Tijl1

Tijl Ingelaere verrast in eerste ronde Brasschaat

Vanmiddag is in Brasschaat het jaarlijkse schaakfestival begonnen, met dit jaar opnieuw een volledig open toernooi. De favorieten zijn Dgebuadze en Mirumian…

“Leden van de club hebben beslist over het format”

De vorige jaren werd het toernooi in Brasschaat opgedeeld in twee reeksen: de gesloten Masters en de ‘gewone’ open. In de Masters kregen lokale en Belgische talenten de kans om te jagen op een meesternorm. Dit jaar grijpt de organisatie terug naar de oude formule: één open reeks.

Vorig jaar hebben we in de Mastersreeks de tegenslag gehad dat John Van der Wiel forfait moest geven na enkele rondes, omdat zijn vader overleed. Dat was erg jammer, vooral voor John natuurlijk. Het heeft ook de hele Masters ontregeld. Dat wilden we dit jaar graag vermijden. Uiteindelijk is er over het format gestemd in de club en daar is uitgekomen dat een open reeks ideaal zou zijn voor dit jaar. We hadden daarbij niet gerekend op speciale aandacht van sterkere spelers, maar tot onze grote verbazing kregen we veel mails met aanvragen. En zo is het voor mij als organisator een succeseditie. Ik denk dat de kans groot is dat we volgend jaar voortwerken zoals nu. – Paul Beckers, organisator

Om 14u werd duidelijk dat het veld inderdaad bijzonder sterk is. GM Dgebuadze en GM Mirumian zijn de twee grote favorieten. Achter hen zal er ook rekening gehouden worden met Hovhanisian, Mainka, Gergacz, Van Riemsdijk en IM Rjabzev. Het eerste bord kreeg een droomloting met het lokale talent Ismael Tamer, die zijn uiterste best deed tegen Dgebuadze, maar uiteindelijk toch verloor. De stunt van de dag kwam van een ander jeugdtalent, Tijl Ingelaere. Hij hield IM Rjabzev op remise.

Een ander opmerkelijk resultaat volgde helemaal onderaan de paringslijst: Pieter Sterckx speelde daar zijn allereerste officiële partij en … won. Frederic Ingelaere, het slachtoffer van dienst, was onder de indruk.

Blijkbaar speelde deze jongen al jaren op het internet. Hij kende zijn theorie en was tactisch ook in orde. Hij is dus niet te onderschatten, ook al speelt hij zijn eerste toernooi ooit. – Frederic Ingelaere

Het Open in Brasschaat is iedere dag live te volgen op deze website. Het programma:

Zondag 19 augustus Ronde 2 14.00
Maandag 20 augustus Ronde 3 19.00
Dinsdag 21 augustus Ronde 4 19.00
Woensdag 22 augustus Ronde 5 19.00
Donderdag 23 augustus Ronde 6 19.00
Vrijdag 24 augustus Ronde 7 19.00
Zaterdag 25 augustus Ronde 8 14.00
Zondag 26 augustus Ronde 9 14.00

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.