Popovic: “Als ik won tegen Timman, was dat omdat ik beter was!”

Petar Popovic is voor de meeste Belgische schakers een onbeschreven blad. De Serviër, die al jaren in Brussel resideert, oogt een beetje knorrig, maar dat is slechts schijn. Als hij één keer los komt, toont Popovic zich als een spraakwaterval, die van alle markten thuis is en enkele straffe uitspraken niet schuwt. Zo geeft hij grif toe dat hij zich afgelopen week in Lommel niet heeft geamuseerd achter het bord (‘I was suffering’) en dat hij nooit ‘a real good fighter’ is geweest.

Opmerkelijk, want van alle deelnemers heeft Popovic veruit het meest indrukwekkende palmares. In de jaren ’80 was hij een echte wereldtopper, die remises speelde tegen ondermeer Karpov, Spassky, Tal, Petrosian en zelfs won tegen Timman en Smyslov, toen zij op de toppen van hun kunnen speelden. Niet slecht voor ‘not a good fighter’…

“Ik speel niet meer graag”

Petar Popovic is een merkwaardig man. Stuurs en afstandelijk, zo oogt hij, maar in werkelijkheid blijkt hij net het omgekeerde. De Serviër heeft er een moeilijke week op zitten. Hij begon zijn toernooi met enkele gelukkige ontsnappingen, maar kreeg in rondes 7 en 8 dubbel zo veel pech ‘in return’. Contradictorisch, want net in die partijen speelde Popovic zijn beste schaak. “Ik speelde echt goed in die partijen, vond ik. Het waren mijn beste momenten van het toernooi, maar ja, die blunders op het einde… (zucht) Ik heb er altijd last van gehad, ook vroeger, toen ik nog bij de wereldtop hoorde, was ik een van de spelers die de meeste blunders maakte. Wat dat betreft is dit niet nieuw voor mij. Ik ben nooit een goede vechtjas geweest, vroeger niet en nu niet.”

Desalniettemin heeft Popo dit toernooi, op de twee rondes na, alles uit de kast gehaald. Hij ging meermaals voor de zege en speelde ook een cruciale rol in de uiteindelijke rangschikking, ondermeer door Malakhatko te verslaan. Toch wordt hij niet warm van die prestaties. “Ik ga eerlijk zijn: ik amuseer me echt niet als ik zo’n toernooi speel. Ik heb afgezien, van de eerste tot de laatste ronde. Ik slaap slecht en ik heb na elke partij echt alcohol nodig om me een beetje te ontspannen, terwijl ik anders nooit een druppel drink. Wat mij betreft is dit mijn laatste toernooi geweest. Ik wil enkel nog interclubs en rapid of blitz spelen. Daar kan ik wel nog van genieten, omdat ik me dan een hele partij lang kan concentreren.”

“Ik houd niet van de vooruitgang bij engines”

“Als ik won tegen bijvoorbeeld Timman, was dat niet omdat ik goed kon knokken, maar wel omdat ik beter speelde”

Als je Popovic zo bezig hoort, is het eigenlijk moeilijk voor te stellen dat deze man werkelijk bijzonder goed was vroeger. Dat beseft hij zelf ook. “Ik speelde vroeger heel graag en ik analyseerde vooral veel. Ik was daar echt heel erg goed in, maar sinds de komst van de engines is mijn plezier wat verdwenen. Ik vind het geen goede evolutie. Je ziet dat in dit toernooi ook: sommige op papier zwakkere spelers zijn zo goed voorbereid, werkelijk ongelooflijk. Ze kunnen 20 zetten als Kasparov spelen. Dat voelt bij mij niet prettig aan.”

Als zijn jonge jaren als schaker worden aangehaald, beginnen de ogen van Popo toch te blinken. Plots schakelt hij over naar de enthousiaste versie van zichzelf. “Ik was echt een goede speler vroeger. Ik heb nog remises gespeeld tegen vijf wereldkampioenen: Tal, Smyslov, tegen wie ik zelfs twee keer heb gewonnen, Petrosian, Karpov en Spassky. Tegen Kasparov heb ik wel eens verloren, jammer genoeg. Maar Timman heb ik ook twee keer geklopt, zelfs op zijn hoogtepunt.” Als ik vraag hoe dat te rijmen valt met zijn vele blunders en zijn gebrek aan strijdkracht, antwoordt hij ontwapenend eerlijk: “Als ik won, dan won ik omdat ik beter was.”

Popovic tijdens de Brabanconne …

“Ringoir kan een heel goede GM worden, de beste in België!”

Het enthousiasme dat Popovic toont als hij over zijn topperiode praat, zien we nog op één ander moment terug: als hij kijkt naar Tanguy Ringoir. “Ik vind die jongen echt geweldig. Wat een speler. Hij heeft echt erg veel talent. Tactisch ziet hij ongelooflijk snel ongelooflijk veel. Ik ben echt onder de indruk. Ik analyseer nog maar zelden thuis, maar als hij in Brussel komt studeren, ga ik hem zeker eens uitnodigen. Hij zal zeker GM worden en volgens mij kan hij zelfs meer dan dat. Tanguy gaat sowieso de beste Belgische schaker worden over enkele jaren. Het zal er natuurlijk wat van afhangen hoeveel tijd hij er in kan investeren. Zijn studies zijn belangrijker natuurlijk.”

