, Caruana, Ivanchuk en Vitiugov af, hoegenaamd geen klein bier.

Nakamura domineerde het toernooi, maar kreeg toen een 0/3 voor de broek.

Lange tijd zag het er nochtans naar uit dat Giri niets in de pap te brokken had. In zijn eerste vier partijen scoorde Giri amper één miezerig puntje. Die eerste fase werd gedomineerd door Hikaru Nakamura en Alexander Morozevich. Beiden hielden elkaar goed in evenwicht, tot Moro onderuit ging tegen Ivanchuk, die op dat moment ook nog aardig bezig was. Vanaf dat moment werd het toernooi een onemanshow van de man in vorm: Hikaru Nakamura. De Amerikaan won partij na partij en liep zelfs vier punten uit (1,5 punt in het klassieke systeem) op de tegenstand. Bij die tegenstand was de neergang van Vassily Ivanchuk het meest opvallend. Hij verloor drie partijen na drie enorme blunders en gaf in die derde nederlaag zelfs al zijn stukken weg voor hij opgaf. Een op dat niveau nooit geziene zettenreeks, die zo uit het schriftje van een schaakpeuter, die nog maar net weet hoe de stukken te bewegen, had kunnen komen.

En toen moest het strafste nog komen. Net op het moment dat Naka definitief het laken naar zich toe leek te trekken, gebeurde iets onwaarschijnlijks: eerst verloor hij van Morozevich, vervolgens van Giri en in de laatste ronde nogmaals tegen de herboren Ivanchuk. 0/3, weg toernooizege. Die “ondergang” liep opvallend gelijk met de revival van Anish Giri. Hij won maar liefst vier partijen en stond met nog een ronde te gaan zelfs gedeeld eerste, samen met Nakamura en Moro. Die eerste verloor dus en toen Giri remiseerde, hing alles af van Alexander Morozevich. En wonder bij wonder: ook die verloor, tegen tailender Vitiugov.

En zo steekt Anish Giri na een 1/4 toch nog zijn allereerste superzege op zak. Het toernooi in Reggio Emilia was een knalsucces: van de 30 partijen werden er maar 9 geremiseerd, een op dat niveau zelden geziene uitslag.

Volokitin wint twee keer in San Sebastian

Twee partijen op hetzelfde moment. Na een zet schuift de speler gewoon op en speelt verder op het andere bord tegen dezelfde tegenstander in een tweede partij.

In de reeks “nieuwe of bizarre formules aan het schaakfirmament” komt het toernooi van San Sebastian al vroeg in aanmerking voor een originaliteitsprijs van 2012. In de Spaanse stad speelden enkele toppers namelijk twee keer tegen elkaar, op hetzelfde moment. Dat betekent dus concreet dat bijvoorbeeld Vugar Gashimov en Victor Laznicka een keer met wit en een keer met zwart speelden, op exact hetzelfde moment, net zoals in een simultaanpartij.

Bovendien werd er gespeeld met uitschakeling en een road to the final-tabel. Uit een mooie deelnemerslijst, met onder andere Gashimov, Mamedyarov, Ponomariov, Moiseenko, Bacrot, Naiditsch, Dominguez en Vachier-Lagrave, toonde de Oekraïner Andrei Volokitin zich de sterkste. Hij won in de finale van Victor Laznicka.

  1. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto07-01-2012

    Weeral een lekkere boost voor het Nederlandse schaak. Een goed voorbeeld van een constructief en doordacht jeugdbeleid. Hierdoor gaat het schaak daar weeral de media halen en dat gaat dan weer renderen.

  2. brabo
    brabo08-01-2012

    Giri had al 2400 elo in 2008 toen hij naar Nederland verhuisde. Hij heeft toen wel onmiddellijk van de Nederlandse schaakbond beschikking gekregen over uitstekende trainers en begeleiding. Echter dit heeft ook heel wat kwaad bloed gezet bij veel jonge Nederlandse spelers die door de plots budgettransfers (voor o.a. Giri) , nu uit de boot vielen en dus geen of nauwelijks nog ondersteuning kregen.
    M.a.w. dit lijkt een mooi succesverhaal maar zoals bijna altijd zit het iets ingewikkelder in elkaar met ook een keerzijde van de medaille.

