Van Beers1

Van Beers (opnieuw) beste oplosschaker van het land

Eddy Van Beers breekt alle records in het oplosschaak: hij won zijn 16de (!!!) Belgische titel, meteen ook zijn 12de op rij. Een verslag van Dolf Wissman…

Van Beers op naar de 20

Twee weken geleden verlengde Eddy Van Beers zijn Belgische oplostitel. Dolf Wissman stuurde ons een verslag van die dag (waarvoor onze dank!):

Nadat het toernooi in 2013 niet werd georganiseerd is op zaterdag 11 oktober in Geel de 21e editie van het Open Belgisch Oploskampioenschap (OBOK) gehouden.

Geel is de woonplaats van Eddy van Beers en de organisatie van het OBOK bleek bij zijn schaakclub in goede handen. Het deelnemersveld was helaas wat kleiner dan op het vorige OBOK, dat toen voor het eerst in Geel plaats vond, maar van goede kwaliteit. Wedstrijdleider Luc Palmans had voor zowel A-groep als B-groep een mooie selectie gemaakt. Dat leidde in de A-groep tot een eindscore van de winnaar in de buurt van het maximum, wat een goede moeilijkheidsgraad suggereert.

De nationale Belgische titel, die altijd gaat naar de beste Belg in de A-groep, is al jaren in handen van Eddy. Nadat hij in 1995 voor het eerst won heeft hij de titel slechts twee keer een jaartje afgestaan (Ronny Weemaes in 1996, Marcel van Herck in 2001). Door de op het toernoooi afgekomen Nederlanders te verslaan won hij in 1995 overigens tevens het toernooi. Het pakken van die dubbel bleek in de jaren daarna echter geen vanzelfsprekendheid want dat lukte hem pas weer in 2007.

Marcel Van Herck werd derde Belg, na Andy Ooms.

Drie vroegere winnaars van het OBOK behoorden ook in de editie van 2014 weer tot de deelnemers, te weten Hans Uitenbroek (die het toernooi won in 1994 en 2001), Jorma Paavelainen (1997 en 2003) en Dolf Wissmann (1999, 2002 en 2004). Vermelde jaartallen zijn zonder uitzondering al van een tijdje terug, het afgelopen decennium was het vooral de deze keer afwezige Michael Pfannkuche (vijf deelnames, toernooiwinst in 2005, 2006, 2008 en 2010) die een aantal keren een dubbelslag van de Belgisch kampioen verhinderde.

Inmiddels lijkt Eddy toch een abonnement op de dubbele winst te hebben genomen want, na het winnen van de laatste twee edities, kwam ook nu niemand aan zijn puntentotaal. In de ochtendsessie kwam hij dicht bij het maximum (29 op 30) terwijl hij een paar uur later alleen de oplossing van een lastige zevenzet schuldig blijven moest. Een en ander leidde tot een degelijke eindscore van 54 punten op een maximum van 60. Jorma kon in de eerste ronde nog bijna gelijke tred houden maar viel ’s middags wat terug. Dolf deed het andersom en kwam in de tweede ronde tot de beste score (27 op 30), genoeg om de Fin te passeren, maar geen bedreiging voor Eddy, die daardoor zijn zesde OBOK-winst (1995, 2007, 2009, 2011, 2012, 2014) behaalde. Uiteraard was hiermee zijn zestiende nationale titel, de twaalfde op rij, ook een feit geworden.

De B-groep werd gewonnen door Chris Maes, die eerder dit jaar in de ISC ook al goed voor de dag was gekomen.

De volledige uitslag vind je in het volledige artikel op deze website.

 1. steff
  steff01-11-2014

  Oplosschaak wordt niet even hoog ingeschat als wedstrijdschaak. En terecht, volgens mij.

  Desalniettemin een dikke proficiat. 16 Belgische titels, 12 op rij, dat moet in de buurt van een absoluut record komen, over alle sporten heen.

  Heeft iemand daar een bevestiging en of tegenvoorbeeld (aka uitdaging voor Eddy van) van? (Misschien wereldtoppers genre Everts of Mr100, maar ik zou eerder gokken op andere minder bekende sporten….)

