Gelfand

Gelfand verrast in Moskou

Boris Gelfand heeft topfavorieten Carlsen, Kramnik en anderen het nakijken gegeven in de Tal Memorial, een van de sterkste toernooien van het jaar. Magnus Carlsen stal de show in een voorbode van zijn match tegen Anand…

Gelfand toont opnieuw stabiliteit

Boris Gelfand krijgt van zijn collega-schakers meer respect een aanzien dan van de gemiddelde journalist. Niet geheel onlogisch, aangezien de Israëliër niet bepaald een veelwinnaar is, maar toch moeilijk te kloppen blijkt tijdens de “grote momenten”, iets wat vooral door zijn concurrenten gevoeld wordt. Dat was zo tijdens zijn WK-match met Anand en dat was zo afgelopen week tijdens de Tal-Memorial in Moskou. Gelfand speelde op zijn best: weinig fouten, een goede voorbereiding en optimaal zijn kansen benuttend. Die kansen kwamen er tegen Caruana, Morozevich en Nakamura. Vooral zijn zege tegen die laatste kwam er op een cruciaal moment. De Amerikaan was immers co-leider na een erg sterk toernooibegin. Na zijn nederlaag tegen Gelfand zakte Nakamura helemaal in elkaar. Hij verloor nog twee keer en zakte naar het midden van de rangschikking. Het is overigens niet de eerste keer dat Nakamura dat meemaakt. Voor Gelfand was dat de zege van de afscheiding: niemand haalde hem nog terug.

Vooraf keek iedereen natuurlijk vooral naar Magnus Carlsen en Vishy Anand. Carlsen sowieso voor de toernooiwinst, maar zeker ook voor het onderlinge duel, het laatste voor hun WK-match eind dit jaar. Die partij was opmerkelijk, want de Noor veegde de vloer aan met zijn opponent. Carlsen zelf bleef kalm na die symbolische zege: “Ik trek er niet te veel conclusies uit. Anand zal zeker beter spelen in de match dan vandaag.”

De Noor werd uiteindelijk tweede, Mamedyarov derde. En wat te denken over de kracht van dit toernooi: Anand en Kramnik als voorlaatste en laatste. Dat zal nog niet vaak gebeurd zijn. De eindstand:

1. Gelfand 6/9
2. Carlsen 5,5/9
3-5. Mamedyarov, Andreikin, Caruana 5/9
6. Nakamura 4,5/9
7. Karjakin 4/9
8-9. Morozevich, Anand 3,5/9
10. Kramnik 3/9

  1. Marcel
    Marcel24-06-2013

    ach ja, voorlaatste worden overkomt ook de beste al eens, zie maar naar het VK!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.