  3. Gonzo
    Gonzo08-01-2012

    Zo ingewikkeld is het verhaal niet, er is wat minder geld voor wat minder getalenteerde spelers. Maar jeugdtoppers als Van Kampen en Bok krijgen ook heus nog wel steun.

  4. brabo
    brabo08-01-2012

    Ik had vernomen dat 3/4 van het KNSB jeugdbudget nu door een handvol spelers wordt opgesoupeerd. De (mindere) talenten van honderden andere jeugdspelers worden hierdoor opgeofferd. Economisch is een Giri uiteraard interessanter dan 100 nieuwe FMs, IMs of zelfs bescheiden GMs maar moeten schaakbudgetten echt enkel gebruikt worden voor het economische belang (zoveel mogelijk nieuwe leden en bijgevolg lidgeld verwerven dankzij de uitgebreide media-aandacht die een wereldtopper krijgt) of is er tevens een meer menselijke rol weggelegd in een optimale ontplooiing van zoveel mogelijk lokale schakers?

  5. LH
    LH08-01-2012

    tsja
    ofwel investeer je in de breedte ofwel doe je aan topsportontwikkeling.
    het is een kwestie van prioriteiten leggen en keuzes maken maar je kan een euro nu eenmaal geen 2x uitgeven.

  6. Peter
    Peter08-01-2012

    In België gebeurt geen van beide. Hier zorgen spelers die zich willen ontwikkelen zelf voor begeleiding.

    In Nederland zal dat ook zo zijn met de spelers die buiten het topbudget vallen. Ik zie daar niet echt een probleem in. Ofwel wil je toppers en dan investeer je daarin, ofwel wil je sterkere amateurs en investeer je in de breedte. Ik vind dat laatste echt nonsens. Waarom zou je zoveel investeren in amateurs? Die spelen per definitie voor hun plezier. Waarom zou je zoveel geld investeren in hobbyspelers? Dat gebeurt in geen enkele sport.

    Ohja, voor er reacties komen a la “Sommige Nederlandse jeugd zien zo hun kansen om top te worden verdwijnen”: zoals Gonzo opmerkt, gaan diegenen die er echt voor in aanmerking komen, niet geraakt worden. De niet-goed-genoeg-gevallen moeten, net als de wel-goed-genoeg-gevallen, dan maar bewijzen dat ze bij die eerste groep gaan horen.

  7. brabo
    brabo08-01-2012

    Ik ken de precieze cijfers niet maar ik weet wel dat door de komst van Giri het budget dat normaal gespendeerd wordt aan de (minder) talentvolle jeugdspelers, drastisch gedaald is (gehalveerd of erger).

    Besef ook dat een supertalent zoals Giri, eenmaal een gevestigde top 10 speler, hij slechts de toptornooien, waarin het grote geld aanwezig is, zal spelen. Je zal hem niet meer zien spelen in de lokale tornooien.
    Het zijn net de FM’s, IM’s,… die wel alle lokale competities op niveau brengen en houden. Zij houden zich wel bezig met het trainen van nieuwe spelers en zorgen voor de zeer noodzakelijke netwerken om te kunnen doorgroeien.
    Tenslotte betaalt iedere lid een bijdrage. Ik betwijfel of je met het ondersteunen van slechts een handvol talenten als lid/speler hiermee het meeste waar krijgt voor je geinvesteerde geld.

    P.s. In Belgie is er geen serieus geldpakket beschikbaar dus hoeven we zelfs niet te denken aan het ondersteunen van topsporters.

  8. Karel T
    Karel T08-01-2012

    In een recent nummer van schaakmagazine stond een interessant interview met Robin Van Kampen. Hij liet daarin horen dat Giri inderdaad een heel grote hap uit het budget nam, waardoor er voor spelers zoals hij echt wel minder middelen ter beschikking waren. Voor alle duidelijkheid, Robin Van Kampen is in mijn ogen geen amateur.

    Nu, in België hebben we dit probleem inderdaad niet. In vergelijking met Nederland hebben we geen toptalenten (in België is het al een hele happening als Steven Geirnaert na lang ploeteren uiteindelijk toch IM wordt (voor alle duidelijkheid, ik wil hier geen afbreuk doen aan zijn prestatie, maar internationaal gezien stelt het niets voor)) en onze schaakfederatie blinkt vooral uit in interne stammentwisten en incompetentie (de hele problematiek met betrekking tot het BJK 2012 was weer een prachtige demonstratie hiervan), dus van die heren moet je zeker niet gaan verwachten dat ze ooit een budget zullen kunnen samenstellen om eender wie of wat te ondersteunen.

