Stef Soors1

Het WK -20: goede sfeer, wisselvallige resultaten

De vijf Belgen hebben goede en mindere momenten afgewisseld op het WK -20 in Athene. We blikken terug en delen hun – soms opmerkelijke – ervaringen…

“Goede afsluiter van mijn jeugdkampioenschappen”

Stef Soors, Maarten en Michiel Larmuseau, Nicola Capone en Sander Vandevenne zijn terug in het land, na een twee weken durende schaakbeproeving in Athene. Op het WK -20 scoorden ze allen eerder wisselvallig. Stef Soors speelde zijn laatste jeugdtoernooi en scoorde, zoals verwacht, de meeste punten: 7,5/13. Soors was al bij al tevreden, vooral over zijn eerste rondes. Waar hij in een van zijn vorige edities de ene Indiër na de andere voorgeschoteld kreeg, was Soors nu vooral blij met zijn opponenten.

Ondanks het feit dat ik niet in topvorm was, begon ik goed. En ik heb interessante tegenstanders gehad: Huschenbeth, Kovalev, Salem en de talenten Oparin en Antipov (beiden van 1997), die de hoop van de Russen vormen. – Stef Soors

Tegen Huschenbeth, een Duitse GM met 2532, won Soors, zijn beste resultaat van het toernooi.

Maarten Larmuseau toonde bij momenten erg sterk schaak. Hij pakte de Roemeen Stanciu (2343) en de FM Velten (2366), maar verloor ook tegen Vaicekauskas (2079). Larmuseau eindigt met 6/13. Met één punt minder vinden we Michiel Larmuseau en Sander Vandevenne terug. Ook zij speelden wisselvallig. Michiel scoorde een tpr van 2064, een honderdtal punten onder zijn eigen elo, en kreeg geen voet aan de grond tegen de sterkere elo’s. Voor Sander Vandevenne gold hetzelfde, behalve zijn goede remise tegen FM Rios (2398). Voor de jongste van de Belgen, Nicola Capone, zat er niet meer in dan 4 punten. Hij was lichtjes uit vorm en won maar 1 partij, naast enkele normale remises. Voor hem zal de ervaring echter onvergetelijk zijn.

De broertjes Larmuseau in Athene. Foto @ Andreas Kontokanis

“Gekke Chinezen”

Een belangrijk onderdeel van zulke toernooien is de team spirit en die zat van bij het begin goed. Alle vijf waren ze het er unaniem over eens dat de sfeer prima was en dat de ervaring zonder meer de moeite was.

Het toernooi was prima georganiseerd. We zaten in een 4-sterrenhotel in het centrum van Athene. De sfeer bij de Belgen was steeds goed. Ook de toernooisfeer; een WK U20 is rustiger en gezelliger dan een WK voor de jongere leeftijdscategorieën. We hebben ook echt leuke momenten gehad. In de kamer naast Sander en mij sliepen 2 Chinese meisjes. Ze klopten en bonkten regelmatig op de muur. Als je terugklopte, klopten zij terug. Echt gestoord, die twee. Op een dag stonden we met hen in de lift en knalde een van hen met haar hoofd tegen de liftwand. Hard gelachen, zeker toen bleek dat het ging om Guo Qi, wereldkampioene bij de meisjes! – Stef Soors

Een andere Chinees, de 13-jarige Wei Yi, maakte dan weer indruk. Hij werd 11de met 8,5/13, wat gezien zijn leeftijd opmerkelijk is.

Hij loopt steeds in de voorbereiding van zijn tegenstander, denkt dan 3 kwartier na en wint dan 'grand style'. Een ongelooflijk talent. Daarbij komt dat hij een schitterende speler is om naar te kijken. Hij zat er nogal verveeld bij en had vaak zijn (toernooi)pet half en scheef op. Een beetje à la Chucky. Fantastische en bescheiden kerel. – Stef Soors

Voor we het vergeten: de nieuwe wereldkampioen is Alexander Ipatov uit Rusland. Hij scoorde samen met Richard Rapport 10/13.

De 13-jarige Wei Yi maakte indruk, zowel door zijn spel als door zijn houding. Foto @ Andreas Kontokanis

  1. Ghysels Marc
    Ghysels Marc22-08-2012

    Vandaar komt dus de uitdrukking “Chinezenstoten”! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.