Gent schenkt Charleroi vroege titel

Gisteren is het doek gevallen over de titelstrijd in eerste nationale: topfavoriet CREC liet geen steek vallen, terwijl concurrent Ans verrassend onderuit ging tegen KGSRL Gent. De Karolo’s kunnen niet meer ingehaald worden. CREC was heel het seizoen dominant – met uitzondering van de negende ronde – en viert dus een te verwachten titel.

In tweede nationale heeft Zottegem de puntjes op de i gezet na een fantastisch seizoen. Samen met Wirtzfeld promoveren zij naar eerste…

CREC en Zottegem vieren feest

De titelstrijd in eerste én in tweede is gisteren één ronde voor het einde van de competitie beslist. Zowel in eerste als in de twee tweedes is de kampioen immers al bekend. CREC Charleroi heeft een dominant seizoen gisteren bekroond met een 13-19 zege in Eynatten. De zeges kwamen van Istratescu, Vocaturo en Georgiev. Omdat Ans enigszins verrassend onderuit ging tegen Gent (Rozentalis en Vandenbussche zorgden voor kleine stuntjes tegen Feller en Hautot), is de laatste tegenstand van de baan.

Met zijn titel breekt CREC de hegemonie van de Duitstalige clubs van de afgelopen jaren. Meer zelfs: Amay en Gent vervolledigen de top 3 – voorlopig toch – en zorgen dus voor een volledig niet-Duitstalig podium dit jaar. Volgend jaar zal met de terugkeer van Wirtzfeld echter een nieuwe concurrent opstaan. Wirtzfeld was al eerder zeker van de titel en speelt in de laatste ronde nog een galaduel tegen de tweede in 2B, CRELEL uit Luik.

Glen De Schampheleire, het eerste bord bij het succesteam van Zottegem

In 2A heeft Zottegem een opmerkelijk seizoen glorieus afgewerkt met een verpletterende 11-21 zege in Borgerhout. Hierdoor treedt Zottegem volgend seizoen voor het eerst in zijn geschiedenis in eerste nationale aan. Een hele uitdaging voor deze ploeg, die op elo een vogel voor de kat lijkt, maar die teert op beloftevolle jeugd en zoals ze dit seizoen getoond hebben, zijn ze zeker niet te onderschatten.

Waar de titels in de eerste twee nationales al vast liggen, is de degradatiestrijd des te spannender. Vooral in het sterke 2B voelen enkele ploegen elkaars hete adem in de nek. Zo komen Eupen, NLS, Bosvoorde, Gent en Eynatten 3 nog steeds in aanmerking voor degradatie, zeker met enkele onderlinge duels in het vooruitzicht. In 2A is Borgerhout al zeker van degradatie, maar Humbeek en Hoboken knokken nog voor een verblijf in tweede. Humbeek heeft een bonus van één puntje, maar speelt de laatste ronde wel tegen Brugge 2, een stevige ploeg, die sterker en sterker wordt door de degradatiestrijd in eerste.

Want daar is Brugge 1 alles uit de kast aan het halen om erin te blijven. Ondanks een stevige inspanning en tal van versterkingen, moesten de Bruggelingen tevreden zijn met een puntendeling. Anderlecht sloeg keihard toe tegen Borgerhout en redde zich zo. Borgerhout daarentegen moet plots serieus op de tellen passen. Als zij verliezen in de laatste ronde, en Brugge wint, dan liggen ze uit de hoogste divisie.

Zo komen er twee cruciale weken aan, volgende week in de lagere reeksen en de week daarna de grote finale in eerste.

De uitslagen
De stand
Partijen bij Valeer Maes

  1. David Roos
    David Roos19-03-2012

    Zottegem olé olé! 🙂

    Proficiat aan het hele Zottegemse team! Jullie hebben het verdiend!

  2. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck20-03-2012

    Proficiat aan Glen en zijn jeugdige bende, nu in geloven in jullie mogelijkheden en zal wel vlot lopen in eerste he Glen en company.

