IMG 79461

Lennert Lenaerts grijpt de macht op dag 2

De tweede speeldag in Blankenberge was een heus succes voor Lennert Lenaerts, die met zwart een erg gemakkelijke zege boekte tegen topfavoriet Stefan Beukema. Rein Verstraeten en Wouter Ghyselen hebben de achtervolging ingezet. Een gebreid verslag met foto’s en … liefde…

Beukema verliest de pedalen

Het was een vreemd zicht: de verbaasde blikken in de commentaarzaal, toen topfavoriet Stefan Beukema na amper een uurtje spelen compleet verloren leek te staan tegen Lennert Lenaerts. “De Beuk” had enigszins verrassend gekozen voor 1. f4, een experiment dat niet zo goed eindigde: het was Beukema zelf, die de theorie helemaal verkeerd behandelde. De afwerking van Lenaerts was clean: 0-1, geen verhaal. Een bizarre partij, die commentator Hovhanisian stimuleerde om even het algemene niveau van de elitereeks in de eerste twee rondes te bekritiseren:

Gisteren en vandaag zijn er toch echt wel veel slechte zetten gespeeld, die eigenlijk niet thuishoren in een elitereeks. De jongens hebben natuurlijk potentieel zat, maar dit toernooi komt het er precies nog niet echt uit. Enkel Lennert Lenaerts heeft nu twee partijen echt 100% op niveau gespeeld. Hopelijk gaat het niveau straks de hoogte in. – Mher Hovhanisian

Lars Swijsen versloeg Joris Verhelst in ronde 2.

In de andere partijen in die tweede ronde scoorde Lars Swijsen zijn eerste zege. Na een ietwat vreemde partij klopte hij Joris Verhelst. Lysander-Schaeken, De Vleeschauwer-Capone en Ghyselen-Verstraeten eindigden op remises. Dat laatste duel was beklijvend: Ghyselen probeerde het onderste uit de kan te halen, maar slaagde er niet in te winnen.

Spektakel in ronde 3

De boodschap van Hovhanisian kwam aan, want de derde ronde bracht niet alleen spektakel, maar toch ook een degelijk niveau. De blikvangers waren Schaeken-Beukema en Verstraeten-Swijsen. Yordi Schaeken koos voor het exotische g4?! in een ver uitgesponnen variant van het Italiaans. De partij zat bomvol trucen en varianten. Uiteindelijk besliste herhaling van zetten over de remise. Desalniettemin een leuke en goede partij, waarin beiden enkele goede zetten vonden. In de achtervolging scoorde Verstraeten zijn eerste zege, na een eveneens goede partij.

Ik was vooral ontgoocheld dat ik mijn eerste ronde tegen Nicola niet kon winnen, want ik denk dat die stelling gewoon erg, erg goed was. Nu tegen Lars besloot ik met 1.e4 af te wisselen, zodat ik hem een beetje verraste en dus een klein, psychologisch voordeel had. Uiteindelijk denk ik dat ik goed gespeeld heb. Deze zege is dan ook een opluchting. Hopelijk ben ik nu vertrokken voor meer. – Rein Verstraeten

Ook mee aan kop: Wouter Ghyselen. De Zottegemnaar is een voorbeeld van vechtschaak: de langste partijen komen tot nu toe van zijn hand. Daarenboven speelt hij telkens ook erg degelijk. Tegen Maarten De Vleeschauwer overleefde hij enkele inventieve aanvalsplannen van zijn tegenstander, om een stuk voor te komen.

Wouter Ghyselen toont tot nog toe het taaiste schaak: lange partijen, zonder grote fouten. Hij is mee met de favorieten met 2/3.

De derde ronde was eveneens belangrijk voor de leider. Lenaerts kwam goed uit de opening, leek dan wat minder te komen, dan terug beter tot bijna gewonnen en uiteindelijk misschien zelfs dicht bij een nederlaag. Lenaerts overleefde en blijft met 2,5/3 alleen aan de leiding.

De stand na 3 rondes:
1. Lenaerts 2,5
2-3. Ghyselen, Verstraeten 2
4-8. Schaeken, Verhelst, Swijsen, Capone, Beukema 1,5
9-10. De Vleeschauwer, Lysander 0,5

Voor we ons verslag afsluiten, vermelden we nog graag dat Schaakfabriek.be sinds vandaag ook zijn nut in de liefde bewijst. Matthias Demarre wordt in ieder geval goed gesteund in de reacties op de Live-uitzending van de -18.

Rein Verstraeten

Jan Vanhercke en Sylvin De Vet (organisator en arbiter)

Rafaƫl Koetters

Daniil Bogdanov

Kamiel Tomme

Christiaan Beukema

Sander Larsen

Fabio De Block

Nicola Capone