Roger

Meng en Zelbel verrassen in Antwerpen

Na 7 rondes leek Stef Soors alle touwtjes in handen te hebben, maar twee nederlagen op rij brachten de toernooizege naar Patrick Zelbel en kersvers FM Roger Meng, de uitblinker tijdens deze Inventi-editie…

Meng: “Eindelijk 2300”

Na 7 rondes was er geen vuiltje aan de lucht voor Stef Soors. Hij leidde met een punt, had het onderlinge duel met directe achtervolger Roger Meng overleefd en toonde een degelijke vorm, ook al had hij eerder een gelukje nodig tegen Attila Gergacz. Meer zelfs: in de zesde ronde ging Meng zelf onderuit tegen Thibaut Maenhout. De voorlaatste ronde zette heel het toernooi op zijn kop. Tegen tailender Thibaut Vandenbussche speelde de Peltenaar een slechte partij en door de nederlaag kreeg hij plots gezelschap van Roger Meng – die zich goed herpakte – en Patrick Zelbel, die geruisloos in het zog van de leiders volgde.

De laatste ronde was daarom ontzettend spannend. Meng en Zelbel speelden tegen elkaar, terwijl Soors met wit de weinig benijdenswaardige taak had Steven Geirnaert te verslaan. De eerste twee remiseerden en Soors leek een miniem plusje te hebben in een eindspel. Tot het helemaal misging voor de Limburger. Hij zette de pionnen op de verkeerde kleur en verloor er uiteindelijk een. Geirnaert werkte koelbloedig af, waardoor de toernooizege naar Meng en Zelbel gaat.

Patrick Zelbel speelde zijn eerste toernooi in België en won meteen!

Voor Patrick Zelbel was het een aangename kennismaking met het toernooileven in ons land.

Het is de eerste keer dat ik een toernooi speel in België. Ik speel wel interclubs voor Eynatten, maar dat is het dan ook. Al bij al ben ik tevreden over mijn spel. In de eerste ronde liet ik me nog mat zetten, maar daarna heb ik me goed herpakt. Ik heb het gevoel dat ik goed speelde met wit en weinig problemen had met zwart. Het was een mooie week op een mooie locatie. – Patrick Zelbel

De uitblinker van het toernooi is echter Roger Meng. De jonge Rotterdammer leek op papier zelfs niet in aanmerking te komen voor de hoofdprijzen, maar hij verraste vriend en vijand. Van begin tot einde speelde hij mee aan kop en zelfs een IM-norm bleef een mogelijkheid. Die miste hij jammer genoeg op een haartje.

Het is natuurlijk jammer dat ik een half puntje tekort kom voor de norm, maar het spreekt voor zich dat ik tevreden ben met mijn toernooi hier. Ik stijg normaal gezien genoeg punten om eindelijk eens boven de 2300 te gaan. Ik streef al langer naar die grens, maar ik zakte telkens als ik in de buurt kwam. Nu is dat eindelijk gelukt. Eindelijk FM, fijn! – Roger Meng

De eindstand na 9 rondes:

Zo eindigt het Inventitoernooi zonder normen, maar mét een nieuwe FM. Of er volgend jaar nog een editie volgt, is momenteel nog niet duidelijk. Organisator Roger Helsen gaf na het toernooi alvast aan “buitengewoon tevreden” te zijn over deze editie. Wordt vervolgd!

  1. brabo
    brabo27-09-2012

    2 partijtjes uit Inventi zijn licht becommentarieerd op http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/09/schots-vierpaardenspel.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.