Behalve rapid en blitz houdt de Serviër zich vooral bezig met de beurs en het bestuderen van filosofie, geschiedenis en economie. “Ik doe dat ontzettend graag, dat studiewerk. Ik leer er veel door bij, al ben ik er ook van overtuigd dat heel veel mensen niet weten hoe iets in elkaar zit. Officieel nieuws is zelden juist nieuws, zeker niet in de politiek of de financiële wereld. Zulke dingen ontmaskeren vind ik een uitdaging. En dat wil ik zeker blijven doen voor de rest van mijn leven.”

 1. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto09-07-2012

  Ik begrijp hem volledig. Het speelplezier is bij mij ook afgenomen de laatste jaren. Ik vond het “vroeger” (lees pre-Fritz tijdperk) leuker om de hele avond naar het bord te kijken op zoek naar iets nieuws. Toen ik iets vond bleef het ook langer in mijn geheugen omdat ik wist waarom het een goede zet was en ook leuker omwille van de vonst. Nu is het een race geworden om te snelste informatie vergaren. De reden waarom Carlsen momenteel de te kloppen man is, is niet omwille van zijn openingskennis maar om zijn uitstekende eindspeltechniek.

 2. brabo
  brabo09-07-2012

  @Emanuel Nieto:
  Ik vind het wat kort door de bocht wat je daar vertelt.
  1) Het is vandaag perfect mogelijk om op topniveau mee te draaien zonder een grondige kennis van de laatste theoretische ontwikkelingen of waarbij je verplicht bent om zo snel mogelijk informatie te vergaren. Het is kwestie van je repertoire te sturen in een richting waar theorie geen of veel minder vat op heeft wat echt niet zo moeilijk is. Vraag maar aan Tanguy !
  2) Carlsen is minstens even uitstekend in het middenspel dan het eindspel. We zien vandaag duidelijk een shift naar een nieuwe soort spelers waarop engines veel minder een dominante rol spelen.

 3. MarcS
  MarcS10-07-2012

  @ Brabo.

  Het zou je eens sieren op te houden met overal commentaar op te leveren.

  Het wordt irritant.

  Een mening is een mening.

  Trouwens manuel Nieto heeft gelijk, er zijn een hoop topschakers die liever zo’n 30 jaar geleden zouden schaken of zelfs in de tijden van Steinitz.

  Popovic kan ten minste zeggen dat hij tegen schaaklegendes gespeeld heeft.

 4. Oscar
  Oscar10-07-2012

  De wereld staat niet stil, hoor.
  En bovendien, je moet de mensen niet altijd het zwijgen willen opleggen. Dat gaat (gelukkig) niet (altijd).

 5. MarcS
  MarcS10-07-2012

  @Oscar,

  ook jij weet perfect wat ik bedoel.

 6. gert
  gert10-07-2012

  De man lijkt me stilaan aan z’n pensioen te denken. Dat officieel nieuws zelden juist nieuws is, heb ik ook al meermaals mogen vaststellen. Engines vind ik een zegen voor de schaaksport. Menselijke analyses zijn zelden juist. Laat staan analyses net na de partij. Die zijn dan meestal wel goed voor het ego van de winnaar of therapeutisch voor de verliezer, veel klopt er meestal niet van. Dankzij engines wordt gelul blootgelegd en dat is een goede zaak.

 7. wimB
  wimB10-07-2012

  remise tegen Tal:
  http://www.365chess.com/view_game.php?g=2198320

 8. brabo
  brabo10-07-2012

  Een opiniestuk over Tanguy Ringoir en engines heb ik geschreven op mijn blog: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/07/tanguy-ringoir-is-belgisch-kampioen.html

 9. Dieter
  Dieter10-07-2012

  Misschien een idee voor Brabo is om ipv steeds 1/5 vd posts voor zijn rekening te nemen hier om telkens een thema breed uit te werken op zijn blog en dan de link te plaatsen. Ik heb zonet zijn blog gelezen en die vond ik interessant. Het is veel leuker om te lezen dan een mening compleet verknipt te zien verschijnen op schaakfabriek.be
  Uiteindelijk lijkt dat ‘troll’-gedrag toch vrij veel mensen te ergeren, dus die moeten ergens een beetje gelijk hebben. Wat denk je Brabo, is een artikeltje over politiek correct taalgebruik (‘echte belgen’) een idee?

 10. BugsBunny
  BugsBunny10-07-2012

  Goed idee Dieter !

 11. brabo
  brabo10-07-2012

  @Dieter:
  1 van de redenen van de blog is net om beter een thema te kunnen uitwerken. Het is erg moeilijk, vaak onmogelijk om een genuanceerd beeld te geven via commentaren op schaakfabriek. Je kan het oplossen door heel veel te posten maar zoals je zelf aangeeft,is dit niet ideaal. Aan de andere kant wens ik niet voor elk detail, een nieuw artikel te schrijven.

