Ringoir: “Ik heb dit toernooi zonder stress gespeeld”

Tanguy Ringoir heeft zijn sublieme toernooi afgerond met een makkelijke zege tegen Stefan Docx. 1500 euro, een GM-norm én de Belgische titel: de balans van 1 week schaak kan moeilijk beter zijn.

Ringoir maakte enkele jaren geleden faam als jeugdspeler, maar speelt de laatste jaren wat minder partijen. Bovendien werd hij ‘slechts’ als tweede reserve opgenomen in de elitereeks, om dan vriend en vijand te overdonderen met ongelooflijk snel, helder en vooral efficiënt schaak. Tanguy Ringoir, de nieuwe Belgische kampioen…

“Vooral veel blitz”

Als ukkie was Tanguy Ringoir al een soort van uitzondering in het Belgische schaakwereldje. Bijzonder snel scoorde hij een erg hoge elo. Zo hoog zelfs, dat hij op een bepaald moment net voor Magnus Carlsen stond in de jeugdrankings. Toen hij ook nog eens GM Dimitri Reinderman klopte op 13-jarige leeftijd, voorspelden velen hem een grote toekomst.

Maar de laatste jaren ligt de focus voornamelijk op school en is het schaken wat naar het achterplan verdreven, al vertelt Ringoir dat veel verhalen over hem mythes zijn. “Er bestaan inderdaad enkele verhalen over mij die niet kloppen. Zo beweren sommigen dat ik vroeger voor ik naar school ging om 6u moest opstaan om aan mijn schaak te werken. Helemaal niet waar. Zo dachten ook veel mensen dat ik erg veel theorie kende. Ook helemaal niet waar. Ik speelde gewoon snel, waardoor het misschien zo leek.”

Tanguy Ringoir enkele jaren geleden, toen hij als klein uppie het leven van Cekro Ekrem zuur maakte in een rapidtoernooi in Brussel.

De voornaamste reden van zijn succes is volgens hem ervaring. “Ik speelde veel in buitenlandse toernooien en daar steek je veel van op. Nederlagen met grootmeesters analyseren is de beste leerschool die er is. Ik leer geen schaak met engines, daar leer je volgens mij niets van. Zo een grootmeester die de finesses van stellingen kan uitleggen: onbetaalbaar. Daarnaast blitz ik vooral erg veel. Op die manier leer je veel typische patronen kennen en leer je bepaalde openingen ook beter en beter spelen.”

In dit BK kwam die ervaring goed van pas. “Ik denk niet dat ik in één partij meer dan een uur verbruikt heb. Ik speel uit mezelf vrij snel, maar enkel als ik denk dat ik geen reden heb om na te denken. Als je een bepaalde zet moet spelen, doe ik dat ook. Ik ga daar geen half uur over zitten nadenken. Daarnaast denk ik dat ik dit toernooi vooral erg logisch gespeeld heb. Ik heb geen vreemde of geniale dingen gedaan: ik heb gewoon degelijk gespeeld en optimaal geprofiteerd van de kansen die ik kreeg. Efficiëntie was waarschijnlijk mijn grootste troef hier in Lommel, samen met het feit dat ik geen stress had. Ik speel nu gewoon en zie wel wat ervan komt. Stress is nergens voor nodig.”

Tanguy Ringoir die vanuit de toeschouwerszetels naar zijn eigen partij kijkt: een veel voorkomend zicht in de Adelberg in Lommel.

Die analyse delen enkele van zijn concurrenten. Stefan Docx bijvoorbeeld is duidelijk: “Tanguy heeft elke kans gegrepen die hij kreeg. En ik kan het weten: dat is niet eenvoudig!” De grootste fan van de jonge geraardsbergenaar is Petar Popovic. “Die jongen speelt geweldig. Echt een groot talent, die zeker de beste Belg zal worden de komende jaren. Het valt mij vooral op hoe snel hij bepaalde tactische varianten ziet.” Later deze week kan je hier meer over lezen in een interview dat Schaakfabriek heeft gehad met de Serviër.

