Viswanathan Anand verlengt zijn wereldtitel

Na eerdere zeges tegen Topalov en Kramnik heeft Vishy Anand vandaag ook zijn derde uitdager, Boris Gelfand, opzij gezet. Na een weinig spectaculaire tweekamp won Anand een witpartij in de tiebreaks: een pionnetje voorsprong werd na veel geschuif vakkundig in een punt omgezet. Die voorsprong gaf de Indiër niet meer af. Hij won met 2,5-1,5.

Voor Anand is het de derde wereldtitel op rij, maar toch wordt ze door veel analisten bekritiseerd: de uitdager was niet Carlsen of Aronian en de manier waarop Anand won, was minder overtuigend dan die van de vorige keren, zo klinkt het. Desalniettemin is er geen discussie mogelijk: Anand blijft wereldkampioen. Zijn uitdager wordt volgend jaar in London bekend: in maart 2013 strijden acht concurrenten voor een plaats in een match met Anand.

 1. Theo
  Theo30-05-2012

  Gaat Carlsen dan meedoen volgend jaar in London?

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain30-05-2012

  Normaal gezien wél!

 3. David Roos
  David Roos30-05-2012

  Oeee, Jan is hier groot nieuws aan het verkondigen! 🙂 Voel ik daar een nieuw artikel borrelen?

 4. Joris
  Joris30-05-2012

  De tie-breaks waren wel de moeite, vond ik, al blijft het natuurlijk een stomme manier om het wk te beslissen. Maar ook hier lag Gelfand zeker niet onder!

 5. Jan Lagrain
  Jan Lagrain30-05-2012

  David: dat is geen groot nieuws. Carlsen heeft al laten weten dat hij wil spelen in dergelijke formule (behalve als ze de cyclus weer eens gaan veranderen onderweg):

  “Magnus Carlsen (Norway), Levon Aronian (Armenia), Vladimir Kramnik, Peter Svidler and Alexander Grischuk (all Russia), Vassily Ivanchuk (Ukraine), Teimour Radjabov (Azerbaijan) and the loser of the match between Viswanathan Anand (India) and Boris Gelfand (Israel), which will be held in May of this year.”

  Dit zijn in principe de deelnemers.

 6. Gert
  Gert30-05-2012

  Je kan Anand moeilijk verwijten dat Carlsen of Aronian niet meededen aan de cyclus. Maar misschien zijn 12 partijen wel een beetje kort voor een WK.

 7. Theo
  Theo30-05-2012

  Ja, 12 partijen leek zodanig kort dat ze ultra voorzichtig speelden….en heel veel korte remises (22 zetten, 25 zetten, 27 zetten,…)
  Beetje flauw.

 8. manvanmelle
  manvanmelle31-05-2012

  Ik ben ook geen voorstander van rapid of blitz partijen te laten beslissen over een wereldtitel.
  Ik voel meer voor een formule met iets meer partijen en waarbij bij gelijke stand de titelverdediger zijn titel behoudt.
  De rapids waren opzich wel best spannend om te volgen, maar gaat het schaaktechnische niet ten koste van het spectakel hier?

 9. Tom
  Tom31-05-2012

  ik ben wel voor. Misschien niet de beste manier, net zoals penalties in het voetbal maal alle alternatieven zijn erger.

 10. Jan T'Sas
  Jan T'Sas31-05-2012

  Slechts één conclusie: hoog tijd voor een 21ste-eeuwse upgrade van het WK.

 11. louis
  louis01-06-2012

  Je laat marathonlopers geen 100m sprinten als ze even snel zijn na 42 km. toch niet om te bepalen wie nu de beste marathonloper is

  los daarvan toch even opletten met scorebordjournalistiek.
  TOiletgate, kramnik-anand waren wel boeiende tweekampen en iedereen hier wil straks Carlsen tegen Aronian zien

 12. Robbie
  Robbie01-06-2012

  Normaal gesproken is Carlsen Magnus en Levon Aronian momenteel toch wel de beste op dat moment.Daarom begrijp ik heel goed dat ze liever zien spelen dan Anand-Gelfand. Maar het is een tweekamp en dat vraagt om andere aanpak dan de gewone tornooi spelen. Misschien daarom is Carlsen en Aronian nog niet klaar voor de grote stap naar het tweekamp voor het WK. Maar dat zal zeker niet lang meer duren..misschien al voor volgende jaar. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.