  3. Bram Verschoren
    Bram Verschoren20-03-2012

    Proficiat aan de Zottegemse bende! Laat ze daar volgend jaar in 1ste maar eens een poepje ruiken!!

  4. jan van mechelen
    jan van mechelen20-03-2012

    Proficiat aan het het symphatieke Zottegemse team!

  5. Ghysels Marc
    Ghysels Marc20-03-2012

    Ja, het bewijs dat je mits de jeugd de kansen en de tijd te geven veel kan bereiken. Ook de spontane welgemeende gelukwensen die we onmiddellijk mochten ontvangen uit diverse hoeken vanwege bvb concurrent schaakkring Deurne getuigen van grote klasse van hunnentwege. Vanzelfsprekend waren er bijwijlen enkele meevallers. Waar het vorig seizoen dikwijls net niet werd hadden we nu dame Fortuna aan onze zijde. Maar geluk moet je ook afdwingen, het jeugdige ongebreidelde enthousiasme aangevuld met de zakelijke nuchterheid van enkele anciens bleken de perfecte cocktail te zijn. En het feit dat dit allemaal bereikt werd door (h)echte lokale clubspelers, zonder huurlingen, die voor elkaar door het vuur willen gaan is een prachtige beloning naar de voorzitter toe voor zijn jarenlange tomeloze inzet om het schaken in en rond Zottegem een boost te geven. Uiteraard is Zottegem, als ze het op deze manier verder willen doen, een meer dan waarschijnlijke vogel voor de kat. Maar dit avontuur kan hen alvast niet meer afgepakt worden en volgend seizoen wordt sowieso genieten ongeacht het resultaat en zal voor de jeugdspelers een geweldige verrijking zijn in hun progressie. Hopelijk is het Zottgemse model een voorbeeld en aanzet naar veel andere clubs toe om het over een andere boeg te gooien. En last but not least duimen we ook voor onze makkers van Zottgem 2 in hun beslissend duel aanstaande zondag tegen Geel om zo onze vrijgekomen plaats in tweede afdeling te komen opvullen. Ook daar zit een massa aan aanstormend talent zeker klaar om hogerop verder te ontbolsteren.

  6. brabo
    brabo20-03-2012

    Proficiat Marc. Zottegem is een zeker een rolmodel voor het Belgische schaken. Geniet van het kampioenenfeest !

  7. Valery
    Valery20-03-2012

    Uiteraard mijn volle sympathie voor Zottegem
    maar waarom Marc een schaduw werpt over de eerste afdeling met huurlingen maar dan toch die afdeling als een bekroning en een verrijking ziet, begrijp ik niet goed.

  8. brabo
    brabo20-03-2012

    @Valery:
    Feit is dat jeugdwerking de beste garantie is op een lange termijnstrategie voor een club. Huurlingen (voornamelijk profs begrijp ik hieronder) zijn meestal een korte termijnsoplossing zonder dat ze echt het weefsel van de club versterken. Integendeel want die spelers zie je niet op de clubavonden en zullen evenmin zorgen voor een echte groepssfeer. Zoals Marc het mooi zegt, Zottegem heeft spelers die voor elkaar door het vuur gaan en dat zie ik niet direct gebeuren bij huurlingen.
    We kunnen allemaal genoeg ploegen opnoemen die in het verleden met vele huurlingen gespeeld hebben en nu al lang niet meer in de hoogste afdelingen spelen.

  9. MarcvS
    MarcvS21-03-2012

    @ Brabo – dankzij die huurlingen wordt het interessant voor Zottegem om in eerste te spelen en veel te leren. Zij trekken het niveau toch omhoog voor zover ik weet.

  10. brabo
    brabo21-03-2012

    @MarcvS: Uiteraard voor Zottegem wordt het interessant. Echter ik (en ik vermoed ook Marc Ghysels) stel mij de vraag wat de voordelen zijn voor de clubs die de huurlingen gebruiken. Op lange termijn (10 jaar of meer) zie je veel van die clubs die veelvuldig gebruik hebben gemaakt van huurlingen, terug uit elkaar vallen. Dat zie ik niet over 10 jaar gebeuren met Zottegem als ze de koers blijven varen zoals vandaag.

