Sadkowski

“Wat een ongelooflijke speeldag”

Wirtzfeld is de nieuwe landskampioen, maar de spektakelzoeker moest onderaan het klassement zijn: daar redde Daniel Sadkowski (foto) in extremis zijn club uit Deurne na een heroïsch gevecht met Roel Hamblok…

Wirtzfeld opnieuw landskampioen

De meeste ogen waren op voorhand gericht op tafel 1: leider Amay tegen directe achtervolger Wirtzfeld. Beide clubs hadden kosten noch moeite gespaard om een titelploeg samen te stellen. Wirtzfeld was op papier echter sterker. Het trommelde een ploeg op met een gemiddelde van maar liefst 2632, een van de sterkste ploegen in de laatste 10 jaren op Belgische bodem. Amay klokte af op 2541. Op bord 1 zaten twee heuse 2700+-spelers, met Arkadij Naiditsch en Anish Giri. Luc Winants was de enige Belg in de opstellingen van beide teams, dan nog op het laatste bord van Wirtzfeld. Een beter bewijs van het niveau van de ploegen kan er niet zijn.

De match zelf verliep ideaal voor de thuisploeg: op geen enkel bord liepen ze veel risico, terwijl Evgenij Postny met wit een duidelijk voordeel vergaarde tegen Mikhalevski, een voordeel dat snel werd omgezet in winst. Op de andere borden kon Amay geen echte vuist maken en remise na remise volgde. Kiselev kreeg dan de ondankbare taak een compleet gelijk eindspel te moeten winnen, iets wat logischerwijs niet lukte. Wirtzfeld begon te vieren, een droomfinale voor hen!

Topspeler Anish Giri kon Amay niet redden van een nipte nederlaag.

“Zottegem hoort verdorie in eerste thuis”

Het spektakelstuk van de avond kwam er echter tussen Zottegem en Deurne, die voor de degradatie speelden. Dat de zenuwen hooggespannen stonden, bewees een klein conflictje in het begin van de ronde, toen Pieter Tolk weigerde de spelen op digitale borden. Omdat de weigering hem op een forfait kon komen te staan, begon de partij uiteindelijk zonder ernstige problemen. De match kreeg een van die scenario’s, waarop je als neutrale toeschouwer enkel kunt hopen. De eerste scores kwamen er pas na lang spelen en vergrootten de spanning alleen maar: Froeyman verschoonde zijn verjaardag met een knappe zege tegen De Schampheleire, terwijl Marc Ghysels Robert Schuermans versloeg. Yasseen De Herdt won van Van Herck, Penson van David Roos. Rond 19u nam Deurne een eerste belangrijke voorsprong: het leidde met 3,5-2,5 met nog twee partijen te gaan. In die partijen had Zottegem, met Ghyselen en Hamblok echter een duidelijk voordeel.

Toen Ghyselen won, kwam alle druk op de schouders van Hamblok te liggen. Hij had een gewonnen eindspel tegen Sadkowski op het bord, maar leek niet goed te weten welke het juiste winstplan was. Traag maar zeker verdween het duidelijke voordeel naar een eindspel met een toren en 2 pionnen tegen een toren, een eindspel dat echter ontzettend moeilijk te winnen is. In tijdnood, net voor 20u, hield Sadkowski zijn zenuwen het beste onder controle. Hamblok kreeg de stelling niet afgewerkt en moest berusten in remise. 4-4, Zottegem degradeert, Deurne blijft in eerste, een thriller van formaat.

Jan Rooze: “Zottegem hoort verdorie in eerste thuis!”

“Ik ben erg trots op de ploeg”, gaf kapitein David Roos na de match mee. “Maar wat een ronde! Ongelooflijk! Het is pijnlijk, maar volgend jaar proberen we gewoon kampioen te spelen in tweede.” De kapitein van Deurne, Jan Rooze, reageerde op deze site opgelucht, maar tegelijkertijd met een wrang gevoel: “Hoewel ik uiteraard blij ben met de redding van Deurne, vind ik de degradatie van Zottegem een grote nederlaag voor het Belgisch schaak, en zeker voor ons huidig Interclub-systeem met z’n ellenlange sterktelijsten van buitenlandse Grootmeesters, dat met z’n reglementen schril afsteekt tegen dat wat geldt in onze buurlanden.” … “Mijn felicitaties en tegelijk ook mijn wensen van sterkte gaan daarom uit naar Zottegem, dat door zijn volgehouden jeugdwerking en de opstelling van jonge spelers van eigen kweek en eigen bodem een voorbeeld moet zijn voor al onze clubs in Belgie. Ik hoop echt dat Zottegem volgend jaar al die sterke jonge spelers kan bijeenhouden om zo snel mogelijk terug te keren naar Eerste Afdeling, waar het verdorie thuishoort!” (de volledige reactie kan je onderaan dit artikel lezen).

We geven nog graag een opmerkelijk feitje weer: zowel Rooze als De Schampheleire scoorden een IM-norm!

