CREC wint topper, Aronian werkt Wijk af

CREC Charleroi is opnieuw een stapje dichter bij de titel in eerste nationale. Zondag won het een topduel tegen achtervolger KGSRL uit Gent. Ans lijkt nu de grootste concurrent.

Diezelfde zondag had Levon Aronian geen enkel probleem om zijn voorsprong uit te bouwen. Met enige vertraging een roundup van het schaakweekend…

Charleroi topt, Brugge dicht bij degradatie

Alle ogen waren zondag gericht op CREC Charleroi en KGSRL Gent.De Gentenaars volgden op twee puntjes en waren de directe achtervolgers van de Karolo’s. Een topduel om u tegen te zeggen. Maar net als in de vorige rondes liet CREC weinig aan het toeval over: een ploeggemiddelde van 2533 en maar liefst vijf grootmeesters was simpelweg té goed. Met 21-11 werd KGSRL naar huis gestuurd, een indrukwekkende overmacht van de kampioenen in spe.

Luc Winants won voor Ans, de enige overgebleven concurrent van CREC Charleroi.

CREC lijkt enkel nog concurrentie te hebben van Ans, dat in Eupen uitpakte met een ploeg die échte concurrentie belooft te worden. Ans’gemiddelde lag zelfs 1 punt hoger dan CREC (2534), een ploeg die sterk genoeg was om de vloer aan te vegen met het nochtans ook niet zwakke Eupen. Ans volgt op twee punten en het onderlinge duel zal cruciaal zijn in de titelstrijd.

Achteraan de rangschikking kreeg de sympathieke Brugse ploeg een tik te verwerken. Eynatten 1 kwam met een haalbare ploeg naar de Westvlaamse stad, maar ging terug met twee matchpunten. Brugge blijft op 0 staan en een vaste waarde in eerste dreigt er nu écht uit te gaan. Behalve een rechtstreeks duel tegen Jean Jaures wacht Brugge immers nog een loodzwaar programma.

Alle uitslagen
De rangschikkingen

Aronian hoeft zich niet moe te maken

Op hetzelfde moment trippelde Levon Aronian in Wijk Aan Zee naar zijn allereerste solo toernooizege in de Nederlandse kuststad. Enigszins tegen de verwachtingen in kreeg Aronian al na twaalf zetjes, de fotografen stonden zelfs nog op het podium, een remise voorgeschoteld. Zijn tegenstander en rechtstreekse concurrent Radjabov was blijkbaar al lang tevreden met een ongeslagen toernooi, een houding waarvoor hij redelijk wat kritiek te verwerken kreeg door schaakfans op verschillende internationale schaaksites.

Fabiano Caruana speelde een prima toernooi en is voor het eerst in zijn carriére top 10-speler.

Aronian kon in ieder geval niet meer bijgehaald worden en vierde dus een bijna perfecte start van het nieuwe jaar. Zelf noemde hij de zege zijn beste prestatie in zijn carrière. De tweede plak ging naar Carlsen, Radjabov en Caruana. De Italiaan komt door zijn sterke prestatie de top 10 van de wereldranglijst binnen.

Alle uitslagen en resultaten op de officiële site.

 1. brabo
  brabo07-02-2012

  @Jan: Je hebt gelijk dat was er over van mij.
  @LH: Mijn excuses want dat was incorrect van mij.

  Als het over de jeugd gaat, wordt ik (tevens papa van 2 kinderen) al snel te emotioneel. Ik ben te subjectief en stop dus beter met over de jeugd te praten.

 2. orkito
  orkito08-02-2012

  @Brabo: Het is wel mooi dat je dat zo meteen en oprecht erkent.
  Jouw reactie staat daarmee in schril contrast met de reactie van sommige anderen.

 3. Twouter
  Twouter08-02-2012

  Aalter does it again inderdaad…

  En een ploeg in degradatiegevaar (lees: Hoboken) zal waarschijnlijk weer een sterk Aalter voorzich krijgen.

  Nu ja, het doet mij nog altijd denken aan de forfait die de toernooileider besliste te geven in de eerste ploeg omdat de andere 3 ploegen voor de titel speelden en ‘we toch gingen verliezen van Zottegem’ resultaat een 4-4 verlies, hoera!

 4. David roos
  David roos09-02-2012

  Wouter, ik ken het gevoel. Ons 1e jaar in 2e klasse, ronde 1. We moesten tegen de CREB en een speler vond de weg niet. 2h later kwam die toe met als gevolg FF… Wij nog gevochten tot een 4-4 maar helaas. Ook die ronde was toen verloren gegaan. Uiteraard is dit een lichtjes andere situatie dan “jullie gaan toch verliezen” ma kom! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.