Bdw

Tanguy Ringoir – Bart De Wever 1/2-1/2

Go For Grandmaster organiseerde in het prachtige MAS in Antwerpen een simultaan met Tanguy Ringoir. Eén van zijn tegenstanders in volle verkiezingsstrijd: Bart De Wever…

Nouri Zouaghi wint als enige

Go For Grandmaster timmert al enkele jaren aan de weg van het jeugdschaak. Behalve de opvallende, prestigieuze geldsteun voor de eerste Belgische grootmeester, geboren na 2000, stimuleert ze al jaren het schaken via trainingsstages, sponsoring en andere dossiers. Net als vorig jaar organiseerde de vzw een grote interlandwedstrijd in het MAS. Daar namen België, Nederland, Engeland en Duitsland het tegen elkaar op. De kers op de taart: een simultaan van Belgisch Kampioen Tanguy Ringoir tegen onder andere … Bart De Wever. Naast zijn opvallende aanwezigheid bestond het deelnemersveld uit enkele jeugdspelertjes, journalisten en CEO’s.

De organisatie had alle politieke kopstukken uit alle partijen gevraagd, maar De Wever was de enige die meteen toezegde. Hij heeft de smaak te pakken gekregen in een andere simultaan, tegen Garry Kasparov een tijd geleden. De Wever schaakt blijkbaar dikwijls in de auto of tijdens dode momenten tussen twee meetings of vergaderingen in. Hij verraste vriend en vijand met een gelijkspel, al moet gezegd dat De Wever wat hulp kreeg van iets meer ervaren schakers.

Ringoir verloor trouwens ook een partij, weliswaar tegen een uitstekend schaker: Nouri Zouaghi. De voormalige Vlaamse jeugdkampioen speelt minder dan vroeger, maar heeft nog steeds een rating van om en bij de 2200 elo. Voorts haalden nog vier spelers remise: Michiel Vande Ginste, brandweerman Hugo Van Gompel (zijn remise zorgde voor tal van woordpelingen met ‘vuur en vlam’, ‘uit de brand slepen’ en dies meer, Tamer Ismael en Kurt Vanhauwaert. Die laatste was dolgelukkig met zijn puntendeling en beroerde vele harten.

Het evenement was vooral de moeite vanwege de vele, vele toeschouwers, die een museumbezoek koppelden aan een pauze bij de schaakborden. We eindigen met enkele foto’s van onze eigen hand en die van Johan De Strycker.

 1. Joris
  Joris14-10-2012

  Lezen wij tussen de regels dat Nouri nu CEO of journalist is? Of waren sommige volwassen schakers ook toegelaten?

 2. David Roos
  David Roos14-10-2012

  Nouri is inderdaad CEO, als ik mij niet vergis. Heeft ook meegedaan in het CEO toernooi van Inventi.

 3. Mathias
  Mathias15-10-2012

  Nouri is overigens ok Belgisch jeugdkampioen geweest (-20 elite)

 4. Joris
  Joris15-10-2012

  Ja, meermaals, denk ik. In Oostende 1998 was hij ook kampioen met 8,5/9. Rara wie het halfje afsnoepte en dit daarom nooit meer zal vergeten ;-).

 5. intelligent voter
  intelligent voter15-10-2012

  die mediageile Dewever laat geen kans voorbij om in de media te geraken , dat ze hem eens aan Ilumzhinov hooken zodat ze hun grootheidswaanzin samen marsmannekes kwijtkunnen.Kurt Vonnegut zoekt nog een kandidaat.

  ik ben benieuwd hoeveel schaakclubs en tornooien hij met zijn beleid zal ondersteunen. Waarschijnlijk zal hij geen tijd hebben omdat hij zich moet bewijzen als allerslimste mens (en zich van zijn mooiste kant laten zien aan het sensatiegericht gepeupel).

 6. bonnero
  bonnero17-10-2012

  Ringoir – De Wever 1/2 – 1/2: Tanguy heeft toch beter gedaan dan Patrick Janssens

 7. brabo
  brabo17-10-2012

  @Intelligent voter:
  Ik wil zeker geen partij kiezen maar is het niet zo dat er nergens in Vlaanderen serieuze financiële steun is voor het schaken, onafhankelijk wie de plak zwaait.. Welke Vlaamse schaakclubs krijgen van hun stadsbestuur sponsoring? Borgerhout speelt al vele jaren in 1ste afdeling en wordt dit beloond door het stadsbestuur? Ik herinner mij dat KSK Deurne in het verleden wel iets gekregen heeft maar dat is serieus verminderd (zoniet gestopt). Ik zal eens aan onze penningmeester vragen of we iets gekregen hebben van het stadsbestuur voor onze promotie naar 1ste afdeling.

 8. BugsBunny
  BugsBunny17-10-2012

  Alsof de belgische sckaakwereld zo groot is.

  Ik denk dat hij andere prioriteiten heeft dan het ondersteunen van een hobby.

 9. Marcel
  Marcel17-10-2012

  KSK Deurne heeft dit jaar weer subsidie gekregen van ’t Stad. Zelfs meer dan vorig jaar.
  Of onze promotie naar 1ste daar iets mee te maken heeft weet ik niet.

 10. brabo
  brabo17-10-2012

  Bedankt Marcel voor de update. Dan zullen we straks bij de nieuwe burgemeester eens langsgaan voor iets extra. Hij kan moeilijk weigeren nu zijn foto zo mooi op Schaakfabriek staat. 🙂

 11. MarcvS
  MarcvS18-10-2012

  @Brabo – het was zijn partijgenoot die zei dat schaken geen sport was, dus hoeven we van Bartje ook niets te verwachten.

