Arno

Belgisch schoolschaakteam haalt top 10 op EK

Ben Tuerlinckx, Yordi De Block, Arno Van den Bosch en Iris Verstraeten hebben in Rusland een mooie negende plaats versierd op het EK Schoolschaak. Arno Van den Bosch behaalde op bord 3 zelfs brons…

“Er was zelfs een dokter in de zaal”

Bij de doorwinterde, Belgische schaker valt het meestal niet op, maar de drukst bezochte schaakevenementen van het afgelopen schaakjaar waren de schoolschaakkampioenschappen. Het Vlaams schoolschaakkampioenschap bijvoorbeeld lokte 448 schakers naar Brugge. VSF-voorzitter Tom Piceu gaf toen aan dat het schoolschaak de verdienste heeft het clubniveau te overstijgen.

Opvallend is dat naast de clubschakers die je aantreft in de top van de A-reeks er heel veel kinderen deelnemen voor wie dit de eerste ervaring is met het schaken als competitiesport. Waar komen die plots vandaan? Er zijn een heleboel mensen op verschillende scholen, bij de VSF en bij de liga’s die al jaren eensgezind aan de schoolschaak-kar trekken. Lagere scholen kunnen sets lenen bij de VSF als ze bewijzen dat ze actief met het schaken bezig zijn. Gary Kasparov kwam dankzij Your Next Move de politici en bedrijfsleiders warm maken voor schaken op scholen. De Kasparov Chess Foundation Europe heeft zich in de strijd gegooid... Er is duidelijk iets in beweging op dat vlak. Zou het schaken via deze weg toch nog groot kunnen worden in Vlaanderen? – Tom Piceu

Als kers op de taart stuurde ons land nu ook een ploeg naar het Russische Nabereznye Chelny voor het Europees kampioenschap. De ploeg bestond uit Ben Tuerlinckx, Yordi De Block, Arno Van den Bosch en Iris Verstraeten, in dit geval wel allemaal clubspelers.

Ben Tuerlinckx vertegenwoordigde de Belgische delegatie aan op bord 1. Hij deed het met 4,5/7 prima.

Ze deden het niet onaardig: van de 22 ploegen werden ze 9de. De topschutters waren bord 1 Ben Tuerlincx en bord 3 Arno Van den Bosch. Tuerlinckx was met 4,5/7 goed voor een gedeelde vierde plaats. Van den Bosch deed zelfs nog beter: met 5/7 was hij gedeeld tweede en pakte hij op scheidingspunten de bronzen plak.

Het toernooi was heel mooi! Je had verschillende ruimtes: De speelzaal waarin wij speelden, de analyseruimte om je partijen te analyseren en ten slotte had je de zaal waar je gratis mocht eten en drinken. De speelzaal was groot en afgekoeld met airco die geen geluid maakte. In iedere hoek was er een beker van een meter groot (heel mooi). Er was voldoende afstand tussen de spelers en er was zelfs een dokter in de zaal! Dit was voor mensen die zich niet zo goed voelden. Je had één arbiter per 3 tafels (4 arbiters in totaal). In de gang was er een grote flatscreen met de beelden van de dag ervoor en er hingen overal schaakschilderijen aan de muren. Zelf had ik niet verwacht voor de bordprijzen te gaan, want er speelden toch wel enkele spelers mee die duidelijk sterker waren dan ik. Maar ik vind dat ik goed gespeeld heb. Ik ben maar in één partij echt in de problemen gekomen. Ik vind dit een prestatie van mezelf! – Arno Van den Bosch

De reden van het succes? “Vroeg gaan slapen (10u), opstaan, eten (ontbijt), voorbereiden, eten (middageten), partij spelen, analyseren, eten (avondeten), ontspannen/skypen met familie, slapen”, aldus de jonge Leuvenaar.

Yordi De Block was goed voor 3 punten, Iris Verstraeten 2,5.

Bezoek de officiële site →

 1. Geert Van Wonterghem
  Geert Van Wonterghem14-08-2012

  Super!
  Hoe werd dit team eigenlijk samengesteld?
  Zijn ze allen van 1 school?

 2. Carine
  Carine15-08-2012

  @ Geert
  Voel ik daar een hint of wat ironie met je vraag?

 3. Tom V
  Tom V15-08-2012

  Carine, ik vind dat toch een logische vraag? Hoe en door wie werden ze afgevaardigd?

 4. volgjeneus
  volgjeneus15-08-2012

  In de regulations van het toernooi (http://www.estc2012.com/en/regulations.html) staat het volgende vermeld:
  2.5 Team composition is 1 coach; 3 boys and 1 girl (board # 4) from the same school.

  De vier zullen dus inderdaad wel in dezelfde school zitten. Hopelijk doet die school er wat mee in september!

 5. Bart
  Bart15-08-2012

  Ben Tuerlinckx is toch iemand uit Leopoldsburg? Lijkt me sterk dat die in Leuven op school zou zitten…

  Maar hey, daar hoeft nu geen kritiek op te komen: goed gedaan van de jongens.

 6. Soors Louis
  Soors Louis15-08-2012

  Aan allen een dikke proficiat.

  Louis Soors

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.