Levon Aronian van hemel naar hel en terug

Met nog één ronde te gaan, heeft het toptoernooi in Wijk Aan Zee al minstens één winnaar. De Armeense ster Levon Aronian heeft een erg turbulente week afgesloten met een zege tegen zijn vriend Gelfand en staat een vol punt voor op Carlsen en Radjabov.

Zijn weg naar de top had veel weg van Garry Kasparov in zijn beste dagen: briljante zeges en handig opportunisme brachten hem maar liefst anderhalf punt voorsprong op. Maar toen kwam de partij tegen de laatste in de stand, David Navara…

Levon Aronian: bescheiden genialiteit

Toen wij het toernooi vorige week verlieten, was de strijd tussen Carlsen en Aronian adembenemend. Beide heren wisselden de zeges af en gaven elkaar nauwelijks ademruimte. Maar net na het vertrek van onze redactie uit Wijk Aan Zee leken de kaarten definitief geschud: Carlsen verloor tegen Karjakin, terwijl Aronian een meesterwerkje voorbereiding op het bord bracht tegen Fabiano Caruana (een voorbereiding, die na enige aarzeling ook in het volle punt werd omgezet). De jonge Noor kreeg amper een dagje later een extra tik. Aronian won immers opnieuw in wat een van de mooiste partijen van het toernooi was, een prachtige aanvalspartij tegen Anish Giri.

Aronian telde op dat moment anderhalf punt meer dan Carlsen en zijn voornaamste concurrent leek plots Ivanchuk te zijn, die geruisloos genaderd was tot op een punt. De Armeen, op dat moment al gebombardeerd tot toernooiwinnaar, bleef heel kalm na die succesvolle opvolging van punten: “Ik speel een van de beste toernooien uit mijn leven en het klopt dat het er goed uitziet voor de toernooizege, maar er zijn nog drie rondes. We zullen wel zien wat er gebeurt.”

Magnus Carlsen volgt op een vol punt van Aronian.

Zijn woorden leken haast profetisch, want in de elfde ronde sloeg het noodlot toe voor de Armeen: tegen de laatste in de stand, de zegeloze David Navara, werd Aronian van het kastje naar de muur getikt. 0-1, een enorme stunt, die extra bijklank kreeg door zeges van Carlsen en Radjabov, die zo tot op een half punt naderden (in die hectische ronde verloor Ivanchuk). Plots was alles terug mogelijk!

Het totaal onvoorspelbare einde kende vandaag opnieuw een speciale twist. Carlsen en Radjabov wonnen niet, maar Levon Aronian … herstelde perfect van zijn pijnlijke nederlaag. Hij won met zwart tegen zijn goede vriend Boris Gelfand nadat die een fameuze blunder op zijn formuliertje moest aantekenen. Waar Aronian van de hemel naar de hel ging een dag eerder, maakte hij nu weer de omgekeerde richting. Hij telt een vol punt meer dan Carlsen en Radjabov en is dus nu al zeker van de toernooizege. Morgen speelt de Armeen overigens tegen zijn rechtstreekse concurrent Radjabov. Aan een remise heeft hij genoeg voor de ongedeelde toernooizege.

De top vijf na twaalf geweldige rondes:

1. Levon Aronian 8,5
2-3. Carlsen, Radjabov 7,5
4-6. Caruana, Ivanchuk, Nakamura 7

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.