Aronian en Carlsen schitteren, Radjabov volgt, Ivanchuk crasht

Na een volle week topschaak in Wijk Aan Zee is het duidelijk dat de strijd om de eerste plaats tussen favorieten Magnus Carlsen en Levon Aronian zal gaan. Beide heren spelen tot op heden ronduit uitstekend en leiden de dans met een knappe 5/7.

De enige die momenteel met het duo lijkt te kunnen concurreren, is Teimour Radjabov. De Azeri is van de hoop de meest stabiele en volgt op een half puntje. Verslag met foto’s…

Aronian en Carlsen bekampen elkaar

Voor het toernooi waren de verwachtingen in de twee topseeds hoog gespannen. Zowel Carlsen als Aronian zijn oud-winnaars van het toernooi en de spelers in vorm. De eerste week in de Nederlandse kuststad toont aan dat die verwachtingen meer dan ingelost zijn. Beide spelers hebben 5/7.

Het hoogtepunt van dit toernooi kwam er in de derde ronde op maandag. Toen speelden de twee tenoren tegen elkaar en het was een duel om niet snel te vergeten. Carlsen speelde zijn Armeense concurrent van het kastje naar de muur, maar liet na de boel af te werken, waardoor een bloedstollende eindfase volgde, waarin de Noor uiteindelijk toch het punt binnenhaalde. Een prestigezege, die echter geen blijvende indruk naliet op Aronian. Hij won de rondes erop simpelweg opnieuw en opnieuw, om na zes rondes zelfs alleen eerste te staan.

Radjabov is momenteel de enige die Carlsen en Aronian in het vizier houdt.

Lang duurde dat niet, want vandaag in ronde 7 scoorde Carlsen weer, nu tegen Boris Gelfand. En zo geven de twee geen duimbreed toe. Beiden zijn trouwens ook goede zaken aan het doen in de ratinglijst. Carlsen staat virtueel op 2841 (tien puntjes verwijderd van het historische record van Kasparov) en Aronian op 2820, ook voor hem een persoonlijk record.

Net achter het koningsduo speelt Teimour Radjabov een goed toernooi. Radjabov is de meest stabiele speler van het pak: van alle deelnemers heeft hij tot nog toe de minste nederlagen geïncasseerd in zijn carrière. Enkel Kramnik doet beter, maar die speelt niet mee in Wijk. Radjabov combineert die degelijkheid met het grijpen van de kansen die zich aandienen. Hij won tegen de enige speler die nog geen remises heeft gespeeld, Sergey Karjakin, en de zwalpende David Navara.

In de achtergrond vinden we onder andere Giri, Caruana en ook Ivanchuk terug. Chucky stal deze week wel weer opnieuw de show, maar deze keer met een voor hem wat eigenaardige reactie. Na zijn remise tegen Loek Van Wely was Chucky zo ontgoocheld dat hij, behalve de voor hem kenmerkende hoofdgebaren, een deur een fikse stamp verkocht.

Morgen staan er enkele pittige duels op het programma, zoals de topper tussen Radjabov en Carlsen en een clash tussen Topalov en Aronian. Spanning verzekerd!

Uitslagen op de officiële website

Enkele foto’s van onze redactie uit Wijk Aan Zee:

Veselin Topalov

Gata Kamsky

Anish Giri

Magnus Carlsen

Nakamura en Aronian

David Navara

Belgische software in Wijk Aan Zee

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.