IMG 7335

“Nooit opgeven en dan beloond worden. Geweldig!”

Na twee adembenemende rondes zijn er amper drie leiders: enkel Hovhanisian, Docx en de stuntende Leenaerts hebben 4 uit 4. In ronde 3 won een lokale 1900 tegen een GM en de topborden verzorgden in de 4de ronde een zinderend spektakel…

Ronde 3: “Grootmeesters zijn te pakken”

Romuald Mainka beleeft een moeilijke start in Brasschaat. Hij beet in de tweede ronde al zijn tanden stuk op een taaie Nathan De Strycker, maar wat hem in de derde ronde overkwam, was nog een graad erger. De Duitser verloor tegen Cankja Redi, die met zijn 1961 op papier een vogel voor de kat was. Niets bleek minder waar.

Het was een intense strijd. Ik heb gekozen voor de aanval en ben vooral heel erg geconcentreerd gebleven. Toen won ik materiaal dankzij twee trucjes en in de late uurtjes de partij. Ik heb eerder al wel eens tegen een IM gewonnen, maar een grootmeester nog nooit. Een ongelooflijk gevoel. Amateurs moeten geen schrik hebben van grootmeesters. Als je in topvorm bent en bijzonder geconcentreerd, kan alles in schaken. – Cankja Redi

Cankja Redi zorgde voor een van dé stunts van het toernooi: als 1962 winnen tegen een grootmeester.

Voorts stond Attila Gergacz een eerste halfje af aan de Nederlander Lennart Den Boer, die optimaal profiteerde van de slechte tijdsindeling van zijn tegenstander. Gergacz dacht op een bepaald moment maar liefst 40 minuten na over één zet. Hij offerde een kwaliteit, maar dat leek eerder dubieus (en waarschijnlijk zelfs gewoon slecht). Een korte analyse met de elektronische vriend leert dat beide spelers uiteindelijk ergens in de partij winstkansen gehad hebben. Al bij al een billijk resultaat.

Arben Dardha, een kat met 12 levens.

In de vierde ronde barstte het spektakel helemaal los. Het begon met een overtuigende stuntzege van thuisspeler Robin Leenaerts tegen IM Herman Van Riemsdijk.

Hij misspeelde zich in het vroege middenspel en ik denk dat ik dan echt wel een serieuze plus heb. Toen de stelling helemaal ontplofte, wilde ik vooral de controle niet verliezen. Vroeger zou ik zeker voor een meer riskante afwerking gekozen hebben, maar nu koos ik voor de rustige weg. De eindstelling bevat trouwens de leuke truc Td4 als hij het schaak met Dd5 zou opheffen. – Robin Leenaerts

Het was het begin van een geweldige slotfase, waar vooral borden 1 en 2 alles hadden wat een schaakpartij moet hebben: wisselende kansen, stevige tijdnood (in Brasschaat spelen ze aan 1,30u + 30 sec. per zet voor heel de partij) en last but not least: verrassende resultaten. Nils Nijs weerde zich met wit als een leeuw tegen Alexandre Dgebuadze.

Ik had het gevoel dat ik beter stond in het middenspel, maar het was allemaal zo onduidelijk dat ik uiteindelijk in de problemen belandde. De stelling stond op instorten, maar ik vond telkens kansjes en kreeg alles verdedigd. Het meest lastige was de tijdnood. Ik heb bijna 40 zetten met een minuut op mijn klok gespeeld, terwijl hij toen nog 40 minuten over had. Enkele jaren geleden zou ik absoluut verloren hebben, maar nu hield ik de remise. Geweldig! – Nils Nijs

Arben Dardha had 11 keer een hartstilstand, maar overleefde tegen GM Mirumian.

Dé partij van de dag was de clash tussen Vigen Mirumian en Arben Dardha. Dardha kwam goed uit de opening, maar in de nakende tijdnoodfase leek Mirumian toch zijn schaapjes naar het droge te brengen. Wat Darhda toen toonde, was vechtlust van de bovenste plank. Buigen, maar niet kraken.

Ik voelde dat ik nog kansen had, maar met die klok en dan die vreemde varianten allemaal was het bijzonder moeilijk. Op een bepaald moment heeft hij zelfs twee dames tegen een dame en twee pionnen en vond ik alsnog een eeuwig schaak. Dit maakt schaken zo mooi. Nooit opgeven en dan beloond worden. Geweldig! – Arben Dardha

Een toeschouwer omschreef Dardha toepasselijk als “een kat met 12 levens”.

Op bord 5 maakte Stefan Docx korte metten met Stefan Colijn en een bordje hoger profiteerde Hovhanisian optimaal van de tijdnoodfase om Gorik Cools te verslaan. Samen met Robin Leenaerts zijn zij de enigen met het maximum van de punten.

 1. Arno
  Arno22-08-2012

  Leuk om te zien hoe de titelhouders het vuur aan de schenen wordt gelegd!
  Onder andere Nils Nijs en Nathan de Strycker hebben GM’s bedwongen, terwijl Robin Leenaerts en Cankja Redi IM’s verslaan. Leuke wending voor de ‘neutrale’ supporter hier thuis 🙂

 2. Jan T'Sas
  Jan T'Sas22-08-2012

  In Nijs-Dgebuadze speelt de GM 42…Lf7. We keken er live naar tijdens onze clubavond en keken onze ogen uit. De vraag is: Moet wit niet meteen opgeven na 42…Lxd3? Na het verplichte 43.Kxd3 volgt 43…Td5 met de dubbele dreiging 44…c5 en 44…Txd4 gevolgd door 45…Pf5, in beide gevallen met stukwinst.

 3. Jan T'Sas
  Jan T'Sas22-08-2012

  Oeps, foutje bij de weergave van de zetten, maar de vraag blijft:

  In Nijs-Dgebuadze speelt de GM 37…Lf7. Moet wit niet meteen opgeven na 37…Lxd3? Na het verplichte 38.Kxd3 volgt 38…Td5 met de dubbele dreiging 39…c5 en 39…Txd4 gevolgd door 40…Pf5, in beide gevallen met stukwinst.

 4. gert
  gert22-08-2012

  Schuermans remiseerde ook maar alweer vlotjes tegen een IM.

 5. Marcel
  Marcel24-08-2012

  @gert
  dat beginnen wij stilaan een normale uitslag te vinden

 6. Billy
  Billy24-08-2012

  En dat maakt de prestatiedruk alleen maar hoger.
  Zoals Gert, ik kan het in de verf zetten van andere resultaten en spelers alleen maar aanmoedigen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.