  11. David roos
    David roos21-03-2012

    Inderdaad! Ik heb nog in 4e gespeeld met Adrian, Erwin en Glen ( tot grote ironie, ook die volgorde). De gedachte dat we nu met diezelfde spelers 3 klassen hoger spelen is toch wel ongelofelijk! Wij komen van x aantal ploegen in 5e naar een ploeg in eerste! 😀 go zottegem!

  12. Tim
    Tim21-03-2012

    Men dreigt hier zowaar de kersverse nationale kampioen te vergeten. Proficiat, CREC! 😉

  13. Valery
    Valery21-03-2012

    @Brabo Dat er clubs vroeg of laat ophouden met “versterking” en soms uiteenvallen doet mij persoonlijk niets, ook vriendenclubs vallen soms uiteen. Iedereen die voor vooruitgang is zou het moeten toejuichen dat er steeds weer clubs zijn die grootmeesters aantrekken. Bij Eynatten zie ik in elk geval ook een fantastische jeugdwerking als je daaraan moest twijfelen.

  14. MarcvS
    MarcvS21-03-2012

    @David

    En dan krijgen jullie er nog een Pelternaar bij ook nog. Maar jullie situatie is toch eerder uitzondering dan regel.

    @Brabo

    Ik vind het in Wallonië en de Oostkantons nogal meevallen. Maar ja, jij ziet het misschien anders.

    Trouwens de club die zeker bewezen heeft hoe het niet moet was Bredene en dat is geen Waalse noch een Duitstalige ploeg

  15. albin
    albin21-03-2012

    Zeer interessant discussie:)
    Persoonlijk mijn verliefste belgische club is KGSRL. De enige club die alles heeft: een fantastische palmares, veel speelers, veel ploegen, goede jonge speelers, sommigen interessante… huurlingen, eigen locale, top belgische speelers, het belangrijkste belgische tornooi.
    Ik heb ook veel sympathie voor “sterke vrienden ploegen” zoals Brugge, NLS en Zottegem (proficiaat voor het titel).
    Maar toch, als morgen is het verboden met huurlingen te spelen, dan ben ik niet bang (7 zijn in belgische top 100):
    1.IM Saibulatov
    2.IM Laurent
    3.mf Akhayan
    4.mf Bauduin
    5.Godart (2281)U18
    6.Sclacmender (2221)
    7.Dal Borgo (2205)
    8.Piacentini (2174)

    We hebben na analyzen met huurlingen veel geleerd. En we willen nog veel in European club cup leren. CREC is in eerste klasse sins 10 jaren en we willen nog tien jaren in eerste klasse zijn.

  16. brabo
    brabo21-03-2012

    @Valery:
    Ik besef dat we verschillende filosofieën op nahouden. Misschien ben ik naïef om te denken dat er zoiets bestaat als clubliefde. In elk geval ik ben niet alleen speler van mijn club maar tevens supporter.

  17. Bart
    Bart21-03-2012

    Brabo, je moet Valery’s argumentatie niet verdraaien. Hij zegt nergens dat er geen clubliefde bestaat. Hij zegt dat vriendenclubs met veel clubliefde ook uiteen kunnen vallen. Dat is iets helemaal anders.

    Los daarvan: zonder huurlingen ook geen vooruitgang, zo simpel is het. Het hangt natuurlijk wel af van prioriteiten die je als club stelt. Meestal trekken goede spelers andere lokale spelers ook mee of leren ze veel bij.

    En als afsluiter: huurlingen zijn ook mensen.

  18. MarcvS
    MarcvS21-03-2012

    Trouwens wat is clubliefde ? Stel je heet Roel Hamblok en je hebt 2200 ELO en je club speelt in 4e afdeling of toen in 3e, dan is de keuze snel gemaakt als je een reeks hoger kan spelen met meer mogelijkheden.

