Van Beers

Eddy Van Beers tweede op EK Oplosschaak

Op het Europees Kampioenschap in het oplossen van schaakproblemen, dat in de Litouwse hoofdstad Vilnius werd gehouden, is oplos-GM Eddy Van Beers uit Geel knap als tweede geëindigd. Marcel Van Herck miste de seniorentitel … op leeftijd…

Opnieuw prijs voor Van Beers

Het was overigens niet de eerste keer dat hij in de medailles wist te geraken op het EK: in 2010 werd hij al eens derde. Het is wel zijn beste prestatie ooit op het evenement. Op het WK, dat dit jaar in september in het Georgische Batumi wordt gehouden, eindigde Van Beers ook al diverse malen op een ereplaats, maar nog nooit in de medailles.

De negende editie van het EK, dat met 69 oplossers uit 18 landen weer een goede bezetting had, werd al voor de zesde keer gewonnen door de Poolse wereldkampioen Piotr Murdzia, die nu iedereen ruim voor wist te blijven. Vladimir Podinić (SRB) werd derde. Marcel Van Herck uit Antwerpen, in 2011 seniorenwereldkampioen, bezette van begin tot eind in de middenmoot van het hoofdtoernooi, maar was daarmee steeds in kansrijke positie in de zeer spannende strijd om de Europese titel bij de senioren (60+). Uiteindelijk eindigde hij samen met twee anderen in punten en tijd exact gelijk (!) op de eerste plek, waarna werd besloten de oudste van de drie, de Fin Harri Hurme, de seniorentitel toe te kennen.

Marcel Van Herck “verloor” de titel bij de senioren op een opmerkelijke manier: na een gelijke stand kreeg de oudste de prijs. Een troost voor Marcel: dat was hij dus niet.

In het landenklassement ging de winst ook naar Polen, voor Servië en Oekraïne. Hierin eindigde België, met twee oplossers kansloos voor een topnotering, verdienstelijk als dertiende.

In een van de bijtoernooien, de Solving Show (het oplossen van een tweezet, helpmat of zelfmat, steeds binnen twee minuten), ging Van Beers wel met de overwinning aan de haal. Hij bleef hierin de Engelse dubbel-GM Jonathan Mestel en de Nederlander Hans Uitenbroek, die een sterke avond had, net voor.

Met dank aan Dolf Wissman voor de informatie!

 1. Peter
  Peter15-05-2013

  Ik ga ook uit een smurfenglaasje drinken 🙂

  Nee, even ernstig, chapeau!

 2. Gilles
  Gilles16-05-2013

  Proficiat aan Eddy en Marcel! Dit zijn echt topprestaties.

  Om deze resultaten volledig naar waarde te schatten, moet je eigenlijk zelf eens aan een oplostoernooi deelgenomen hebben. Het is hallucinant om te zien hoe snel de top-GMs de voorgeschotelde problemen oplossen, want die zijn echt ongelooflijk moeilijk.

  Gelukkig zijn de opgaven ook vaak heel mooi, wat het toch de moeite waard maakt om enkele uurtjes te komen sukkelen en vloeken.

 3. brabo
  brabo16-05-2013

  Als lezers eens willen proeven van enkele makkelijkere opgaven dan moet je eens binnenspringen op mijn blogartikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.be/2012/10/schaakcompositities.html. Je kan er een 3tal composities vinden van eigen makelei.

 4. Arnaud
  Arnaud17-05-2013

  Proficiat Eddy en Marcel, alweer chic gedaan!

 5. Stef
  Stef20-05-2013

  Indrukwekkend, Eddy en Marcel! Proficiat!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.