Chesspirant

Wie kroont zich eind oktober tot jeugdkampioen van Oost-Vlaanderen?

Voor de jeugd, de ouders en de clubbegeleiders zullen de jeugdkampioenschappen van Oost-Vlaanderen dit jaar heel goed te bereiken zijn…

Selectie voor Vlaams jeugdkampioenschap

Het tornooi vindt namelijk plaats in Gent, dichtbij het treinstation van Gent-Sint-Pieters, in het Koninklijk Atheneum aan de Voskenslaan 60. De kampioenschappen tellen als selectie-basis voor het Kampioenschap van Vlaanderen in 2013.

De kampioenschappen worden gespeeld op 2 dagen gespeeld voor de oudste jeugdreeksen (voor jongeren geboren in 1993 tot en met 2002) en op 1 dag voor de allerjongsten (voor kinderen geboren vanaf 2003 enzovoort, de zogenaamde min 8 en min 10 jaar).

De kampioenschappen worden gespeeld op 2 dagen voor de 4 oudste jeugdreeksen (voor jongeren geboren in 1993 tot en met 2002) en op 1 dag voor de 2 allerjongsten reeksen (kinderen geboren vanaf 2003 enzovoort, de zogenaamde min 8 en min 10 jaar). Deelnemen is een must, excuses zijn waardeloos, want in dat weekeinde gaan we over naar wintertijd, dus van zaterdag op zondag een extra uurtje slaap.

De organisatie is in handen van Schaakclub Chesspirant 2000 en wordt logistiek ondersteund door actieve ouders van schaakleerlingen uit deze heuse “schaakkweekvijver”.

Er zijn uiteraard mooie bekers voor alle kampioenen, maar in totaal ook 900 euro aan prijzengeld. En zoals het bij een Chesspirant-organisatie hoort, gaat iedere deelnemer met een aandenken aan het kampioenschap naar huis.

Er wordt gevraagd in te schrijven, bij voorkeur, liefst ten laatste op donderdag 25 oktober 2012. Deelnemen kost : 7 euro voor min 8 en min 10 jaar, 10 euro voor de andere reeksen. Inschrijven na 25 oktober zal 3 euro extra kosten voor de deelnemer.
De betaling gebeurt ter plaatse bij aanmelding.

Nuttige links
 1. Robrecht
  Robrecht27-10-2012

  West-Vlaanderen gaat ook hetzelfde weekend door, maar op een andere manier (tempo, …). Andere Liga’s heb ik niet gecheckt.

  Elke liga heeft zo’n z’n idee over het organiseren van hun jeugdkampioenschap. Andere mensen, andere ideeën – no problem.

  Die toernooien zijn een selectie voor *hetzelfde* Vlaams toernooi.

  Wat is de reden van elke Liga om dit op een andere manier te doen? Om praktische redenen? Ervaringen in het verleden? Praten die Liga’s eens met elkaar daarover? …

  Legt de VSF enig criteria op voor het organiseren van die toernooien? Qua tempo, lidmaatschap, …

  Is het verschil in organisatie een vorm van “oneerlijke” concurrentie? (met quotes dus)

  Is er enig overleg tussen de liga’s i.v.m. het organiseren van deze selectie-toernooien?

  Is er enige coördinatie vanuit de VSF i.v.m. het organiseren van deze selectie-toernooien?

  Ik stel me gewoon even enkele vragen.

 2. Tom
  Tom28-10-2012

  @ Robrecht.
  De reden: elke liga heeft een andere kijk op wat het beste tempo het beste moment om te organiseren is. De gewoontes uit het verleden zijn ook moeilijk te doorbreken. Het argument “om alles op dezelfde lijn te krijgen” weegt niet sterk genoeg.
  Ook wat het lidmaatschap van de deelnemers betreft, is er al heel wat gediscussieerd. Maar ook hier vond een meerderheid van de liga’s dat ze zelfstandig over dergelijke zaken moeten kunnen beslissen voor hun eigen toernooien.

 3. Fideel
  Fideel29-10-2012

  Zijn de uitslagen ergens te vinden?

 4. Francis
  Francis29-10-2012

  Wanneer zijn de Vlaamse kampioenschappen voor de jeugd? Mechelen?

 5. Marki
  Marki29-10-2012

  VSF jeugdkamp. voorzien op 23 feb, 24 feb en 2 maart.
  Mechelen is dit jaar (2012) de laatste keer geweest.

 6. Draw
  Draw29-10-2012

  De resultaten van het Oost-Vlaams kampioenschap zullen vandaag of morgen op de website komen. De webmaster was dit weekend op vakantie waardoor paringen en klassementen niet op de website stonden. Vanaf dat ze op de website staan laat ik nog iets weten.

  Wat betreft de selectiecriteria kiest iedere liga zelf zijn systeem. Het Vlaams kampioenschap voorziet 8 plaatsen per reeks aan de liga’s (uitzondering voor de A-reeks, waar 10 plaatsten zijn). Zij zeggen niks van hoe deze moten gekozen worden.

  Voor de timing, hebben wij gekeken wat mogelijk was om op twee dagen tijd een tornooi te organiseren. Daarbij was 2u KO, onmogelijk om toe te passen en hebben we voor 1u30 gegaan. Daarnaast heeft Oost-Vlaanderen de scheidingsregels van het Vlaams Kampioenschap overgenomen. Of andere tornooien dit gedaan hebben weet ik niet.

  Verder moet voor het Vlaams Kampioenschap iedereen aangesloten zijn bij de Belgische schaakbond. Voor het kampioenschap van Oost-Vlaanderen geldt dat iedereen die in de reeksen A-B-C-D aangesloten moest zijn, E en F niet om zo ook spelers van de lagere scholen aan te trekken.

  Ik denk niet dat er sprake is van oneerlijke concurrentie omdat zolang er een kampioenschap wordt georganiseerd en de selectie geen loterij is, alle spelers evenveel kans hebben. Het is wel zo dat moest een speler echt gefocust zijn om mee te spelen op het Vlaams, van club kan veranderen om in provincie te spelen waar er minder kandidaten zijn. Maar dit zal je nooit kunnen vermijden.

  Volgens mij is er niet echt een coördinatie vanuit de Vlaams liga over wie er mag meedoen. Buiten dat zij in hun reglement zetten dat de kampioen en kampioene geplaatst zijn en de 6 daaropvolgende spelers. Wat volgens mij ook voldoende is..

  Ward

 7. Miguel
  Miguel29-10-2012

  Mooie organistie, Chesspirant!

 8. Resultaten Oost Vlaams Kampioenschap van de jeugd
  Resultaten Oost Vlaams Kampioenschap van de jeugd30-10-2012

  De resultaten staan on line. Binnenkort zullen ook de foto’s gepubliceerd worden.

  http://www.chesspirant.be/O-Vl%20kampioenschap.html

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.