IMG 6644

Belgische kampioenen zijn bekend

Quentin Fontaine heeft vandaag na een opmerkelijke remise de -20/18 op zijn naam geschreven. De andere kampioenen zijn Tuerlinckx, Jamar, Beukema, Mitran en Raats bij de jongens, Mabille, Cuvelier, Wertz, Huttl, Swennen, Dgebuadze en Vanderstappen bij de meisjes (update volgt later vandaag)…

Fontaine en Mabille stelen de show

Bij de -20/18 waren alle ogen gericht op Quentin Fontaine. De winnaar van vorig jaar had opnieuw een half punt voorsprong bij elkaar gespeeld, nadat zijn grootste concurrent – Thibault Real – een match verloor op gsm. Fontaine kreeg met wit Natacha Mabille over de vloer, die al kampioene was bij de meisjes. De partij was er een om duimen en vingers van af te likken. Althans, zo leek het.

Na een twintigtal zetten schakelde commentator Mher Hovhanisian over naar de partij en toen hij de zetten overliep, viel zijn mond open van verbazing. Mabille speelde met zwart erg koelbloedig en vond enkele knappe, verdedigende zetten. De perszaal liep helemaal vol, toen Fontaine zijn dame op h5 leek te verliezen. Hovhanisian toonde de ene mooie variant na de andere op het bord. Op zet 22 leek het kalf verdronken, tot Fontaine én Mabille met een reeks prachtige zetten op de proppen kwamen: 22. Ph7!! Tf5!! en de kers op de taart Dxh6!!

Quentin Fontaine-Natache Mabille: spectaculair of niet?

Het enthousiasme van Hovhanisian steeg en hij leek klaar om een prijs uit te reiken voor de beste partij van het toernooi, toen een toeschouwer droogjes opmerkte dat de partij niet de moeite was om te bekijken, omdat ze eerder al ooit gespeeld zou zijn. Een zoektocht op Chessbase leverde geen resultaat op en Natasha Mabille zelf reageerde met een geheimzinnige glimlach op onze vraag, maar blijkbaar gaat het om een partij van ene Irina Bulmaga, die ene Tatev Abrahamyan op remise hield.

Een bord lager vochten Wessel Van Kessel en Thibault Real een verbeten strijd uit, de witspeler voor de titel bij de -20, de zwartspeler voor die bij de -18. Van Kessel won een kwaliteit en kon de winst al ruiken, maar enkele misstappen draaiden de bordjes om. Real op gelijke hoogte met Fontaine. Dankzij deze uitslag was Benjamin Decrop zeker van zijn titel bij de -20. De kers op de taart voor Decrop kwam er met een zege tegen Rosskamp.

Tuerlinckx, Jamar, Beukema en Mitran vieren titel

Bij de -16 was het uitkijken naar het rechtstreekse treffen tussen twee van de drie leiders: Ben Tuerlinckx speelde met wit tegen co-leider Florent Gillot. De derde leider Pieter-Jan Snoeks kreeg op bord 2 een opdoffer: hij werd kansloos geklopt door Arno Van den Bosch. Een ideale kans voor Tuerlinckx om zijn goede stelling om te zetten in een titel, maar remise bleek ook voldoende. De Leopoldsburgenaar kampioen.

Ben Tuerlinckx

De -14 is van begin tot einde gedomineerd door Vadim Jamar, al bood de laatste ronde wel wat stof voor discussie. Arno Sterck zag het kalf verdronken en speelde een snelle remise. Wat niemand voorzag, gebeurde: Vadim Jamar verloor. Daardoor kwam Sterck op gelijke hoogte, maar verloor hij op scheidingspunten. Echter, als Sterck de snelle remise niet had gespeeld, was hij bij winst nog kampioen geweest. Een straffe ontknoping!

De -12 is dit jaar autoritair gewonnen door Jasper Beukema. Met 8,5/9 kwam niemand echt in de buurt. De -10 daarentegen was razendspannend. Leider Anthony Mitran kwam slecht uit de opening tegen Nathaniel Faybish en zag concurrent Laurent Huynh winnen op bord 2. Mitran had tranen in zijn ogen, maar hield vol: een aanval op de zwarte koning eindigde in mat. Een staaltje doorzettingsvermogen van de Brasschaatspeler. De -8 ten slotte is gewonnen door Joppe Raats. Hij haalde het op scheidingspunten van Daniel Dardha.

