IMG 9363

“Mijn eigen partij telt, de rest niet”

Nog niet helemaal tevreden gaat Bart Michiels het slot in van een voor hem historisch toernooi. Na de aanvankelijke zenuwen en een klein beetje de overweldigende omstandigheden, is er nu de focus: enkel de eigen partij telt. Schaakfabriek bracht een bezoekje aan Wijk Aan Zee…

“Carlsen is een god in Noorwegen”

Er is veel veranderd in Wijk Aan Zee. Het verschil tussen het toernooi een vijftal jaar geleden en de dag van vandaag is immens en dat is enkel en alleen te danken aan één persoon: Magnus Carlsen. Sinds de Noor wereldkampioen werd, is hij hot in Noorwegen. En dat mag je gerust letterlijk nemen: zenders strijden om de uitzendrechten van zijn partijen. Het WK werd dagelijks live op televisie gevolgd door gemiddeld 1 miljoen Noren (dat is 1/5de van de bevolking). In zijn zog heeft de nationale Noorse televisie een niet onaantrekkelijke journaliste gestuurd, die iedere dag een item moet maken voor hun journaal en die zelfs interviews doet, live tijdens het toernooi. Als ze vertelt over de status van Carlsen, lijkt het alsof ze praat over een mysterieuze superster.

“In Noorwegen is hij een soort hype en hij is ook best controversieel. Je ziet hem zelden in het openbare leven in Noorwegen, maar soms duiken toch selfies op als hij uitgaat in Oslo”, vertelt ze. Haar leven heeft een opvallende wending genomen: ze reist mee de wereld rond met een schaker. Vandaag showt Carlsen opnieuw: hij wint zijn zesde partij op rij. “Ik begreep de stelling eigenlijk niet en dat stoorde me, dus probeerde ik het zet per zet”, merkte hij net na de opgave van Radjabov op. Een glunderende Noorse journaliste, want hun ster “wint zelfs in 10 zetten als hij het niet begrijpt”.

Alle aandacht gaat naar Magnus Carlsen, die achter het rijtje journalisten aan zijn partij wilt beginnen.

Het contrast met onze Bart Michiels is natuurlijk vrij groot. Eén riooljournalist dringt zich op aan zijn tafel (ondergetekende uiteraard), alle anderen hebben enkel oog voor de wonderboy van G-Star. Dat blijkt ook als we bij de analisten eens peilen naar wat ze vinden van Bart. Peter Doggers van Chess.com (Chessvibes) is de enige die effectief iets weet te zeggen. “Degelijke grootmeester. Hij oogt zeer ontspannen en vriendelijk. Hij is mij vooral opgevallen omdat hij net voor de partij nog tactische oefeningetjes zit te maken. Heel leuk. Voorlopig lijkt hij het wel wat moeilijk te hebben tegen de echte toppers in de groep, maar anderzijds is het ook zijn eerste deelname.”

Maar vandaag staat de tweede Belgische grootmeester in Wijk Aan Zee wél in de picture, want behalve die ene journalist was er ook een horde Belgische fans afgezakt naar de Nederlandse kustplaats. Michiels probeerde met wit dan ook iets te maken van zijn partij tegen Jan Timman. Hij offerde een pion voor actief spel, maar raakte uiteindelijk niet verder dan een ongeveer gelijk eindspel.

Ik kan tot nu toe niet echt tevreden zijn over mijn toernooi. Het is zeker niet rampzalig en de score valt wel mee, maar ik vind niet dat ik mijn beste schaak al getoond heb. Ik kan niet echt een specifieke reden aanduiden, soms loopt het en soms niet, maar het valt natuurlijk wel op dat ik heel lange partijen speel. Na mijn match van 127 zetten kon ik aan de bak tegen Navara. Ik kan je zeggen dat dat geen cadeau is. En tegen Shankland liep ik in zijn voorbereiding en was de partij eigenlijk voorbij voor hij goed en wel begonnen was. Maar goed, het is uiteraard de ervaring die fantastisch is en ik probeer er zoveel mogelijk van te genieten.

Carlsen zuigt de aandacht op: zijn bord heeft een speciale webcam, die enkel en alleen aan zijn bord wordt gebruikt.

Eind de jaren ’80 werd Michiels voorafgegaan door Luc Winants, die het toernooi toen zelfs op een haar na won.

Ik las op Schaakfabriek dat er een lezer was, die dacht dat ‘een andere GM’ jaloers zou zitten kijken. Ik kan je zeggen dat Luc mij meteen gemaild heeft, toen hij las dat ik mocht meespelen. Hij wenste me veel succes en raadde me vooral aan me goed voor te bereiden op het weer. Het waait hier nogal hard en je loopt snel een kou op. Blijkbaar liet Kasparov zich zelfs vaccineren voor hij naar hier kwam.

Vandaag speelt de Wetteraar tegen Robin Van Kampen.

De zenuwen zijn nu wel weg. Ik had er de eerste partij wel wat last van. Je zit daar plots te schaken met 200 schakers, die achter een soort balie op je neus zitten te kijken. Dat is wel indrukwekkend, hoor. Twee meter verder zit Carlsen dan te spelen en ik betrapte me erop dat ik blij was dat hij eens naar mijn stelling kwam kijken. Maar vanaf ronde 2 ben ik volop geconcentreerd. Ik ga zelfs zelden kijken bij de wereldtoppers. Ik heb nog 4 partijen en ik wil er echt het beste van maken.

Bart Michiels met naast hem het boekje met tactiek, dat hij net voor de partij begint nog even doorbladert, een gewoonte die hij ook op de olympiade had.

Niet alle Belgische aandacht ging naar Bart uit. Daniel Darha had de tijd van zijn leven toen hij Magnus Carlsen mocht ontmoeten. Als cadeau had hij een doosje Belgische chocolade mee.

Foto @ Go for Grandmaster, dat het tripje organiseerde

 1. Valery
  Valery22-01-2015

  1987: Luc Winants kan ongedeeld de B-groep winnen als hij remise neemt in de laatste ronde maar hij gaat voor meer en verliest nog (gedeeld eerste) . Bijna 30 jaar geleden was dat toch een fenomenale prestatie voor een Belg. De A-groep was toen categorie 13 (winnaars Korchnoi en Short) = B-groep 2014 en dus grappig eigenlijk.
  Luc Winants en Bart Michiels zijn van verschillende tijden en moet je zeker niet uitspelen als afgunstige GM’s,
  beiden verdienen ons grootste respect.
  Voor wie het nog interesseert : http://www.365chess.com/tournaments/Hoogovens-B_1987

 2. Gonzo
  Gonzo25-01-2015

  Ik zou de A groep van toen echt niet met de B groep van nu willen vergelijken. De B groep bestond toen uit een verzameling Nederlandse subtoppers (meesters) en een paar matige grootmeesters.

 3. Oscar
  Oscar25-01-2015

  Valery zegt zelf dat het grappig is : in 1987 was de A-groep categorie 13 (winnaars Korchnoi en Short) = B-groep 2014.

 4. Gonzo
  Gonzo27-01-2015

  Bart heeft het zwaar gehad, ben benieuwd naar zijn visie op het toernooi.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.