  9. Peter
    Peter08-01-2012

    Maar wat is het probleem eigenlijk? Tis niet dat Giri verhuisd is om in Ned. te schaken, he. In Rusland zou ie wss nóg beter begeleid worden. Hij is verhuisd, geïntegreerd en leidt het leven van een normale Nederlander en speelt ook voor Nederland op toernooien.

    Kortom: ik vind dat geen keerzijde aan de medaille. Dat is gewoon een logisch gevolg van een logisch beleid.

  10. brabo
    brabo08-01-2012

    M.i. is IM worden in Belgie zowat het hoogst haalbare als je geen privesponsor kunt versieren of serieus kunt rekenen op familie/vrienden. Het is totaal zinloos om Belgische resultaten te vergelijken met andere landen waar spelers wel over professionele begeleiding kunnen beschikken. Hier in Belgie gebeurt vrijwel alles door vrijwilligers die niet boven de 2400 elo uitsteken wat onvoldoende is om echt door te kunnen breken.

  11. brabo
    brabo08-01-2012

    @ Peter:
    Geintegreerd moet je toch met een flinke korrel zout nemen. Zo weigert hij nog steeds Peter Doggers van Chessvibes in een simpel interview te beantwoorden in het Nederlands. http://chessvibes.com/reports/reggio-emilia-anish-giri-wins-his-first-big-one
    Je zou nochtans mogen verwachten dat je na 3 jaar schoollopen in Nederland toch de landstaal al voldoende beheerst. Ook op het einde van het interview laat hij duidelijk verstaan dat hij weinig interesse toont voor de school want voor Wijk aan Zee moet alles wijken. Ik vraag mij trouwens af of zoiets in Belgie uberhaupt mogelijk zou zijn.

    Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb helemaal niets tegen topgrootmeester Giri. Ik ken hem zelfs niet persoonlijk. Ik heb wel iets tegen mensen die hem als rolmodel vooruitschuiven voor de maatschappij en waaraan alle middelen zonder discussie mogen aan gespendeerd worden.

  12. Bart
    Bart08-01-2012

    Brabo, je bent hier weer vanalles aant verkondigen waar jij, en anderen inclusief mijzelf, eigenlijk geen fluit vanaf weet. Wij weten niet hoe Giri tegen school aankijkt, maar volgens mij liet bv. Carlsen ook alles vallen om in Wijk te spelen, zelfs toen die amper 13 was. Als je zo gaat beginnen…

    En als ik dat interview lees, lijkt het toch ook eerder een running gag tussen Doggers, die enkel nog in het Engels schrijft nota bene, en Giri. Maar ook dat weten we niet, want we waren er niet bij en kennen hen niet.

    Met jou “Hij weigert …” en “je zou verwachten dat hij de landstaal voldoende beheerst” enz. doe je echt wel aan stemmingmakerij. Ik meen trouwens gelezen te hebben dat Giri wel degelijk vrij goed Nederlands praat.

  13. David Roos
    David Roos08-01-2012

    Ik heb met Giri gepraat in het GFGM evenement in het MAS. Die spreekt Nederlands. En volledig correct trouwens.

  14. LH
    LH08-01-2012

    brabo
    het gaat om prioriteiten stellen/keuzes maken

    voor beiden zijn argumenten te vinden maar Nederland heeft voor topsportbeleid gekozen.

    in jouw geval toch opletten als je op allochtonen begint in te hakken (gezien je familiestatus)

  15. LH
    LH08-01-2012

    http://www.youtube.com/watch?v=wjxuqiVF2SA
    giri kan geen Nederlands?

  16. Bart
    Bart08-01-2012

    Hij weigert zelfs interviews in het Nederlands te geven, zo blijkt (zucht)…

    Trouwens wel grappig, die interviewer maakt meer taalfouten als Giri (gebreekt ipv gebroken, herotisch ipv heroïsch …) 🙂

  17. brabo
    brabo08-01-2012

    @Bart:
    Je hebt gelijk. Mijn argumenten komen slechts uit onrechtstreekse bronnen want zoals eerder gezegd ken ik hem niet persoonlijk. Ik herinner mij een interview op NOS (enige tijd geleden al) waar hij ook daar enkel in het Engels antwoordde maar ik geef toe dat dit best achterhaald kan zijn. Rekening houdend met de posts erna, zie ik dus in dat mijn stelling over zijn Nederlandse kennis onhoudbaar is.