De meisjesreeksen werden gewonnen door Mabille, Cuvelier, Wertz, Huttl, Swennen, Dgebuadze en Vanderstappen. Fleur Swennen won bij de -12, waar voor het eerst in jaren een aparte meisjesreeks was.

Alle uitslagen kunnen nagekeken worden op de officiële site van het BJK en die vind je in de linkruimte rechts op deze website.

 1. Marcel
  Marcel18-04-2013

  1 voorbeeld : met dat verwerpelijke 3-1-0 systeem zou Petrosian niet het kandidatentoernooi gewonnen hebben in 1962 en dus ook geen wereldkampioen kunnen worden.

 2. Goendi
  Goendi19-04-2013

  @Marcel: als dat bewijs als voorbeeld dient, en 1962 de voornaamste maatstaf is, waarna 50 jaar (met de opkomst van pc’s en dergelijke) geen ander voorbeeld te vinden is… Dan zou je kunnen stellen dat dit systeem het proberen waard is.

  Nu weet ik niet wat een “roekeloze aanvalsspeler” is. Dus hij tovert een absurde stelling op het bord, en wint omdat de tegenstander zijn absurditeit niet kan weerleggen. Lijkt mij nog steeds een schaakpartij 🙂 Een positiespeler die de gevaren van een koningsaanval onderkend, en daardoor verliest, heeft mijn inziens enkel een slechtere partij gespeeld. Je stelling zou impliceren dat er verschillende soorten schaak bestaan, ipv verschillende stijlen en voorkeuren. Bijgevolg zouden we verschillende competities moeten maken: voor de positiespeler en voor de aanvalsspeler 🙂 Een andere conclusie die uit die stelling te halen is is dat positiespelers gemakkelijker remise spelen. Want als dat niet zo zou zijn, zouden ze niet benadeeld zijn door het systeem met 3/1/0 punten. Allemaal gevolgen van die stelling die volgens mij toch heel kort door de bocht zijn om op basis van 3/1/0 naar voor te schuiven niet?

 3. Marcel
  Marcel19-04-2013

  @Goendi: dat voorbeeld komt niet uit mijn PC maar uit mijn geheugen. Oudere mensen kijken vaker naar het verleden. Mijn vader heeft het bv. ook nog altijd over den oorlog. Ik heb die “roekeloze aanvalsspeler” wat karikaturaal voorgesteld maar het is inderdaad zo dat mijn stijl een groter remisepercentage oplevert en ik wil daar niet voor gestraft worden of gedwongen worden anders te gaan spelen.

 4. Valery
  Valery19-04-2013

  Erger nog Marcel, twee gelijkwaardige kemphanen gaan er vol tegen aan maar na 90 zetten is het toch remise
  en een schamel punt is dan hun oogst. Jij gaat vermoedelijk meer winnen want een aantal van jouw tegenstanders worden wat opgefokt door de “voetbalregels” en gaan te ver, een vette driepunter voor jou.

 5. brabo
  brabo20-04-2013

  Toeval uiteraard maar vandaag las ik over een zeer uitgebreid geval van matchfixing in de Nederlandse competitie: http://schaaksite.nl/page.php?al=matchfixing-brief-aan-de-koning.
  Daar hebben ze het begrip matchfixing nog op een hoger niveau gebracht want 32 spelers werkten er aan mee !!!
  Hiermee is het ook duidelijk dat de case Quentin-Natacha geen alleenstaand geval is maar een diep geworteld probleem in het schaken. B.t.w. op mijn blog kan je nu een pittig artikeltje vinden hierover.

 6. Oscar
  Oscar20-04-2013

  Op die manier wordt het erg in het schaken. En je mag het als sport vergeten. Hoewel het ook in de voetbal gebeurt en er is wellicht (nog) geen doping. Maar het voorbeeld komt van boven.
  In onze eerste klasse is er ook ooit een 4-4 gespeeld met allemaal remises.
  Maar als er geen geld mee gemoeid is, zal het minder gebeuren.

 7. Valery
  Valery20-04-2013

  http://schaaksite.nl/page.php?al=wedstrijdvervalsing

  …nog een hele boterham

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.