De volgende maanden plant Ringoir wél extra inspanningen. Hij is immers opgenomen in de Olympiadeploeg en wil daar geen mal figuur slaan. Voor het overige speelt hij nog mee in het open van Geraardsbergen.

 1. piet piraat
  piet piraat08-07-2012

  proficiat Tanguy

  geen engines gebruiken is een moedige zet:)

 2. jan van mechelen
  jan van mechelen08-07-2012

  Proficiat aan Tanguy en zijn familie! Je hebt het al ver gebracht en je gaat het nog verder brengen, denk ik! Succes in de Olympiade.

 3. Nele
  Nele08-07-2012

  Gefeliciteerd, Tanguy! Dik verdiend!

 4. Axel
  Axel08-07-2012

  Ik had je gezegd dat je BK ging worden en GM-norm halen en mij maar niet geloven. Je volgende norm op Olympaide. s6 !

 5. Oscar
  Oscar08-07-2012

  Formidabel van Tanguy !
  Ik denk dat hij momenteel de beste Belgische schaker is.

 6. MarcvS
  MarcvS08-07-2012

  @Oscar,

  Zou kunnen of Winants misschien, nog steeds onze enige echte GM.

 7. Valery
  Valery08-07-2012

  Tanguy is eigenlijk een gedroomde kampioen
  voor het initiatief “Go for Grandmaster”
  en het opveren van het Belgisch schaken. De deelname van de grootmeesters Vadim Malakhatko, Alexandre Dgebuadze en Petar Popovic waren een belangrijke bijdrage in deze vooruitgang. Jammer dat dergelijke spelers nog al snel “huurlingen” worden genoemd.

 8. brabo
  brabo08-07-2012

  @MarcvS:
  Enige echte GM vind ik een ongepast woordgebruik. Net of dat Dgebuadze, Chuchelov, Malakhatko valse GMs zijn.

 9. Fideel
  Fideel09-07-2012

  Proficiat, Tanguy. Fantastische prestatie!

 10. MarcS
  MarcS09-07-2012

  @Brabo

  Natuurlijk bedoel ik enige Belgische GM

 11. BugsBunny
  BugsBunny09-07-2012

  @Brabo .. als u goed leest zegt Marcvs “onze”. Daarmee doelt hij als enige echte belg.

 12. KAra
  KAra09-07-2012

  Proficiat Tanguy!

 13. brabo
  brabo09-07-2012

  @BugsBunny:
  “Onze”, geldt in elk geval niet voor mij. Voor mij zijn Dgebuadze, Chuchelov en Malakhatko ook echte belgen. Ik ben er vrij zeker van dat je voor dit soort uitspraken een klacht kunt krijgen.

 14. brabo
  brabo09-07-2012

  @MarcS:
  Ik maak geen onderscheid in Belgen. Ik dacht dat we geen kastensysteem hebben zoals in Indie maar blijkbaar denken sommigen anders.

 15. MarcS
  MarcS09-07-2012

  @ Brabo,

  met dat ” onze “, bedoel ik niets verkeerd en dat weet iedereen.

  Dus zie ik niet in dat ik hierover een klacht ga krijgen.

  Trouwens je weet perfect wat ik bedoel.

 16. BugsBunny
  BugsBunny09-07-2012

  @Brabo ja zeg..heb de indruk dat je hier graag over alles een discussie wil starten

 17. brabo
  brabo09-07-2012

  @BugsBunny
  Als ik iets lees waar ik het niet mee eens ben dan reageer ik in tegenstelling met de complete gelatenheid van de meeste lezers. Mijn ervaring vertelt mij dat net omwille van passief gedrag, veel onrecht kan gebeuren.

  @MarcS
  Ik weet goed wat je bedoelt. Ik ben het er niet mee eens dat het onschuldig is omdat het (misschien ongewild) aanzet tot mensen in hogere en lagere klassen te plaatsen. Vooral het woordje ‘echte’ heeft een heel slechte bijklank t.o.v. de andere Belgische GMs.

