R1 28

Michiels: “Nog nooit meegemaakt”

Na een heuse bijltjesdag is de kop eraf voor Bart Michiels. Hij won gisteren een veelbelovende zwartpartij, maar verloor vandaag helaas met wit. “Het spel is gemiddeld, maar de ervaring uniek. Heel de schaakwereld kijkt mee”, aldus Michiels…

“De hele schaakwereld kijkt mee”

Aan alles merk je dat Wijk Aan Zee een van de hoogtepunten van het schaakjaar is: een schaaktrein om het toernooi in te leiden, een tussentijdse verplaatsing voor de toppers, die een ronde in Den Haag en een in Rotterdam zullen spelen, en natuurlijk de aanwezigheid van enkele van de beste spelers ter wereld. Magnus Carlsen als topfavoriet, Fabiano Caruana als grote uitdager en Levon Aronian als outsider.

Ook de B-groep kent een unieke samenstelling. David Navara is de sterkste speler ooit in een B-groep (we baseren ons op elo). Wei Yi en Samuel Sevian zijn de twee jongste grootmeesters die momenteel op onze aardbol rondlopen en last but not least: met Bart Michiels speelt er sinds heel lang nog eens een Belg mee.

In Wijk speel je niet voor een man en een paardenkop. Foto @ Aline L’Ami (officiële website)

Zijn openingsweekend was meteen raak: de Wetteraar scoorde gisteren een mooie zwartzege tegen de piepjonge Amerikaan Sevian (op zijn 13de een van dé toptalenten in de schaakwereld). Vandaag liep het helaas mis met wit tegen thuisspeler David Klein. Michiels is niet slecht vertrokken, maar blijft wel kritisch voor zijn spel.

In één woord: gemiddeld… Tegen Gunina stond ik heel de tijd een beetje beter, tot wanneer ik een fout maakte en nog moest remise maken. Tijdens mijn partij Sevian had ik het in begin moeilijk, maar in tijdnood kantelde alles. Dan kwam ik gewonnen te staan, maar het was nog een enorme technische klus. En hij bleef maar ideeën vinden om me het lastig te maken. Een erg zoete overwinning, ook omdat het wel eens goed zou kunnen dat Sevian binnen een vijftal jaar wereldtop zal zijn. En vandaag dus verloren. Erg pijnlijk, verliezen met wit. In de opening liep het al mis, hoewel die koning op d2 erger lijkt dan het is. Rond zet 20 dacht ik dat ik helemaal niet slechter stond, een foutieve evaluatie, want blijkbaar was mijn koning kwetsbaarder dan ik dacht. Al bij al kan ik niet zeggen dat ik meer verdien dan 1.5 op 3.

Desalniettemin geniet onze landgenoot met volle teugen van de aandacht en van wat hem overkomt.

Dit heb ik nog nooit meegemaakt. De eerste ronde was ik zeer zenuwachtig omdat ik besefte dat zo goed als de hele schaakwereld aan het meekijken is, al dan niet live. Er is een backstage, voor de grootmeesters en de pers, en als je als speler van de backstage naar het schaakbord gaat is het net alsof je je naar het hoofdpodium van het schaaktoneel begeeft. Op een olympiade is er ook veel schaakpers aanwezig, maar tussen alle toplanden valt België natuurlijk wat minder op.

De A-groep is intussen eveneens ontploft. Caruana is het beste weg met 2,5/3, maar krijgt de kleurrijkste schaker aller tijden naast zich: Vassily Ivanchuk. Topfavoriet Carlsen maakte dan weer geen te beste beurt. Vandaag verloor hij tegen Wojtaszek, een Poolse topper die zijn debuut maakt in het Tata Steel Chess-toernooi.

Alle informatie vind je op de officiële website.

We geven nog graag mee dat Eynatten 1 en Amay aan de leiding blijven staan in eerste nationale. Alle uitslagen van de ronde van gisteren vind je op de site van de KBSB.

 1. Tom
  Tom13-01-2015

  Ik ken iemand die niet al te blij zal zijn met al die positieve aandacht for Bart. Nl. onze andere Belgische GM 😉

 2. Goendi
  Goendi14-01-2015

  Dat zou me sterk verbazen. Bij de interclub afgelopen zondag was dat het eerste wat hij wou weten toen zijn partij gedaan was: “wat Bart in Wijk aan Zee aan het doen was”. Geen idee waar die idiote opmerking zich op baseert.

 3. dokter_nee
  dokter_nee16-01-2015

  Gisteren een (in mijn ogen) ongelooflijke partij van Bart tegen Anne Haast.
  Een paard eindspel met 6 tegen 1 pion! Natuurlijk maakte Anne fouten, maar Bart speelde wel de beste zetten, en om die 1ne pion te stoppen moest er echt wel een dun pad van enige zetten bewandeld worden.
  Mooi.

 4. Rudy
  Rudy18-01-2015

  Welke andere Belgische GM?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.