Chess Team 2014 2

The Belgian Butcher maakt indruk in de VS

Hoe zou het nog zijn met … Tanguy Ringoir? De voormalige Belgische kampioen woont momenteel in de VS, waar hij opgenomen is in het College Chess. En niet zonder succes…

“Team van Polgar de te kloppen ploeg”

De rijzende ster aan de Belgische schaakhemel vertoeft sinds september in de US of A, meer bepaald in Baltimore, waar hij aan een nieuw studie-avontuur begonnen is. In de VS is zoiets helemaal anders dan in België. Ringoir schaakt daar namelijk niet alleen voor zijn plezier, maar ook voor zijn studiebeurs, net zoals andere voormalige topsporters daar sporten om hun studies te bekostigen (en andersom: zonder goede resultaten, worden ze niet toegelaten tot een bepaalde universiteit). De bekendste voorbeelden vind je in het basketbal, baseball en vooral in het American Football. Bijna alle NFL-sterren komen uit het college-systeem.

Ook de beleving van het schaken is helemaal anders. Universiteiten hebben enorme budgetten (sommige bronnen spreken zelfs van 600.000 dollar per jaar) en schaken is business: de investering krijgen ze terugbetaald door de publiciteit die verbonden is aan het spelletje.

Tanguy Ringoir in zijn College-outfit

Voor Ringoir dus een unieke belevenis. Hij speelt voor UMBC onder leiding van GM Palatnuk, die zijn ploeg coacht en naar de “Final Four” moet leiden, een soort superplayoff in New York.

De 26ste vertrok ik via Houston naar Brownsville (Texas), waar het Pan American Championship dit jaar georganiseerd werd. De speellocatie was in het Hilton hotel van South Padre Island (aan de kust, een goeie 20 graden) en daar logeerden we ook. Het Pan American kampioenschap bestaat al heel lang, sinds 1946. De laatstse 15 jaar bestaat er ook zoiets als de Final Four: de beste vier teams van het Pan American die het onder elkaar uitvechten. In al die tijd heeft UMBC zich telkens kunnen plaatsen, al zitten we niet altijd in de top 4 teams in het begin van het toernooi, wat dus op zichzelf al een mooie prestatie is. Het doel was dus duidelijk: kwalificeren, wat we ook gedaan hebben. Dit jaar, zoals vorig jaar, is het Final Four toernooi in de New York Athletic Club in April, vlak naast Central Park. UMBC heeft het Pan American Championship al 10 keer gewonnen, en hun grootste rivaal is UT Dallas, die het ook 10 maal heeft gewonnen. De laatste jaren is er echter een duidelijke favoriet: Webster.

Webster is het team van Susan Polgar en ze heeft een gigantisch budget. Hiermee kreeg ze onder andere toppers als Wesley So en Georg Meier, «de andere» Le Quang, Le Quang Liem, Ray Robson om er maar enkele te noemen. Enkele toppers zijn vertrokken, zoals So (werd professional) en Meier (opnieuw in Europa), maar het laatste bord van Webster blijft 2600 elo sterk. Desalniettemin hoort de ploeg van Ringoir wel bij de beste 4.

Ikzelf speelde op het 2de bord (na de Duitser en oud-Duits Kampioen Niclas Huschenbeth) en ik vind van mezelf dat ik relatief goed gespeeld heb. Veel interessante partijen met offers en mooie combinaties. De laatste drie partijen waren op live borden, dus die waren overal te volgen, bijvoorbeeld op Chessbomb. M’n meest bizarre partij was met zwart tegen Leonid Kritz. Het werd een Hollands en in die partij heb ik m’n mooiste zet ooit gespeeld, Dh4, al was het niet voldoende om de partij te redden. Enkelen zeiden dat het het geniaal was en dat ik briljant was, anderen vonden het ronduit belachelijk. Ik kon het gewoon niet laten, het was te mooi om niet te spelen. De laatste ronde moesten we winnen om onze plaats in de Final Four veilig te stellen en we kregen een goeie paring tegen een relatief zwakke tegenstander. Na een vlotte winst op ons laatste bord besloot ik remise voor te stellen met een pion meer en de andere borden niet meer konden verliezen. In April ga ik dus naar New York om de Final Four te spelen. Het zijn 3 ronden, 4 teams. We zullen waarschijnlijk volgens elo het zwakste team zijn, al zegt dat met ons 2500+ gemiddelde meer over de tegenstanders dan over ons.

Dat Ringoir alvast naam gemaakt heeft, toont zijn bijnaam: “The Belgian Butcher”. “Het was dat of The Belgian Waffle”, lacht Ringoir. En voor wie het zou interesseren: ook met de punten op school gaat het goed. To be continued!

Meer informatie vind je op de website van de competitie.

 1. brabo
  brabo07-01-2015

  Niclas Huschenbeth heeft een mooie blog: http://www.niclas-huschenbeth.de/de/
  Uit eigen ervaring weet ik dat er heel wat tijd inkruipt om zoiets te onderhouden maar het zou geweldig zijn voor de thuisfans om de ervaringen van Tanguy in de VS via een blog te kunnen volgen.

 2. Bas Noorman
  Bas Noorman07-01-2015

  Heb jij dan misschien een blog brabo?

 3. Nele
  Nele07-01-2015

  Hoe gigantisch cool is da! Veel plezier, Tanguy!!

 4. Marcel Roofthoofd
  Marcel Roofthoofd08-01-2015

  Succes in de finale in New York!

 5. Gonzo
  Gonzo11-01-2015

  Humm, Dh4 heb ik al zo vaak gespeeld…

 6. Oscar
  Oscar29-01-2015

  Ondertussen speelt Tanguy in San Francisco het toernooi Millbrae GM & IM norm.
  De partijen kunnen worden gevolgd op Playchess.com http://play.chessbase.com/js/apps/playchess/
  Klik op “Live Games” en typ dan “Millbrae” in “Search Games”.
  Tanguy speelt momenteel tegen Negi, de tweede jongste GM allertijden, 13 jaar.
  Hij heeft gisteren geremiseerd tegen Govorets en gewonnen tegen Ganbold.
  De partijen worden gespeeld om 10 uur en 17 uur (19 uur en 02 uur bij ons).

 7. Oscar
  Oscar01-02-2015

  Tanguy heeft 5 op 7 en staat op kop
  https://www.facebook.com/726644180762971/photos/a.726723260755063.1073741829.726644180762971/773367219424000/?type=1&theater

  Allee, nog 1,5 op 2. Het kan.

 8. Oscar
  Oscar02-02-2015

  Tanguy heeft het gedaan : 6,5 op 9. Hij wordt GM.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.