    Clubliefde of niet, hij heeft natuurlijk gelijk. Idem voor Stef Soors een paar jaar terug.

    Desondanks blijven zij natuurlijk supporter van de Pelter pion. Net zoals ik supporter ben/blijf van Eynatten/Wirtzfeld/Luik/… en den Albin natuurlijk :).

  19. brabo
    brabo21-03-2012

    @Bart:
    Ik heb mij wat verkeerd uitgedrukt. Ik had beter geschreven: ‘Misschien ben ik te naïef om te geloven in zoiets als clubliefde’. De discussie is uiteraard niet of clubliefde bestaat of niet. De discussie is wel of clubliefde nuttig is of niet. Valery meent van niet (omdat je geen zekerheden hebt) en ik denk van wel (want ondanks de onzekerheden, is het toch iets moois om voor te gaan).

    Zonder huurlingen geen vooruitgang? Waarom is dit dan wel gelukt bij Zottegem?
    Je kan perfect vooruitgang boeken zonder huurlingen aan te trekken. Samen naar tornooien trekken, samen in een team spelen, samen analyseren,… is een goed alternatief om vooruitgang te maken als club.

    Huurlingen zijn uiteraard ook mensen. We hebben het in deze discussie niet over de personen zelf maar wel over de beslissing een club maakt om ze in te schakelen.

  20. Gert
    Gert21-03-2012

    In deze (clubliefde) kwestie ben ik het met je eens. Tenslotte is dat het wat een club maakt.

  21. brabo
    brabo21-03-2012

    @MarcvS:
    Ik heb zelf nog als +2250 gespeeld in 5de, 4de en 3de afdeling. Clubliefde heet ik dat ondanks dat andere sterkere clubs aan het trekken waren. Ik ben pas veranderd van hoofdkring toen ik verhuisde uit West-Vlaanderen naar Antwerpen en heb het geluk gehad om opnieuw in een erg toffe club terecht te komen. Ik speel er nu reeds bijna 14 jaar.

    Nee dit soort clubliefde eis ik niet van andere spelers. Ik denk wel dat het promoten van clubliefde een aanrader is voor zowel jezelf als de club.

  22. Kris
    Kris21-03-2012

    Marc, daar ben ik toch niet mee akkoord. Ik had ook in 3de of zelfs 2de kunnen spelen, maar het opportunistisch uitkiezen van welke club speel ik dit jaar eens, vind ik niet echt getuigen van clubliefde. Het kan voor sommige misschien goed uitkomen, maar zelf zou ik dat toch nooit doen. Liever een jaartje lager spelen, en zorgen dat je ploeg terug hogerop geraakt, dan een ander team op te zoeken.

  23. MarcvS
    MarcvS21-03-2012

    @Brabo,

    ik ben van MSK naar Overpelt getrokken omdat ik het bij MSK beu was, maar volgen doe ik ze natuurlijk nog altijd.
    Dat is ook een reden om te transfereren.

    Verder heb ik verleden jaar het eerste bord gespeeld in 4e afdeling bij Eynatten, dat was een leuke uitdaging en die mannen ken ik al meer dan twintig jaar.

    Dit jaar ben ik terug gekomen naar Overpelt omdat ze anders in de problemen zouden komen en speel er het derde.

    Dit seizoen heb ik bar slecht gespeeld, maar wat denk je voor een 1700 – er interessanter is : het derde of het eerste bord.

    Schaken is en blijft een individuele sport. Stef en Roel hadden gelijk om te vertrekken, want we zouden met Overpelt nooit in derde gebleven zijn, laat staan promoveren naar tweede of zelfs eerste.

    Stel dat ik volgend jaar naar Wirtzfeld zou gaan, is het ook omdat ik die mensen al heel lang ken. Voor mij is dat ook een belangrijk criterium.

