Levon Aronian start met twee zeges

Levon Aronian heeft het openingsweekend in Wijk Aan Zee naar zijn hand gezet. Hij won vandaag voor de tweede keer op rij, nu tegen angstgegner Hikaru Nakamura. Behalve Carlsen en Giri is ook Caruana genaderd tot op een halfje. Hij won van Karjakin.

Vaste klant in Wijk Aan Zee is Vassily Ivanchuk, altijd goed voor een anekdote. Vandaag blonk hij uit met twee paar schoenen…

Levon Aronian wint spannend spektakelduel

Ieder jaar is het toernooi in Wijk Aan Zee behalve een schaakhoogtepunt ook een bonte verzameling aan speciale en interessante figuren. Dit jaar is geen uitzondering. Iedere schaakfan kent zonder twijfel de fratsen en onvoorspelbaarheid van Vassily Ivanchuk, die soms geniaal, dan weer onder niveau speelt. Maar Chucky is natuurlijk ook een gedroomd figuur voor het betere anekdotewerk. Tijdens de paringen trok hij al de aandacht door met zijn elleboog de paringsknop in te drukken. Net voor de rondes verschijnt de kleurrijke Oekraïner steevast met een witte zak aan de aftrap. De inhoud van de zak: schoenen. Net voor de ronde hangt Chucky netjes zijn jas aan de kapstok en wisselt dan plots van schoenen, een tafereel dat net voor de tweede ronde op een geboeide glimlach van Veselin Topalov kon rekenen.

Vassily Ivanchuk wisselt van schoenen, net voor hij de "arena" betreedt.

Behalve Ivanchuk is David Navara een graag geziene, maar eveneens erg bijzondere speler. Uitermate beleefd, té bescheiden en altijd klaar om een journalist te woord te staan, gedrappeerd met zijn beige pak en dito schaakdas. Tijdens zijn analyse met Boris Gelfand stootte de Tsjech een stuk om, dat werd opgeraapt door een toekijkende journalist. Zijn “Ow, thank you very much, mister!” op een toon alsof de brave man hem zijn leven had gered, was typisch.

Het bonte gezelschap hield vandaag allerminst een rustdag, maar enkele partijen kabbelden toch zonder veel animo richting een puntendeling. Zowel Gashimov-Kamsky, Navara-Gelfand als Ivanchuk-Carlsen hadden weinig cruciale momenten. Giri-Radjabov was wel boeiend, maar werd snel tot remise besloten.

Het meeste spektakel kwam er in Caruana-Karjakin en Aronian-Nakamura. De Italiaan had in Reggio Emilia al goede vorm getoond en lijkt in Wijk voort te gaan op de ingeslagen weg. Traag maar zeker bouwde hij een voordeel uit tegen de zwalpende Karjakin. Caruana won een kwaliteit en stond zonder meer gewonnen. Echter, de afwerking was nog niet zo eenvoudig en Caruana nam ruim zijn tijd om zijn eerste zege binnen te halen. 0/2 voor Karjakin, die zichtbaar ontgoocheld afdroop. In Aronian-Nakamura herhaalde die laatste de Hollandse opening van vorig jaar (toen goed voor een vlotte remise) om nu op een leuk middenspel onthaald te worden. De Armeense favoriet koos voor een interessante ruiloperatie, waarin hij zijn tegenstander een dame liet, maar zelf actieve stukken overhield. In het chaotische vervolg miste Nakamura waarschijnlijk ergens wel een remisekans, maar uiteindelijk haalde de Armeen zijn tweede zege op rij binnen. Zijn start kan niet beter!

  1. Oscar
    Oscar20-01-2012

    Wat de amateurs betreft, vind ik het systeem van de vierkampen volgens elo zeer goed. Iedereen kan winnen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.