Eynatten 1 haalde trouwens nog een Europees ticket binnen.

De eindstand van de NIC:

 1. BugsBunny
  BugsBunny29-03-2013

  je vergeet dat er nog heel wat clubs zijn die interclubs spelen en niet in eerste klasse spelen.

  Trouwens ik heb nooit gesteld hoe 1ste er best uiziet, dus dat is weer gezever.

  In een demokratie telt de meerderheid en de meerderheid speelt niet in eerste en vindt het goed zoals het nu is.

  Je mag veranderen wat je wilt, voor sommigen zal het nooit goed zijn.

 2. BugsBunny
  BugsBunny29-03-2013

  en zeveren ga je steeds doen..wat er zich hier ook voordoet.

 3. brabo
  brabo29-03-2013

  Een meerderheid stemt over iets waar ze niets mee te maken hebben en de rechtstreeks betrokkenen moeten er mee leren leven. Dat vind ik een ongezonde situatie. Voor mij voldoende reden om elk jaar er opnieuw over te beginnen tot er iets verandert.

 4. BugsBunny
  BugsBunny29-03-2013

  waarom? je zou enkel de eerste klassers laten stemmen? en al de potentiele 1ste klassers die in lagere regionen spelen hebben dan niks te zeggen maar moeten zich neerleggen met een formule die ooit beslist is geweest op een bepaald tijdstip? tenzij je het elk jaar wil herzien?

  En wat met zwaar gesponsorde ploegen die plots in 3de klasse opduiken? Moet daar dan niet tegen geprotesteerd worden?

 5. brabo
  brabo29-03-2013

  Ja de eerste klassers stemmen over de reglementen die van toepassing zijn in 1ste klasse. Dat lijkt mij nogal logisch. We zien trouwens eenzelfde soort probleem in onze nationale politiek waar we een 1ste minister hebben waarvoor geen enkele Vlaming gestemd heeft.
  En ja als blijkt dat het jaar daarna de formule niet meer de meerderheid van de 1ste klassespeles bevalt dan mag je niet aarzelen om die te wijzigen. Echter mag ik je er op wijzen dat er slechts 2 ploegen degraderen dus de samenstelling in 1ste klasse niet zo snel wijzigt. Het gevaar dat elk jaar de reglementen wijzigen beschouw ik dan ook als onbestaande.

  Ik ijver voor een verbetering van het reglement in 1ste klasse omdat daar niet alles ok is. Ik speel niet in 3de klasse dus ik laat het aan de clubs die in 3de klasse spelen om te protesteren als er iets is waar men het niet mee eens is. Ik ben zeker bereid serieuze voorstellen te steunen indien nodig.

 6. BugsBunny
  BugsBunny29-03-2013

  Je kan moeilijk regels maken voor elke afdeling..Om terug te komen op een nieuwe situatie ivm 2 dalers., onbestaan zei u?? Stel je voro dat bij een stemming het uitdraait op7-5 en die 2 dalers in het kamp van de 7 zitten, wordt het plots 5-5 en zullen destelmmen van de stijgers bepaalend kunnen worden. Is dat dan zo onbestaande? De verhoudingen het jaar erna zouden nog meer kunnen wijzigen.

  Dat zou betekenen dat in een interne clubcompetitie wij aparte regels moeten/kunnen maken voor de huidige eerste klasse spelers? Terwijl zij een onderdeel uitmaken van een globale compeitie?

  Politiek is een goed voorbeeld…Een meerderheid doet beslissingen waar zij niet rechtsteeks mee betrokken zijn maar die toch anderen treffen. wil dat dan zeggen dat zij deze keuzes niet mogen maken omdat ze een mindereheid raken?

 7. brabo
  brabo29-03-2013

  Vandaag bestaan al aparte regels voor de verschillende afdelingen. In 1ste en 2de spelen we met 8 spelers, in 3de met 6 en in 4de en 5de met 4. Er zijn nog verschillen zoals aantal reeksen, 1 ploeg per club in 1ste afdeling, andere geldprijzen, andere boetes…

  Ik heb gezegd dat de kans dat de reglementen elk jaar moeten aangepast worden, onbestaande is. Ik heb nergens gezegd dat de kans onbestaande is dat er voor een bepaald jaar reglementen moeten worden gewijzigd. Dit is een belangrijk nuanceverschil.

  Als de meerderheid beslissingen maakt om het algemeen belang te dienen dan moet ik toegeven dat je af en toe een minderheid zult raken. Het aanpassen van de reglementen in 1ste klasse hoeft niet te worden geboycot voor het algemeen belang. Ik zie daar geen enkele goede reden voor. De meerderheid is gewoon veelal apathisch over wat er gebeurt in 1ste klasse vooral omdat ze de problemen totaal niet begrijpen. Hierover discussiëren of zeveren zoals jij het noemt, is een poging om te sensibiliseren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.