    Hoelang kent Valery die mensen van Eynatten al … – dus begrijp ik goed waarom hij bij hen speelt.

    En inderdaad ook in Eynatten, Wirtzfeld en andere clubs doen ze goed werk.

  24. MarcvS
    MarcvS21-03-2012

    @Brabo

    Trouwens een +2250 in 5e of 4e afdeling is natuurlijk ook een beetje te zot.
    Verleden jaar zat ik ineens tegenover Etienne Goossens op het 1e bord in 4e.
    Tja, te overdreven vind ik dat.

  25. brabo
    brabo21-03-2012

    @MarcvS:
    Tussen goed kennen en bevriend/ verbonden voelen zit een groot verschil. Iemand die geregeld hopt van club naar club zal dat laatste nooit ervaren en mist hierdoor m.i. een heel interessant aspect. Dit aspect is ook cruciaal voor het bestaan en overleven van een club.

  26. brabo
    brabo21-03-2012

    Op zich is het niet erg dat er spelers meespelen in een club die geen grote affiniteit hebben met de club. Integendeel elke club heeft zulke spelers nodig om een bepaalde massa te verkrijgen. Het gaat m.i. pas de verkeerde kant uit wanneer die spelers zonder clubliefde een hoofdrol beginnen te spelen in de clubstrategie (zoals bij veelvuldig gebruik van huurlingen).

  27. MarcvS
    MarcvS21-03-2012

    @Brabo,

    Je kan perfect bij 2 clubs zitten en bij beide clubs het “clubgevoel” ervaren.

    Ik dank dat Roel H bijvoorbeeld dat heeft.

    In Limburg zijn er wel meer mensen die provinciaal voor de ene en nationaal voor een andere club spelen.

    En toch een clubgevoel bij beide clubs hebben.

    Verder heb je als club bepaalde doelstellingen – wat resultaten betreft – en daar streef je naar. Als dat niet gehaald wordt, heb je een deceptie.

    Degradaties bijvoorbeeld creeëren decepties, als je dan de kans hebt om bij een andere club hoger te kunnen spelen, wat zal je dan kiezen.

    Maar dat beslist iedereen afzonderlijk en ook dit is een discussie die tot het einde der tijden gevoerd zal worden.

  28. David roos
    David roos21-03-2012

    Ik deel niet vaak dezelfde mening met jou, Brabo, maar nu volg ik je toch in elke post die je zover al gedaan hebt! 😀

  29. Valery
    Valery21-03-2012

    Natuurlijk heb ik ook niet gezegd dat clubliefde niet nuttig is 🙂 Clubliefde is echter ook niet heilig, er heerst soms dwang,verborgen verdeeldheid, velen blijven trouw omdat het goed uitkomt enz. Echter daarover wou ik eigenlijk geen opmerking maken. De ware redenen waarom sommigen zo afkeurend spreken over teams die zich versterken komen helaas nooit boven 🙂

  30. David roos
    David roos21-03-2012

    De ware reden waarom mensen afkeurend spreken over versterkingen in teams, is vooral de fair play. Een bepaalde ploeg strijdt heel het jaar om erin te kunnen blijven, en dan moeten ze tegen de rechstreekse concurrent en dan stelt die daar plots degene die op 1 zit, op bord 5 op? Je moet heel het jaar door, indien mogelijk, met een gelijkwaardige ploeg spelen. Dat is het punt in dergelijke discussies.

  31. Valery
    Valery21-03-2012

    Hoe je versterking gebruikt is weer iets anders David, dat iedereen voor een betere regelgeving is kwam hier al a.

  32. Valery
    Valery21-03-2012

    sorry …kwam hier al bod.

  33. Valery
    Valery21-03-2012

    ongelooflijk nog niet goed …kwam al aan bod.

