Forster

Dag 6 bijltjesdag bij elite en in open reeks

Zowel in de gesloten reeks als in de open reeks werd de stand vandaag op zijn kop gezet. Alexandre Dgebuadze heeft met een zege tegen Stéphane Hautot de leiding overgenomen bij de elite, Beukema en Sadhikov deden hetzelfde in de open reeks…

Stefan Docx: “Voorzichtiger tegen mij”

Na enkele kortere partijen gisteren was er vandaag maar ééntje binnen het uur afgelopen. Stef Soors pakte het voorzichtig aan tegen Stefan Docx en stuurde al snel op remise aan, iets dat Docx zonder veel aarzelen aannam. Beide spelers hadden nog een ontgoocheling van gisteren te verwerken.

Stef zal sowieso teleurgesteld zijn, want hij verloor zelfs, maar ikzelf heb toch ook gevloekt. Op een bepaald moment vind ik de winstvariant uit twee mogelijkheden. Ik kies de juiste, die volgens de engine +10 gaf, maar op de tweede zet van de variant speel ik de andere mogelijkheid: twee varianten door elkaar dus en plots was heel mijn gewonnen stelling weg. Dat was toch echt even slikken. – Stefan Docx

Voor het overige maakte Docx een interessante analyse van zijn afgelopen schaakjaar.

Ik heb jarenlang onder die 2400 gehangen en toen besloot ik al mijn verliespartijen eens grondig te bekijken. Ik heb dan de analyse gemaakt van wat ik telkens verkeerd deed. Mijn conclusie was, kort samengevat, dat ik realistischer moest spelen op bepaalde momenten. En dat werkte blijkbaar heel goed. Ik merk in dit kampioenschap wel meer respect. Spelers zijn voorzichtiger tegen mij dan vroeger. Dat maakt het voor mij wel wat moeilijker om te winnen. Anderzijds, als ik mijn gewonnen stellingen tegen Rein en Pieter had afgewerkt, stond ik nu wel eerste. Maarja, als ik elke gewonnen stelling zou afmaken, zou ik nu 2600 hebben. Dat hoort bij het schaken. – Stefan Docx

Stefan Docx: een snelle remise na enkele gemiste kansen

De korte remise tussen Soors en Docx werd ruimschoots gecompenseerd door vechtlust op de andere borden. Vooral Alexandre Dgebuadze had zijn witpartij tegen Hautot aangestipt als een van de must-wins. Traag maar zeker bouwde hij een ideale stelling op en drukte zijn tegenstander weg. Voor Dgebuadze een gouden punt, want hij gaat alleen aan kop.

In de andere partijen werden alle registers open getrokken met maar liefst vier beslissende partijen. Tanguy Ringoir heeft – misschien – zijn remonte ingezet na een felbevochten zege met vooral een leuke eindfase: een dolle toren in het voordeel van Ringoir besliste mee de partij. Geert Van der Stricht herpakte zich na zijn debacle van gisteren en won een interessant en knap gespeeld eindspel. Pieter Claesen op zijn beurt remonteerde Jan Rooze na een beroerde opening.

De topborden van de open reeks zitten in een apart zaaltje, naast de elitespelers. Het grote pak zit één verdieping lager in een grotere zaal.

Stefan Beukema onttroont Sven Forster in de open reeks

Vandaag ook tijd voor een woordje over de open reeks, waar het stilaan money time is. De eerste vier rondes werden gedomineerd door Sven Forster, Lars Swijsen en David Roos, toch wel drie kleine verrassingen. Ze wonnen namelijk élke partij. In de vijfde ronde tikte Forster ook nog eens Swijsen weg en ging helemaal alleen aan kop. Voorst waren er heel wat verrassingen te noteren: David Roos versloeg onder andere Kevin Noiroux, Gorik Cools en hield GM Motwani op remise, Lennert Bex stuntte twee keer met winst tegen Noiroux en remise tegen Daels. Voor zijn zege tegen Noiroux kreeg de jonge Hasselaar de schoonheidsprijs. Er zijn echter nog verrassingen genoeg, dus om alle stunts eer aan te doen: kijk zeker de resultaten eens na via de officiële site, rechts in de balk ‘actueel’ op de homepage.

Vandaag was er een overname van de macht. Stefan Beukema streed met zwart voor elke morzel schaakveld tegen leider Forster. Het ging van goed naar kwaad, naar erger en dan terug naar goed. Een typische Beukema-partij. De zege zorgt voor een wissel van de troon. De twee youngsters Beukema en de bij ons ongekende Ulvi Sadhikov voeren nu de groep aan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.