 18. Dieter
  Dieter09-07-2012

  Schitterend tornooi van Tanguy, dikke proficiat. Maar ook felicitaties voor de andere spelers, ze speelden allemaal degelijk schaak. Ik vind niet dat er iemand teleurgesteld heeft, hoewel we elke keer wel stiekem duimen voor Barts derde norm. De favorieten hebben elk minstens 50% gehaald wat nog maar eens aantoont hoe spannend dit tornooi was.

 19. Dieter
  Dieter09-07-2012

  @Brabo: Ik denk dat met ‘echt’ gewoon bedoeld wordt: dat ze hier hebben leren schaken en dus een resultaat zijn van ons schaakonderricht.

 20. Theo
  Theo09-07-2012

  Luc Winants is de enige GM die hier in België geboren is.
  Vandaar, Brabo.

 21. brabo
  brabo09-07-2012

  @Dieter:
  Dat snap ik wel. Als MarcvS geschreven had dat Luc Winants de enige autochtoonse GM is dan had ik daar geen probleem mee gehad maar ‘onze echte GM’ is denigrerend t.o.v. de allochtoonse GMs.

 22. MarcS
  MarcS09-07-2012

  Jongens toch, wat een discussie om niets.

  Trouwens ik vind de woorden autochtoon en allochtoon discriminatoir.

  Anyway ik hoop dat Bart Michiels en Tanguy Ringoir GM worden.

  Is dat dan beter ?

  voor mij is hier de case closed.

 23. Chessmaster
  Chessmaster09-07-2012

  Proficiat Tanguy! Knap resultaat!

  @Brabo: Ik denk niet dat er 1 iemand daarvan wakker ligt. MarcVS zijn commentaar in 22 is helemaal terecht.

 24. gert
  gert09-07-2012

  Een bescheiden schaker die met een verborgen oortje in contact staat met Fritz is een valse GM.

 25. Yen
  Yen09-07-2012

  Brabo, stop aub met de moraalridder te spelen. Het werkt op mijn zenuwen

 26. Oscar
  Oscar09-07-2012

  … en een valse GM is geen echte. Zo kun je interpreteren dat MarcS denkt dat de onechte heimelijk in contact staan met Fritz via een verborgen oortje, enz…

 27. Oscar
  Oscar09-07-2012

  Yen is er tussen gekomen. Hij wordt zenuwachtig.

 28. oscar
  oscar09-07-2012

  Een nieuwe generatie breekt door : na Bart Michiels is nu Tanguy Ringoir Belgisch kampioen.

 29. Axel
  Axel09-07-2012

  O’Kelly is toch ook in België geboren?

 30. brabo
  brabo09-07-2012

  Yen, ik ben blij om te horen dat mijn commentaren sommigen op hun zenuwen werken want dat laat verstaan dat er geen totale onverschilligheid bestaat.

 31. brabo
  brabo09-07-2012

  @Chessmaster:
  Jammer dat Chuchelov, Dgebuadze en Malakhatko hier niet posten (of lezen) maar ik denk dat zij er wel anders tegenaan kijken. Bovendien hoop ik tenstelligste dat er nog andere autochtonen mijn mening delen.

 32. Guido de Romph
  Guido de Romph09-07-2012

  Het viel in de Nederlandse competitie ook al op hoe snel Tanguy speelt, zijn tegenstanders in vertwijfeling achterlatend… 😉

 33. Rudi Valcke
  Rudi Valcke09-07-2012

  Bravo Tanguy
  Was “gens una sumus” niet we zijn allemaal mensen, en België staat dan voor 0,01% van het totaal….
  Man, man, man toch.
  Prachtig om te zien dat de jeugd het goed doet. In het open zaten er praktisch iedere ronde +/- 5 jeugdspelers op de eerste 5 borden.
  Goe bezig

 34. brabo
  brabo09-07-2012

  @Rudi Valcke:
  Enkele randbedenkingen.

  Ik heb opgemerkt dat er 60 leerlingen/studenten meegespeeld hebben in het BK. Als we leerlingen/studenten bestempelen als jeugd dan was 50% van alle deelnemers jeugd. Als ongeveer +/- 5 jeugdspelers iedere ronde spelen op de eerste 5 borden waar normaal 10 plaatsen zijn dan lijkt mij dit helemaal in overeenstemming met de 50% dus niet iets buitengewoon. Bovendien slechts 10 spelers van de Belgische top 50 (2 slechts in de open groep) hebben meegespeeld dus moeten we m.i. niet overdrijven met de goede prestaties. Er is nog veel werk aan de winkel om maar enigszins onze buurlanden te benaderen.