  Over politiek, religie,… of algemeen niet-schaakgerelateerde zaken schrijf ik sowieso niets op mijn schaakblog.

 12. Dieter
  Dieter10-07-2012

  @Brabo: Idd niet voor elk detail een nieuw artikel maar de discussie van gisteren, daar had je een genuanceerd artikel kunnen over schrijven waarin je bijvoorbeeld iemand kon interviewen (je vrouw leek mij geschikt) om zo aan te tonen wat je precies bedoelt. Je reacties bereikten wsch het tegengestelde van wat je wilde bereiken. (een genuanceerd beeld scheppen en mensen tot inzicht brengen dat ze soms zonder het te beseffen anderen kwetsen vs Brabo is weer aan het trollen)

 13. brabo
  brabo10-07-2012

  Ik raad iedereen eens aan om Carlsens blitzpartij, ronde 27 na te spelen: http://www.worldchess.kz/en/online Net afgelopen en past perfect bij mijn blogartikel zelfs al betreft het slechts een blitzpartijtje.

 14. Gonzo
  Gonzo10-07-2012

  Misschien verloor Timman wel omdat hij gewoon slecht speelde. Popovics was geen wereldtopper, maar wel een goede grootmeester.

 15. Karel T
  Karel T10-07-2012

  @Dieter
  Dat is inderdaad een goed idee, een interview met de vrouw van Brabo. Kan hij haar direct eens vragen hoe ze het klaarspeelt om samen te leven met iemand wiens gezaag door wiskundigen wordt gebruikt om het bestaan van het concept van oneindigheid aan te tonen.

 16. gert
  gert10-07-2012

  Ja, inderdaad, ik schrok ook toen ik las ‘een echte wereldtopper’. Nu ja, wat is ‘een echte wereldtopper’ ? Ik gok dat Popo maximaal top50 is geweest. Riant natuurlijk, maar velen zouden dat niet genoeg vinden om het predikaat ‘echte wereldtopper’ te mogen voeren.

 17. Bart
  Bart10-07-2012

  Popovic had in de jaren ’80 een rating van 2570. Dat was toen top 20, hoor. En als je partijen wint tegen Smyslov, Timman, Jussupow etc. die ook top 10 stonden, dan ben je meer dan gewoon een goede grootmeester.

 18. Peter
  Peter10-07-2012

  Trouwens, ik lees in dit artikel nergens het woord “wereldtopper”. Er staat wel dat hij het beste palmares heeft van de deelnemers aan het BK, wat zonder twijfel juist is. E voor de rest staat er ook “dat hij bijzonder goed was”.

  Maar ik denk dat Bart gelijk heeft en dat er niets mis is met het woord wereldtopper, al is het natuurlijk een moeilijk begrip. Als je echt top 10 aanhaalt, is het wss overdreven, maar anders…

 19. gert
  gert10-07-2012

  ‘Echte wereldtopper’ staat in de tweede alinea.
  January 1984 FIDE rating list. Top 11 players

  1 Kasparov, Gary……………….. URS 2710
  2 Karpov, Anatoly………………. URS 2700
  3-4 Kortchnoi, Viktor…………….. URS 2635
  Ljubojevic, Ljubomir………….. YUG 2635
  5-6 Andersson, Ulf……………….. SWE 2630
  Vaganian, Rafael……………… URS 2630
  7 Portisch, Lajos………………. HUN 2625
  8-9 Tal, Mikhail…………………. URS 2620
  Huebner, Robert………………. FRG 2620
  10-11 Polugaevsky, Lev……………… URS 2615
  Hort, Vlastimil………………. URS 2615

  Ik denk dus niet dat 2570 genoeg was voor top20 ‘in de jaren tachtig’.

 20. gert
  gert10-07-2012

  Ik ga ook niet beweren dat Smyslov en Tal al seniel waren in de jaren tachtig maar ik geloof dat weinigen me zullen tegenspreken als ik beweer dat hun top toen al een jaar of twintig achter hun lag.

 21. Iemand
  Iemand11-07-2012

  http://www.olimpbase.org/Elo/player/Popovic,%20Petar.html

  Popovic zijn hoogste positie op de wereldranglijst was 33ste in januari 1988.

 22. Erwin
  Erwin11-07-2012

  Beste Gert,

  Wie speelde in 1984 eigenlijk de finale van de kandidatenmatches tegen Gary Kasparov?

  Verder moet je misschien ook nog eens wat toernooiprestaties uit bv. 1981 en 1982 nakijken en dan even komen melden wie er toen 9 toernooien won?

  In 1985 stonden van Van der Wiel en Timman met 2590 gedeeld 15e op de wereldranglijst. Dus met 2570 zal POopovic niet zover van de top 20 hebben gestaan in de jaren 80.

 23. Valery
  Valery12-07-2012

  @Gert 22.

  Zal wel kloppen als ik vergelijk met Van der Wiel. Zijn hoogste FIDE-rating was 2590, in januari 1987, waarmee hij gedeeld 15-18e op de wereldranglijst stond.
  Anderzijds is Petar Popovic nog een schaduw van zichzelf maar draait toch goed mee in een echt sterk BK.
  Bescheidenheid zal ons sieren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.