  18. Theo
    Theo10-01-2012

    Het is een goede zaak dat de echt goede spelers de meeste ondersteuning krijgen. Kwestie van het potentieel zo optimaal mogelijk te benutten. En dit is dan weer een goede stimulans voor de ‘b’spelers om zich op te werken.

  19. Oscar
    Oscar10-01-2012

    Bij ons moet men eerst en vooral de gegevens over de jongeren correct mededelen.
    Remember het droevige verhaal met Pieter-Jan Snoeks in Bethune. Hij mistte de eerste plaats van de C omdat hij twee stamnummers had. Eén met Pieterjan et één met Pieter-Jan. Om te gieren.
    Hoe moet hij zich nu voelen ?

  20. Oscar
    Oscar10-01-2012

    Sorry. Ik heb ook gemist. Lees “miste”.

  21. Frans Peeters
    Frans Peeters12-01-2012

    Anish zit op het vwo op een LOOT school. Zie http://www.stichtingloot.nl. Dat zijn scholen in Nederland voor kinderen die een topsport status hebben van NOC/NSF. Ze gaan minder naar school en doen langer over hun opleiding. Zijn vader vindt een goede opleiding voor Anish heel belangrijk, en hij heeft graag dat hij een groot schaker wordt maar zoals hij in een interview zei vindt hij het nog belangrijker dat Anish een goed mens wordt. Het is een prachtige familie waar wij heel trots op zijn.

  22. Oscar
    Oscar12-01-2012

    Zo zie je maar dat schaken bij ons als sport moet worden erkend. Dat zou veel mogelijkheden creëren. Maar ik vrees dat het nog niet voor morgen is…

  23. Oscar
    Oscar12-01-2012

    Euh…dergelijke scholen hebben wij ook nog niet, of toch ?

  24. LH
    LH13-01-2012

    oscar

    wij hebben topsportscholen alleen geven ze daar geen lessen toreneindspel.

  25. Oscar
    Oscar13-01-2012

    @LH. Dat is nogal vaag als aanwijzing (lol)

  26. Joris
    Joris13-01-2012

    @Schaakfabriek: Is “getogen in Nederland” niet ietwat overdreven? Hij is daar nog maar 3 jaar, niet?

  27. Oscar
    Oscar13-01-2012

    Inderdaad, hij verhuisde blijkbaar in 2008. Maar Nederland heeft hem in de watten gelegd zodat hij zijn GM-titel op 14-jarige leeftijd kon behalen.
    Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Anish_Giri
    Er staat dat hij in Rusland kampioen werd tot 12 jaar en dat hij een aantal normen behaalde, maar dat die nooit werden aangegeven. Tja, Rusland heeft meesters te koop.

  28. Bart
    Bart14-01-2012

    ‘Getogen’ betekent toch gewoon “waar iemand woont”. Je hoeft toch geen 10 jaar ergens te zijn om ‘getogen’ te kunnen zeggen. Ik zie dus het probleem niet echt…

  29. Oscar
    Oscar14-01-2012

    Excuseer dat ik de puntjes op de i’s zet. In het woordenboek lees ik : “getogen” betekent “opgevoed” en alleen in de uitdrukking “geboren en getogen”. Tot zijn 12 jaar is dat wel in Sint-Petersburg geweest. Daarna in Nederland.

    Bij ons gebruikt men “grootbrengen” in die betekenis. “Door zorg lichamelijk tot ontwikkeling brengen, doen opgroeien, opleiden : kinderen grootbrengen. Synoniemen : opfokken, opkweken, opvoeden”.

    “Opfokken” zal wel alleen voor dieren zijn, of niet ?

  30. Oscar
    Oscar14-01-2012

    In zeer pejoratieve zin kan het wel : “opgefokte kinderen”…

  31. Oscar
    Oscar14-01-2012

    Wikipedia schrijft dat hij en zijn familie in 2008 naar Nederland verhuisde. Dan was hij wel 14 jaar. En hij werd in hetzelfde jaar grootmeester…
    Sint-Petersburg heeft dus wel een zeer grote invloed gehad.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.