 2. Kamiel
  Kamiel01-11-2014

  Jean-Michel Saive 25 keer Belgisch kampioen
  Raymond Ceulemans 61 keer Belgisch kampioen

  Eddy heeft dus nog wel wat werk

 3. Stephan
  Stephan02-11-2014

  @ steff : Jean-Michel Saive : 25 keer Belgisch kampioen tafeltennis

 4. arnaud
  arnaud05-11-2014

  welaan, dan dus nogmaals gefeliciteerd Eddy!!!

 5. Swa
  Swa06-11-2014

  @ Steff
  Waarom wordt oplosschaak niet even hoog ingeschat als wedstrijdschaak?
  En waarom is dat volgens jou terecht?

  Veel belangrijker…..een welgemeende proficiat aan Eddy!

 6. steff
  steff07-11-2014

  Die uitspraken zijn geen waardeoordeel, enkel een uitdrukking van mijn bescheiden perceptie en mening.

  Die perceptie komt voornamelijk van het feit dat oplosschaak nog veel meer niche is dan wedstrijdschaak, ik denk dat er veel minder deelnemers zijn en ook de aandacht ervoor is veel kleiner.

  Waarom dat volgens mij terecht is… In wedstrijdschaak ga je de confrontatie aan met de tegenstander, in oplosschaak enkel met het scorebord. Beetje zwart-wit voorgesteld, maar daar komt het voor mij op neer.

  Vergelijk het met atletiek waarin de loopnummers toch ook een hoger aanzien genieten dan de springnummers. Opnieuw in mijn bescheiden perceptie natuurlijk.

  Enfin, 25 lijkt nog haalbaar (go Eddy!), maar 61 is toch nog iets verder weg…

 7. brabo
  brabo07-11-2014

  http://www.wfcc.ch/competitions/solving/rat30/

  In Belgie hebben we 13 spelers met een rating voor het oplossen. Daarnaast zijn er nog 5 spelers met een voorlopige rating. Je hebt ook nog 13 niet-actieve spelers waarvan sommigen al vele jaren niet meer hebben meegespeeld. Je zou kunnen stellen dat je voor iedere oplosser ongeveer 200 wedstrijdschakers hebt dus een niche is het zeker.

  Echter hiermee wil ik de prestatie van Eddy niet onderschatten. Eddy is momenteel nummer 8 op de wereldranglijst met een rating van 2650 (zelfde schaal als voor wedstrijdschaak). Zelf ook meerdere jaren oplosschaak gedaan en ik kan je gerust vertellen dat je deze toppositie enkel kunt behalen door een flinke dosis talent en keihard werken.

 8. Peter
  Peter07-11-2014

  Noem 10 bekende oplosschakers?
  Noem 10 bekende schakers?

  Dat zegt al genoeg over het verschil tussen de twee. Je kan gerust stellen dat het niet even hoog in te schatten is, zonder dat meteen negatief te moeten interpreteren. BK Oplosschaak worden IS gewoon NIET hetzelfde als BK “gewoon” schaken worden. Dat is een feit, geen mening.

  Dit doet niets af aan de prestatie van Eddy Van Beers. Een dik applaus voor hem.

 9. swa
  swa07-11-2014

  Ik vind dit allemaal nogal kromme redeneringen.
  Sedert wanneer is het aantal beoefenaars een waardemeter voor het al dan niet hoog inschatten van een sport of sportdiscipline?
  Moet voetbal dan zoveel hoger ingeschat worden dan schaken omdat er in ons land vele tienduizenden voetballers zijn tegenover slechts een paar duizend schakers?

 10. Peter
  Peter07-11-2014

  Wat Kamiel zegt, klopt eigenlijk niet. Raymond Ceulemans heeft 61 Belgische titels, maar in verschillende disciplines (driebanden, maar ook bandstoten en kader 71/2). Dat is hetzelfde als zou je die behalen in klassiek schaak, blitz, oplosschaak… Binnen één en dezelfde discipline liggen zelfs Raymonds aantallen een stuk lager.
  (andere Peter dan hierboven)

 11. Kamiel
  Kamiel07-11-2014

  @swa

  Het is toch logisch dat het makkelijker is om Belgisch kampioen te worden in oplosschaak waar misschien 50 mensen zich op toeleggen dan in gewoon schaken dat gespeeld wordt door duizenden spelers.
  Niet dat Eddy daar iets aan kan doen natuurlijk.

  Het lijkt mij ook waarschijnlijk dat als er even veel mensen van jongsaf zouden schaken dan als er nu van jongsaf voetballen in België dat ook de Belgische schaaktop er anders zou uitzien.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.