Mher2

Hovhanisian op zucht van titel

Mher Hovhanisian heeft na 7 rondes de beste papieren om Belgisch kampioen te worden. De grootste concurrent is op dit ogenblik Geert Van der Stricht. In de laatste ronde ontmoeten de twee elkaar…

Hovhanisian loopt uit, Dgebuadze zakt in elkaar

De meest opvallende conclusie van de afgelopen 4 rondes: 3 nederlagen op rij voor Alexandre Dgebuadze. Hij verloor achtereenvolgens van Beukema, Geirnaert en Soors. De normaal gezien zo stabiele grootmeester kent een complete vormdip. Vandaag besloot hij het lot niet te veel te tarten en veilig te remiseren tegen Mher Hovhanisian.

Die laatste is momenteel ongenaakbaar: na een remise in de eerste ronde tegen Ringoir, won de Armeense Belg àl zijn partijen (tot vandaag dus). Het is een opmerkelijk gegeven, want Hovhanisian wist pas vrij laat dat hij zou meespelen in Charleroi, na twijfelgevallen over het zich al dan niet plaatsen via een Vlaams of een Waals kampioenschap. Daarnaast is hij pas sinds enkele maanden schaakbelg en speelt nu meteen voor zijn eerste titel in die hoedanigheid.

Van der Stricht is momenteel de enige die Hovhanisian in het vizier heeft.

Net achter Hovhanisian vinden we Geert Van der Stricht terug, die weigert in te binden op zijn uitstekende start. Vandaag won de Gentenaar van Steven Geirnaert en daarmee zet hij door. 5/7 is ronduit prima. Hij is de enige die Hovhanisian in het vizier houdt met een puntje achterstand. Leuk detail: in de laatste ronde speelt Van der Stricht met wit een onderling duel met Hovhanisian. Speeldag 8 is eveneens leuk: Hovhanisian speelt tegen Malakhatko, terwijl Van der Stricht het opneemt tegen de oud-leerling van de Armeen, namelijk Stef Soors. Soors vilde vandaag zijn tweede GM dit toernooi en volgt op anderhalf punt. De partij tussen Malakhatko en Soors is trouwens absoluut de moeite om eens na te spelen.

Tanguy Ringoir leek voor ronde 6 en 7 de voornaamste concurrent van Hovhanisian te worden. De titelverdediger nam dan twee rondes wat gas terug: twee vrij snelle en vrij veilige remises tegen Sadhikov en Beukema zorgen ervoor dat hij een mirakel nodig heeft om voor de derde keer Belgisch kampioen te worden.

In theorie kan Hovhanisian morgen al zeker van een titel, als hij een half punt meer scoort dan Van der Stricht en Ringoir niet wint.

De stand na ronde 7:

1 Hovhannisyan Mher (2513) 6/7
2 Van Der Stricht Geert (2350) 5/7
3 Ringoir Tanguy (2506) 4.5/7
4 Soors Stef (2391) 4.5/7
5 Geirnaert Steven (2419) 3.0/7
6 Malakhatko Vadim (2560) 3.0/7
7 Beukema Stefan (2305) 3.0/7
8 Sadikhov Ulvi (2335) 2.0/7
9 Dgebuadze Alexandre (2487) 2.0/7
10 Le Quang Kim (2288) 2.0/7

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.