  34. François
    François21-03-2012

    Mijn eerste club was Oostende,wegens verhuis werd het nadien Anderlecht,wegens verhuis werd het Parijs dan Bredene en Brugge.
    Ik heb mij in alle vier clubs goed gevoeld.
    Bredene heeft dank zij de furore die ze gemaakt hebben bekendheid verworven,waardoor niet alleen de club er financieel beter van werd en er ook meer leden heeft dan ervoor ook de gemeente heeft in Wallonie naambekendheid gekregen op toeristisch vlak,aldus de schepen van toerisme.
    Even het probleem van West-Vlaanderen aankaarten,weinig hoog geschoolden vinden werk in de provincie en moeten uitwijken naar andere provincies,de meesten kiezen dan een club in hun omgeving.
    Een grote uitzondering is Ruben Decrop die alhoewel hij in Antwerpen woont,wekelijks afzakt naar de kust,of zijn er andere redenen?zijn ouders?of clubliefde?
    De meeste van de Vlaamse clubs kunnen geen huurlingen betalen,omdat ze geen sponsoring of mecenassen vinden.
    Dit geldt trouwens voor alle sporten.
    De hamvraag is natuurlijk als het aantal huurlingen niet moet beperkt worden.Opnieuw een federale tegenstelling,
    Wallonie en Duitstalig Belgie hebben sponsors en vinden van niet,Vlamingen vinden waarschijnlijk van wel.Huurlingen brengen wel iets bij voor de andere spelers.Vraag het maar aan Tanguy en aan Stef.

  35. MarcvS
    MarcvS22-03-2012

    Er spelen genoeg Vlamingen in Wallonië alleen al voor de uitdaging.

    In Wallonië word je als Vlaming niet als buitenlander beschouwd, maar als één van hen.

    Allé zo heb ik het toch altijd ervaren.

    Nee het aantal huurlingen moet niet naar beneden, waarom zouden we dat nu weer doen.

    Is het de schuld van de Walen dat ze subsidies en sponsors vinden en wij in Vlaanderen niet ? Is het de bedoeling om het niveau van 1e terug naar beneden halen ?
    Trouwens wat is een huurling ?

    Was ik verleden jaar met mijn 1700 ELO er een of Valery met zijn 2100 ELO. Come on zeg. Of gaat het enkel voor de betaalde mensen dan krijg je geen King Loek meer, geen Naiditsch.

    Trouwens vroeger stonden vele grote namen op de lijst van Anderlecht.

    Dat is een zinloze discussie en een heel enge manier van denken.

  36. brabo
    brabo22-03-2012

    Valery: Wat bedoel je precies met de ware redenen over de afkeuring? Bedoel je afgunst?
    Misschien maar dit is bij mij zeker niet het geval.
    Huurlingen vind ik een plus in de competitie maar ik heb ze liever niet in mijn eigen club omdat ze op lange termijn eerder schade berokkenen. Als de huurlingen wegvallen en er wordt gedegradeerd dan gaan de betere clubspelers ook weg. De betere clubspelers gaan veel minder snel weggaan als er geen huurlingen worden gebruikt, m.a.w. de cohesie in de club blijft bestaan.

  37. MarcvS
    MarcvS22-03-2012

    @Brabo

    je vindt huurlingen een plus, maar je wil ze niet in je eigen club.

    Als iedereen zo denkt bestaat de 1e afdeling binnenkort enkel uit spelers van 2200 ELO, talentvolle spelers gaan dan in het buitenland spelen, want dan is de uitdaging daar veel groter.

    Ga eens in de Oostkantons kijken, ik vind het daar best nog wel meevallen hoor, ook wat cohesie betreft.

    Schakers zijn individualisten en blijven niet altijd bij een club vanwege de mooie ogen van de voorzitter. Het gaat nog altijd om de uitdaging.