 12. Marcel
  Marcel18-10-2012

  De partij kan nagepeeld worden vanaf de pagina http://www.goforgrandmaster.be/nl/index.php/uitslagen-2012.html !

 13. Goendi
  Goendi18-10-2012

  @brabo: om nog maar eens te illustreren hoe weinig je op de hoogte bent… In Antwerpen valt schaken onder het departement sport. Elke kring met minimaal 25 leden kan zich laten erkennen als sportvereniging. Ze komen in aanmerking voor subsidies voor materialen en impulssubsidies. Sterke verenigingen kunnen een dossier indienen bij topsport. In Antwerpen zijn er in feite redelijk wat voorzieningen en ondersteuning voor kringen.

 14. brabo
  brabo18-10-2012

  @Goendi:
  Ik zie op de jaarlijkse algemene vergadering van KSK Deurne een overzicht van de inkomsten en uitgaven maar daar wordt niets gezegd over subsidieprocedures. Ik vind het een interessant onderwerp dus hoop dat je hierover eventjes kunt uitweiden.
  Heeft de bond/ federatie een overzicht van welke subsidies kunnen worden aangevraagd of moeten de clubs hun plan trekken om subsidies te verkrijgen? Ik stel de vraag want ik vermoed zonder een algemene informatiedatabank over subsidies dat er heel wat schaakclubs geld laten liggen en dus ook extra kansen. Heeft de bond/federatie vandaag een overzicht van wat de schaakclubs ontvangen als subsidies? Dit soort informatie kan nuttig zijn in bepaalde beslissingen..

 15. Goendi
  Goendi18-10-2012

  @brabo: ik ben persoonlijk bekend met redelijk veel lokale subsidies in mijn regio, en met enkele algemenere subsidiemogelijkheden. Van alle regio’s is er niet direct een overzicht, maar het is vaak plaatsgebonden of een kring onder cultuur of sport valt. Als mandataris ben ik uiteraard beschikbaar om eender welke kring in een richting te duwen als daar een vraag over komt, en als het bestuur van Deurne niet bekend is met de manieren om subsidies te bekomen in Antwerpen, dan help ik ze uiteraard graag in de goede richting. Maar ik denk dat Marcel dat al wist?

 16. john
  john18-10-2012

  Zijn Go for Grandmaster en Schaakfabriek verbonden aan de propagandamachine van BDW?
  Het lijkt wel zo. En we zullen als schakers absoluut niets moeten verwachten van deze man.

 17. Jan Lagrain
  Jan Lagrain20-10-2012

  @John: daar wil ik toch wel op reageren, want ik word eigenlijk kwaad als ik dergelijke reacties lees. Tegen Kasparov speelde Kris Peeters mee. Zat SF toen dan in de propaganda van CD&V? Ik ben absoluut geen N-VA-fan. Iedereen die mij kent, weet dat. Maar als BDW meespeelt, speelt hij mee en dan is dat nieuws. Het is blijkbaar moeilijk om eender welk artikel te publiceren met een politieke naam in, zonder eraan gelinkt te worden. Dat vind ik echt wel bijzonder jammer.

  Voorts: “De organisatie had alle politieke kopstukken uit alle partijen gevraagd, maar De Wever was de enige die meteen toezegde.” Ik ben geen lid van Go For Grandmaster, maar die kritiek is manifest onjuist. Ze hebben élke partij, behalve Vlaams Belang, uitgenodigd. Dat BDW de enige is die komt, is geen opgezette propaganda, maar louter toeval. Bovendien is het artikel na de verkiezingen geplaatst.

 18. Draw
  Draw20-10-2012

  @ John,

  ik vind de kritiek op Jan niet op zijn plaats.
  Ik weet niet of het bedoeld was, maar ik vond het alleszins slim om dit artikel pas na de verkiezingen te plaatsen. Dus kan dit artikel niemand zijn stemgedrag beïnvloedt hebben.

 19. brabo
  brabo20-10-2012

  Ik volg de kruitfabriek niet maar ik zag toevallig bij het zappen onlangs een 5 minuten fragment waarin Martin Heylen uitlegde hoe snel hij werd gelinkt met een politieke partij. Elke dag interviewde hij een andere partij, zie bv. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121003_00320958 Telkens hij een bepaalde partij had geïnterviewd, waren er kijkers die achteraf hem op straat aanspraken hoe teleurgesteld ze waren in zijn partijkeuze. In de loop van de week waren er talloze mensen die hem verdachten te sympathiseren met partij x,y,z,…

  Politiek is vandaag nog steeds een taboe. Als je een naam van een politieker of politieke partij vermeldt dan zullen er altijd mensen zijn die je ermee linken zelfs al is dit helemaal niet het geval. Ik kan je enkel het advies geven ofwel alle politiek gerelateerde onderwerpen te vermijden ofwel je niets aantrekken van de reacties (die onvermijdelijk zijn).

 20. vdh
  vdh20-10-2012

  Moest De Wever het schaken echt willen steunen zou hij ervoor kunnen zorgen de geniale beslissing van Muyters (Vlaams minister van Sport, lid NVA) van enkele jaren geleden ongedaan te maken. Ik heb het natuurlijk over de verwijdering van het sportstatuut van schaken.

 21. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto20-10-2012

  @John En Patrick Janssens gaat naar de Beerschot kijken.

 22. Oscar
  Oscar23-10-2012

  @vdh. De Waalse minister van sport zit op dezelfde golflengte als Muyters.

 23. Nersin
  Nersin03-11-2012

  Tanguy Ringoir-Ismail Tamer 1/2-1/2 , ook remis gedaan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.