IMG 65791

Rein Verstraeten mee aan kop na chaotische speeldag

Rein Verstraeten is als winnaar uit een uiterst chaotische ronde gekomen: hij klopte Maarten De Vleeschauwer na een vreemde partij en beent Lenaerts bij. Een fotoverslag…

“Ik heb echt niet goed gespeeld vandaag”

Dat Rein Verstraeten met wit tegen Maarten De Vleeschauwer volop voor de winst zou gaan, stond als een paal boven water. Dat de partij dergelijk vreemd verloop zou kennen, was minder evident, zeker als je de stelling na een tiental zetten bekeek. De Vleeschauwer leek simpelweg geblunderd te hebben na het discutabele Lxh2? Verstraeten pikte goed in, maar naarmate de partij vorderde begon de Leuvenaar de controle te verliezen.

Het was echt een rare partij. Ik dacht dat ik al gewonnen stond nadat ik f4 kon spelen en dat moet ook zo zijn. Maar daarna heb ik simpelweg slecht gespeeld: enkele cruciale zetten gemist en ik vraag me af of het op een bepaald moment nog wel gewonnen was. Toen ik uiteindelijk effectief won, was ik vooral opgelucht. Dit zijn belangrijke punten als je voor de titel wilt spelen. – Rein Verstraeten

Maarten De Vleeschauwer vocht als een leeuw na een blunder in de opening en slaagde er bijna in het tij te keren. In de eindfase echter moest hij toch de duimen leggen.

Stefan Beukema combineert zijn schaaktoernooi met het studeren van een examen en tot op heden is dat geen succes. Na zijn vreemde nederlaag tegen Lenaerts, gebeurde vandaag opnieuw iets dat op zijn minst ongewoon is voor een speler van zijn niveau. Hij koos voor een theoretische reeks pionoffers, maar toen de theorie opgeklaard was, duurde het amper 5 zetten vooraleer hij simpelweg verloren kwam te staan. Zijn tegenstander Joris Verhelst begreep er niet veel van.

Ik dacht dat ik eraan was: ik kende die opening niet, had daardoor drie kwartier verbruikt na 10 zetten, terwijl hij elke zet al razendsnel had afgevuurd. Kortom: ik ging er van uit dat hij me door zijn kennis snel op de knieën zou krijgen, maar toen vond ik plots enkele logische zetten en stond ik waarschijnlijk gewoon gewonnen na een twintig zetten. Ik heb nog wat geknoeid in tijdnood, maar al bij al was de zege wel vlot. – Joris Verhelst

Zenuwachtig schaak op de andere borden

Het topduel van vandaag, Wouter Ghyselen tegen Lennert Lenaerts, was dan al lang geëindigd in een vredige remise, een goed resultaat voor Lenaerts.

Ik denk dat ik tot nu toe degelijk gespeeld heb. Met zwart remise spelen tegen Wouter lijkt mij ook alles behalve slecht, zeker omdat ik morgen de topper tegen Rein op het programma heb staan. Het is nu vooral belangrijk erg geconcentreerd te blijven en niemand te onderschatten. – Lennert Lenaerts

Lars Swijsen won na een slechte partij tegen Lysander.

Intussen was Lars Swijsen bezig aan zijn slechtste partij van het toernooi. Met wit kreeg hij snel een goed voordeel, zeker door het wel erg vreemde spel van zijn tegenstander Hans Lysander. Die speelde zo eerst Pfh7 om het paard een zet later terug naar f6 te zetten. Toch maakte Swijsen het zich nog moeilijk en hij verloor de grip op de stelling. Enkele matige zetten later leek Lysander zelfs voor winst te kunnen spelen.

De eindfase was helemaal raar: ik begrijp niets van onze zetten. Ik gaf om de een of andere reden mijn kwaliteit weg, toen nam hij om de een of andere reden een belangrijke pion op e4 niet en plots stond ik terug gewonnen. Ach, een partij om zo snel mogelijk te vergeten. – Lars Swijsen

Nicola Capone en Yordi Schaeken remiseerden.

De stand na ronde 4:
1-2. Verstraeten, Lenaerts 3
3-5. Swijsen, Verhelst, Ghyselen 2,5
6-7. Capone, Schaeken 2
8. Beukema 1,5
9-10. Lysander, De Vleeschauwer 0,5

Nog enkele foto’s:

Pieter Cnudde

Arno Sterck

Tamer Ismael

Ezra Terryn

Gilles Poncelet

Yordi De Block

Robby Hick

Maxim Staessens

Reinout Van Hille

Matthias Lootens

 1. Ward VE
  Ward VE09-04-2013

  3e laatste is Maxim Staessens (-16)

 2. Betty van Rompaey
  Betty van Rompaey09-04-2013

  Jongen onder Tamer is Ezra terryn

 3. Rik B
  Rik B09-04-2013

  Goed gezien Ward
  @William (-12) goed gedaan, doe zo verder.
  Veel groetjes van op zee

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.