  38. brabo
    brabo22-03-2012

    @MarcvS:
    Wat is het voordeel van een club om huurlingen te gebruiken behalve het evidente: prestige?
    Om talentvolle spelers een uitdaging te geven die daarna toch de club de rug toekeren van zodra de uitdaging wegvalt? (bij wegvallen van de sponsering waarop de degradatie volgt)
    Om spelers van andere clubs interessante tegenstand voor te schotelen ?(vreemde keuze van een bestuur die de eigen clubbelangen zou moeten behartigen i.p.v. de clubbelangen van andere clubs)

    Gelukkig voor mij, vinden sommige clubbesturen de voordelen van huurlingen belangrijker dan de nadelen waardoor ik af en toe gratis een interessante partij kan spelen.

  39. Yen
    Yen22-03-2012

    Met het gevaar in herhaling te vervallen omdat de discussie al gevoerd is. ‘Huurlingen’ hebben voor- en nadelen, maar ook ik vind dat er een beperking moet zijn (bijv.max de helft van de ploeg ‘huurlingen’), anders komen we terecht in toestanden zoals het voetbal waar Beveren met 10 Ivorianen speelt. En eigenlijk is een systeem zoals in Frankrijk ook wel leuk: minimum 1 vrouw in elke ploeg (die wel slechts twee knoopjes van haar hemd mag openzetten :-))

  40. MarcvS
    MarcvS22-03-2012

    @ Brabo

    Eigen clubbelangen wat zijn dat ? Moeten we als Pelter Pion boos zijn op Roel en Stef dat ze vertrokken zijn of wat.

    Nee dus, op die mannen mogen we trots zijn.

    Jij speelt voor een club met veel leden.

    Stef en Roel speelden voor een club met weinig leden en weinig mogelijkheden.

    En nee aan het aantal huurlingen dient niet geraakt te worden. Eerste afdeling is interessant dankzij de huurlingen, die verminderen zorgt voor verzwakking.

    Daar ben jij zelfs het mee eens.

  41. Valery
    Valery22-03-2012

    De mentaliteit is in Nederland toch een stuk beter. Mijn vroegere club daar, De Pion Roosendaal speelt met 5 Belgische versterkingen (op 8 borden) maar de Nederlanders mopperen er niet over en houden de boel gezellig. Het is niet omdat een club nog veel sterkere en betaalde spelers binnenhaalt dat dit dan ook niet kan. Rochade vind ik een mooi voorbeeld en is Anderlecht niet mooi terug aan het komen?

  42. brabo
    brabo22-03-2012

    @ MarcvS
    Eigen clubbelangen zijn belangen die de grote meerderheid van de leden dienen en dus niet de klemtoon leggen op een paar talentvolle spelers. De meeste clubs bestaan uit spelers uit de buik van het klassement dus vind ik het verstandigst om de clubstrategie op hen af te stemmen en niet op de top.

    Uiteraard kan je niet boos zijn op Stef of Roel. De discussie gaat niet over individuele beslissingen maar wel over beslissingen op clubniveau betreffende gekozen strategien. Zottegem is voor mij een rolmodel betreffende een goed doordachte clubstrategie.

  43. brabo
    brabo22-03-2012

    @Valery:
    Er is toch een serieus verschil tussen spelers die betaald zijn en niet betaald. Als een Belgische speler afhaakt bij de Pion is dit geen man over boord. Als een club met betaalde huurlingen zijn hoofdsponsor verliest dan is er wel een serieus probleem. Sommige Belgische spelers spelen trouwens al zo lang bij bv. de Pion dat ze eigenlijk kunnen worden beschouwd als gewone clubleden.

  44. brabo
    brabo22-03-2012

    @Yen:
    Ik zie niet in waarom de bond, clubs moet verbieden te spelen met bv. 10 Ivorianen. Voor mij is dit iets wat een club zelf over kan beslissen. Hetzelfde geldt m.i. voor een quotum voor vrouwen.

  45. MarcvS
    MarcvS22-03-2012

    @Brabo

    Als je sport doet op hoog niveau is het logisch dat je betaald wordt.

    Dat geldt zowel voor voetbal, volley, …

    Dus waarom zou dat niet voor schakers mogen gelden, of vind je dat het schaken op een amateur niveau moet blijven bestaan. Dan hoef je ook niet zo iets als go for grandmaster te doen.

