PhpxUw58w

Hovhanisian scoort 2de GM-norm in Minsk

In de Bronstein Memorial in Minsk heeft Mher Hovhanisian nog eens van zich laten spreken. Hij scoorde een grootmeesternorm na een reeks knappe prestaties. Al was de uiteindelijke norm nog bijzonder nipt…

Hovhanisian norm na 8 grootmeesters op rij

Hovhanisian heeft al lange tijd niet meer echt van zich laten horen in de Belgische schaakwereld. Hij speelde wel nog interclubs en was te gast op enkele toernooien, maar opvallen, zoals met zijn Belgische titels (die hij door de reglementsverandering nu niet meer kan halen), deed hij niet meer. Desalniettemin kan je moeilijk zeggen dat hij een slecht jaar heeft gehad. Hij steeg naar zijn hoogste elo ooit: 2516.

Samen met zijn goede vriend Gabriel Sargissian trok Hovhanisian de afgelopen twee weken naar Minsk om een gooi te doen naar een grootmeesternorm. De Bronstein Memorial was een prima gelegenheid om dat te proberen: Hovhanisian was met zijn 2516 pas 51ste seed. Enkele goede prestaties en wat meeval bij de loting kon dus de perfecte voedingsbodem vormen voor de begeerde norm.

Mher Hovhanisian

In de eerste ronde rekende hij af met Alexei Terzi (2169), maar daarna begon het pas echt voor de Armeense Belg. Hij kreeg in elke ronde een grootmeester voorgeschoteld. Vooral in het begin ving hij die uitstekend op. Hij won tegen Kuzubov (2643) en tegen Miroshnichnko (2625) en hield Fedorchuk, Tkachiev en Romanov (allen 2600+) op remise. Enkel tegen de latere winnaar Jobava (2705) verloor hij. Met nog twee rondes te gaan lag hij perfect op koers voor de norm, maar een nederlaag in de voorlaatste ronde tegen Alexander Fier maakte het nog spannend.

Dankzij een gelijkspel tegen GM Krastsiv (2618) haalde hij toch nog de verhoopte 5/9. Met een tpr van 2630 en een ratingwinst van 14,5 punten was de norm binnen. Voor Hovhanisian is het zijn tweede norm.

 1. brabo
  brabo21-02-2014

  Enkele weken terug heb ik onze onderlinge partij van Leuven nog besproken in het artikeltje: http://schaken-brabo.blogspot.be/2014/02/de-gelukzak.html
  Wat mij vooral opviel is dat Mher erg snel speelt zelfs in stellingen waarin meerdere zetten serieus kunnen worden overwogen. Af en toe wordt hierdoor iets gemist maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de druk die je op de tegenstander legt. Ik haal het hier aan omdat het speeltempo in Minsk 90 minuten was voor de hele partij met 30 seconden increment. Dit is het snelste tempo dat nog toelaatbaar is om een norm te kunnen scoren en uiteraard erg goed passend bij Mhers speelstijl.

 2. Nele
  Nele21-02-2014

  Leuk! Gefeliciteerd, Mher!!

 3. Ghysels Marc
  Ghysels Marc23-02-2014

  Nog Mehr van dat aub! GO for GM!

 4. brabo
  brabo24-02-2014

  Als ik mij niet fout heb gerekend dan heeft gisteren Tom Piceu een IM-norm behaald (dankzij zijn overwinning op GM Luc Winants waardoor hij nu 5/10 heeft tegen een gemiddelde net boven de 2450). Hij heeft al meer dan 2400 fide gehad en heeft zeker al 1 of meerdere eerdere normen behaald dus misschien hebben we een nieuwe Belgische IM.
  Ik wens hem alvast een dikke proficiat (als het klopt). Hij verdient het dubbel en dik.

 5. Tom
  Tom24-02-2014

  Dank je Brabo! Het is wel nog maar mijn tweede norm, dus voor de titel is het te vroeg.

 6. brabo
  brabo24-02-2014

  De 3de norm komt er wel. Volgende ronde kunnen jullie rechtstreeks met Anderlecht beslissen wie blijft in 1ste afdeling. Anderlecht speelde deze keer met GM Motwani dus ze zullen zeker alles op alles zetten. Ik veronderstel dat Steven Geirnaert er dan wel weer terug zal bij zijn voor KBSK want nu zit hij een grootmeestertornooi te spelen in Nederland: http://batavia1920.nl/chess/

 7. volgjeneus
  volgjeneus24-02-2014

  Proficiat Mher en Tom!

 8. arnaud
  arnaud05-03-2014

  zonder meer proficiat Mehr!

 9. Philippe
  Philippe06-03-2014

  Tom, ook van mij een dikke proficiat (en succes in de laatste IC-wedstrijd)!

  Merkwaardig toernooi van Steven in Amsterdam overigens: hij haalt niet minder dan 3,5/5 tegen GM’s en WGM’s, (2+, 3=, 0-), hij wint als enige tegen de latere winnaar, maar vergeet dat je in een toernooi met GM-normen te verdienen, ook punten moet scoren tegen de niet GM’s: 0/4… :-(. Misschien wou hij de Nederlanders danken voor hun gastvrijheid.

 10. michel d
  michel d06-03-2014

  ik vraag me af of deze speler voor Belgie speelt of voor een ander land ( Armenie ?)

 11. KarelT
  KarelT07-03-2014

  Ik denk niet dat hij voor Belgiƫ speelt. Voor Armeniƫ eigenlijk ook niet, want hij is nog veel te zwak om in die kerels hun olympische ploeg te komen. Daar heb je meer dan 2 GM-normen en +/- 2500 elo voor nodig.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.