 35. Tom V
  Tom V09-07-2012

  @29 Axel: zeker, O4Kelly was, ondanks zijn buitenlandse naam, op en top Belg.

  Anderzijds kan je je nu toch ook wel beginnen af te vragen wanneer we bv in het geval van een speler als Dguebadze mee gaan ophouden. Hoelang speelt de kerel al in België?

 36. Chessmaster
  Chessmaster09-07-2012

  Kom jongens laten we nu niet onnozel doen.
  Het gaat er over over wij België iets betekent hebben voor de groei van deze spelers.

  Met alle respect voor spelers als Chuchelov, Dgebuadze en Malakhatko maar zij hebben hun schaak ergens anders geleerd.

  Vroeger zei me ook telkens ohh Gurevich onze sterkste Belgische schaker, onze trots. Ok, fijn dat hij tijdje in België woonde en voor België speelde. Maar wederom, hij is groots geworden door de sterke schaakcultuur in Turkijke en de kansen die hij gekregen heeft. Het is dan ook fantastisch als dergelijke spelers naar België verhuizen omdat we op die manier ook kunnen meeplukken.

  Maar hoe je het draait of keert. Zijn skills heeft hij elders verworven.

 37. brabo
  brabo09-07-2012

  @Chessmaster:
  De groei van de meeste Belgische toppers komt allerminst door te spelen en trainen in Belgie maar wel wat men leert in buitenlandse tornooien, online blitz tegen sterke spelers uit de hele wereld,… De nodige topskills kan je met de huidige Belgische infrastructuur hier niet verwezelijken.
  De rel gaat puur over klassificeren van origines.

  P.s. Gurevich is afkomstig uit de voormalige Sovietunie. Turkije heeft voor zover ik weet niets te maken met zijn groei. Ik ken niet zijn origine want hij komt uit het Oosten van Ukraine en daar wonen zowel Russen als Ukrainers.

 38. Tom
  Tom09-07-2012

  ik ben blij dat Tanguyske gewonnen heeft, was van in het begin mijn favoriet.

  Persoonlijk deel ik de hoop ik dat we snel een “echte” GM met roots in Belgie want Winants is toch ook alles behalve een referentie als full-time dopper.

 39. Karel T
  Karel T09-07-2012

  @Tom

  Ben je zeker dat WInants dopt ? Ik dacht dat die professioneel schaker was, maar kan me vergissen natuurlijk.

  Voor wat betreft de discussie over origines, is het de dag van vandaag niet politiek correct om te spreken over nieuwe Belgen, zijnde alle personen met een Belgische identiteitskaart die voorheen een andere nationaliteit gehad hebben ? Dit slaat dan niet alleen op schakers uit het buitenland die hier beter van schaken kunnen leven dan in hun eerdere thuisland en daarom een aanvraag tot naturalisatie doen, maar bv. ook op buitenlandse sporters die zich hier blijvend gevestigd hebben, vrouwen uit het oostblok die hier voor een huwelijk met een Belgische man geïmporteerd worden, gastarbeiders die zich hier permanent vestigen, enz… De lijst is eindeloos en kan volledig gedekt worden met de term nieuwe Belg. In elk geval is elke buitenlandse IM/GM die zich hier vestigt een verrijking voor onze schaakcultuur, of hij nu een Belgische identiteitskaart heeft of niet. Mehr Hovhanisian is volgens mij nog altijd geen Belg, maar ik betwijfel of er veel IM’s/GM’s geweest zijn die zo veel voor het Belgische (jeugd)schaak doen als hij. Als je wat je moet doen, goed doet, maakt nationaliteit niets uit.

  En voor ik het vergeet, proficiat aan Tanguy voor zijn prachtige prestatie.