    Bij Overpelt doen we gewoon wat we doen om iedereen aan het spelen te krijgen, wat niet altijd meevalt en dat geldt voor de meeste clubs die ik ken.

    Zoals je weet zijn mensen niet erg bereid zich te engageren.

  46. brabo
    brabo22-03-2012

    @MarcvS:
    Ik vind niet dat een club zich verplicht moet voelen om hun topspelers te betalen. De meeste clubs zijn vzws en dus geen winstgevende bedrijven.
    Vele topspelers eisen inderdaad een vergoeding maar zullen die slechts krijgen volgens vraag en aanbod, m.a.w. zonder garanties en dus is de betaling geen logica.

    Als een project zoals ‘Go for Grandmaster’ als bedoeling heeft om topspelers op te leiden die financieel iets willen verdienen aan schaken dan is dit m.i. een heel slecht initiatief. Als ik de doelstellingen lees dan is dit niet wat het project beoogt. Er zijn inderdaad enkele prijzen te winnen maar die zijn enkel bedoeld om de vele onkosten door de reizen, trainingen, … deels te vergoeden.

  47. MarcvS
    MarcvS22-03-2012

    @Brabo

    Het is toch leuk om geld te verdienen met je hobby of niet soms.

    Tevens zou het niet leuk zijn als we nog eens GM kregen ? Na Luc Winants zijn we nog steeds op een echte Belg als GM aan het wachten.

    Trouwens ik neem aan dat Van Wely, Nijboer, … niet gratis komen.

    Anyway we zullen altijd een verschil in inzicht hebben, dus bij mij houdt hier de discussie op.

  48. brabo
    brabo22-03-2012

    @MarcvS:
    Jij stelt dat een club als prioriteit heeft om zoveel mogelijk individuele belangen te dienen met als reden dat schakers toch individualisten zijn.

    Ik stel dat een club als prioriteit heeft om zoveel mogelijk algemene belangen te dienen omdat ik denk dat schakers meer dan individualisten willen zijn.

    De meningen lopen uiteen, gewoon omdat we andere type schakers zijn (jij duidelijk meer de individualist terwijl ik meer een teamspeler). In dit opzicht hebben we allebei gelijk. Ik zal als teamspeler een hoofdkring kiezen die de prioriteit stelt aan het groepsaspect terwijl jij een hoofdkring zal kiezen die voornamelijk jouw individuele belangen kan dienen.

    Ik besef nu pas dat ik iets te ver ben gegaan met het opdringen van mijn filosofie want jouw filosofie is perfect ook te begrijpen. Niet iedere club vindt sterke verbondenheid/ vriendschap het belangrijkste. Hieruit leid ik af dat het rolmodel van Zottegem, niet jouw rolmodel is van een club.

    Sorry dat ik dit niet eerder doorhad want het had deze discussie een stuk korter kunnen maken. 🙂

  49. brabo
    brabo22-03-2012

    @Valery:
    Niet iedereen wil een betere regelgeving. Er zijn wel degelijk clubs die de huidige meer liberale regelgeving verkiezen omdat ze hiermee beter hun eigen belangen kunnen ondersteunen. Het gros van de clubs wil uiteraard een meer socialer en eerlijker reglement maar ik heb het gevoel dat de bond voornamelijk wordt bestuurd door de liberale clubs. Een verandering zou mogelijk zijn als de kleinere veelal socialere clubs mondiger worden.

  50. Ghysels Marc
    Ghysels Marc22-03-2012

    Hehe wat een leuke pittige discussie alweer die ik (on?)bewust veroorzaakte. Sommigen willen mij woorden in de mond leggen die ik nooit gebruikt heb. Nergens in mijn commentaar heb ik het opstellen van huurlingen veroordeeld, willen contingeren of afgebroken. Enkel gesteld dat Zottegem voor een ander model heeft gekozen en dit wonderwel(toepasselijk woord?) gewerkt heeft.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.