Inventi

Soors en Meng knokken om eerste plaats

Na zes spectaculaire rondes staat Stef Soors alleen aan kop in het Inventitoernooi, dat dit jaar in het teken van de jeugd staat. De jonge Nederlander Meng strijdt nog voor een IM-norm…

Inventitoernooi in teken van jeugd

Sinds vrijdag is het Inventitoernooi aan de gang, dit keer niet met enkele gereputeerde grootmeesters, maar wel met jeugd van lokale en nabije bodem. Vandenbussche, Geirnaert, Maenhout en De Schampheleire verdedigen de Belgische eer, Roger Meng, Julian Van Overdam en Anne Haast de Nederlandse, Patrick Zelbel de Duitse en Attila Gergacz de Hongaarse.

Op papier was de favorietenrol weggelegd voor Thibaut Vandenbussche, maar het eigenlijke toernooiverloop is minder voorspelbaar: de Nederlandse jongeren Haast, Van Overdam en vooral Meng verrassen vriend en vijand met oerdegelijke prestaties. Meer zelfs: na vijf rondes stonden die laatste twee op plaats twee en drie, net achter de tot dan toe ongenaakbare leider, Stef Soors.

Roger Meng is tot nog toe de grootste verrassing van het toernooi. Hij strijdt nog voor een IM-norm.

Soors schaakt niet meer zo vaak doorheen het jaar om zich volop op zijn ingenieursstudies te concentreren, maar tijdens de vakantieperiodes probeert hij de schade in te halen. Met succes, want de Peltenaar speelt een bijzonder goede eerste toernooihelft.

Vorig jaar heb ik in Indiƫ gespeeld, maar dat was niet echt een succes en dit jaar heb ik mijn laatste IM-norm gehaald in Spanje en daarna het WK Jeugd meegedaan. Ik heb daar niet meteen geweldig gespeeld, maar wel heel erg veel ervaring opgedaan. Zo heb ik dikwijls tegen IM's en GM's gespeeld, die je tot het uiterste drijven, zelfs in volledig gelijke stellingen. Ook de trainingen die ik tijdens die vakantieperiodes gedaan hebben, werpen nu hun vruchten af.

Vandaag stond in ronde 6 een heuse topper op het programma: Meng nam het met wit op tegen Soors. De Nederlander vloog zijn tegenstander naar de keel en een uiterst gecompliceerde stelling verscheen op het bord, waarin zelfs de beoordelingen van de siliconen uiteen liepen. Uiteindelijk kwam Meng effectief op een zucht van de zege, maar Soors deed wat enkele grootmeesters hem hadden voorgedaan: de tegenstander altijd tot het uiterste drijven! Hij sleepte een remise uit de brand en blijft leider. Voor de 16-jarige Rotterdammer een kleine ontgoocheling, maar hij blijft een norm in het vizier hebben. Als hij 2/3 scoort in de laatste rondes, is zijn tweede IM-norm een feit.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.