 40. Filip
  Filip10-07-2012

  @Brabo “Bovendien slechts 10 spelers van de Belgische top 50 (2 slechts in de open groep) hebben meegespeeld “.
  Hoe komt het dat er maar tien van de top 50 meespeelden(dus 2 v/d 42 in de open)?
  Proficiat Tanguy, je bent de beste.

 41. Goendi
  Goendi10-07-2012

  @brabo: erg jammer dat een BK waar onverwacht een Belg een GM norm kan scoren dankzij de aanwezigheid van enkele GM’s, nu ontaard in een totaal idiote discussie over een opmerking die volledig uit zijn context getrokken wordt. Ik vermoed dat de individuen die jij heden zo passioneel verdedigd heus voor zichzelf kunnen spreken mochten zij zich aangevallen voelen. Al eens bedacht dat veel mensen overigens serieus op hun tenen getrapt kunnen zijn als iemand anders in hun naam gaat spreken zonder dat zij daarom gevraagd hebben?

 42. brabo
  brabo10-07-2012

  @Goendi:
  Mijn echtgenote is een nieuwe Belg. Ik heb haar gevraagd wat ze vond van de term ‘echte’ Belgen en ze vond het absoluut ondermaats en denigrerend.

 43. Dark
  Dark10-07-2012

  Dankzij Brabo’s echtgenote is deze discussie nu gesloten.

 44. bart
  bart10-07-2012

  Ik denk dat het percentage jeugdspelers ook moet relativeren. Een groot aantal gevestigde waarden tekent niet present op zo’n toernooi. Enerzijds omwille van het feit dat niet iedereen geïntereseerd is een volle week continue te schaken anderzijds omdat het voor de modale werkmens niet zo vanzelfsprekend is om eventjes om een volle week uit te trekken voor een kampioenschap terwijl die gasten toch maar gewoon vakantie hebben.

  en @brabo als je deze dagen politiek correct wil zijn spreek je van echte vlaming en niet van echte belg /ironie

 45. brabo
  brabo10-07-2012

  Ik vermoed dat het ontbreken van vele toppers/subtoppers een mix is van factoren.

  1) Ik heb bijvoorbeeld dit jaar slechts 16 dagen jaarlijks verlof door omstandigheden. Als je daarnaast nog een gezin hebt dan is het al een hele prestatie om een paar dagen te kunnen uittrekken om te schaken, laat staan een hele week. Voor schakers die in het onderwijs staan, gepensioneerd zijn… is het veel gemakkelijker om mee te spelen.
  2) Sommige spelers wensen enkel mee te spelen in de expertengroep omdat de open groep oninteressant is. Geen meesters en bovendien kan je enkel elo verliezen met 50% van de spelers die jeugd zijn en vaak ondergekwoteerd.
  3) Te laag prijzengeld alhoewel ik denk dat dit enkel geldt voor slechts de absolute Belgische toppers.

 46. Goendi
  Goendi10-07-2012

  @brabo: ik denk dat U dan de verkeerde aanspreekt. U bent niet de enige met een partner dewelke niet van België afkomstig is. Overigens betwijfel ik of iemand die hier post uw vrouw kent.

 47. Geert Bailleul
  Geert Bailleul11-07-2012

  @Goendi (41)

  Het moet zijn “jij verdedigt” met een t in plaats van met een d!!
  Zware taalkundige fout, jongen!

 48. Goendi
  Goendi11-07-2012

  @Geert: absoluut gelijk 🙂 Ongelooooofelijk dom!

 49. Marcel
  Marcel11-07-2012

  om nog wat verder van het onderwerp af te wijken :

  @Geert Bailleul : dat je die andere dt-fout twee regels hoger niet opgemerkt hebt bewijst volgens mij dat jij ook niet perfect bent.

 50. Yen
  Yen13-07-2012

  @Geert: je hebt er nog wel enkele gemist. Bijvoorbeeld in dezelfde post ‘Nu ontaardT’. Ik merk juist dat Marcel dezelfde opmerking had, hoewel hij een komma vergat tussen ‘hebt’ en ‘bewijst’ 😉 Jammer genoeg doet het inhoudelijke vaak meer pijn aan de ogen dan het vormelijke …

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.