Magnus Carlsen2

Carlsen schittert in eerste toernooi als wereldkampioen

Magnus Carlsen heeft “het sterkste toernooi ooit” gewonnen. Hij hield in Zurich Caruana en Aronian achter zich…

Carlsen-Aronian speciaal duel

Het toernooi in Zurich bestond eigenlijk uit twee toernooien. Eerst was er een klassiek toernooi, dat overtuigend gewonnen werd door Carlsen met 4/5 (zeges tegen Nakamura, Gelfand en Anand). Nakamura werd tweede, Aronian derde. Daarna volgde een rapidtoernooi, dat in de totale stand voor de helft van de punten meetelde. Caruana speelde ijzersterk en verzamelde 4 punten uit 5 partijen. Hier viel Carlsen wat door de mand met 2/5, een score die hij de afgelopen jaren niet vaak achter zijn naam gezien heeft.

De scores werden daarop samengeteld en op 15 gezet. Omdat de klassieke zeges dubbel telden, klokte Carlsen af op 10/15, een punt meer dan Caruana en Aronian. Opnieuw een indrukwekkend staaltje van Carlsen, waarmee hij virtueel op een astronomische rating van 2881 komt.

Met Aronian, Caruana, Anand, Nakamura en Gelfand als uitdagers was dit toernooi in Zurich het zogenaamde “sterkste toernooi ooit”. Die uitspraak moet met een korrel zout genomen worden, maar het betreft hier dus het elogemiddelde. Een ander record werd er gebroken in de partij tussen Carlsen en Aronian: nooit eerder werd een partij met een hoger elogemiddelde gespeeld (Carlsen met 2872, Aronian met 2812). Omgekeerd was Zurich 2013 een serieuze afknapper voor de ouderdomsdekens onder de deelnemers: Vishy Anand won er geen enkele partij, zelfs niet in het rapidschaak (normaal gezien zijn specialiteit). Ook Boris Gelfand kon geen enkel vol punt scoren.

1 Carlsen,Magnus 2872 10.0/15
2 Aronian,Levon 2812 9.0/15
3 Caruana, Fabiano 2789 9.0/15
4 Nakamura,Hikaru 2782 7.5/15
5 Anand, Viswanathan 2773 5.0/15
6 Gelfand,Boris 2777 4.5/15

 1. Loperke
  Loperke08-02-2014

    “Het toernooi in Zurich bestond eigenlijk uit twee toernooien. Eerst was er een klassiek toernooi, dat overtuigend gewonnen werd door Carlsen met 4/5 (zeges tegen Nakamura, Gelfand en Anand). sie.”

  Correctie : Carlsen won niet van Anand in het klassiek tornooi, hij won van Gelfand, Nakamura en Caruana.

  Zie : http://www.zurich-cc.com/home.html

  Dank voor alle berichtgeving hier op schaakfabriek.
   
     

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.