Tanguy2

Tanguy Ringoir: “Ik ging eigenlijk voor het goede weer”

Dankzij een 6,5/9 en een spetterende (gedeelde) toernooiwinst in San Francisco heeft Tanguy Ringoir zijn laatste grootmeesternorm gescoord. Een norm die qua timing nogal onverwacht kwam. Ringoir doet zijn verhaal…

Een weekje San Francisco, dat was de bedoeling

Het was slechts een kwestie van tijd, maar gelukkig heeft die kwestie niet lang aangesleept: Tanguy Ringoir heeft zijn derde grootmeesternorm gehaald. Hij deed dat door samen met GM Negi een toernooi in California te winnen met een knappe 6,5/9.

De universiteit, waar Ringoir studeert, geeft ieder jaar een bepaald bedrag dat kan gebruikt worden als voorbereiding van de Pan Ams en de Final Four (dat zijn zo wat dé schaakevenementen in universitair Amerika). De organisatie van de Final Four heeft een nieuwe sponsor gevonden en dus was er wat geld over voor Ringoir.

Oorspronkelijk was ik niet van plan om toernooien te spelen en me te focussen op m’n school. Maar nu dat er extra geld was, vroeg mijn teamgenoot, de Georgiër Levan Bregadze, of ik met hem wou meegaan naar San Francisco om een GM-toernooi te spelen. Ik zei meteen ‘ja’, vooral omdat het hier aan de oostkust aan het vriezen was en een weekje Californië er dus erg aantrekkelijk uitzag. Daarnaast krijg je niet zoveel kansen. De unief opende wel net op het moment dat het toernooi begon, dus moest ik de eerste week school missen.

Geen sinecure dus en bovendien moest Ringoir zijn gemiste schoolwerk in San Francisco bijwerken, waardoor hij niet zo veel tijd had om zijn partijen grondig voor te bereiden. Maar zoals het zo dikwijls gaat, komen net dan topprestaties naar boven.

Tanguy Ringoir, hier aan het werk op het BK in Charleroi

Ik ging vooral naar daar voor het goede weer eigenlijk (lacht). Het toernooi begon niet al te goed, wat voor mij wel redelijk normaal is. In de eerste ronde speelde ik tegen iemand met 200 elo minder dan mij en hij speelde me compleet naar huis, tot hij een fout maakt en ik toch nog won. De tweede ronde was niet veel beter: ik kwam beter uit de opening met wit, maar misspeelde het meteen en het werd een snelle remise. De volgende dag ging alles echter een pak beter. Ik speelde tegen Negi, favoriet en ooit een van de jongste grootmeesters ooit. Het was een heel interessante partij en uiteindelijk nam ik remise aan in een betere stelling en met meer tijd op de klok. het kwam niet eens in me op dat ik zou kunnen winnen met zwart tegen iemand met bijna 2700 elo. In de Verenigde Staten hebben ze de spijtige traditie om 2 partijen per dag te spelen, waardoor ik daarna moest meteen met zwart een IM moest bekampen. Ik speelde heel behoorlijk en won.

Ondanks het “slechte” niveau had Ringoir dus een prima uitgangspositie met een reële kans op een norm. Met nog drie rondes te gaan, had hij 2 punten nodig. Toen sloeg de stress toe: een gewonnen stelling tegen GM Jesse Kraai werd niet afgemaakt en een veilige remise in de voorlaatste ronde zorgde voor een perfecte climax: met wit tegen GM Batchulun. Winst was alles, remise of verlies was niks. Na een lange en stresserende partij klaarde Ringoir de klus in een toreneindspel.

 1. Guido de Romph
  Guido de Romph02-02-2015

  Namens zijn Nederlandse club En Passant: van harte gefeliciteerd! Het was een kwestie van tijd 🙂

 2. Oscar
  Oscar02-02-2015

  Zie https://www.facebook.com/pages/Chinggis-Chess-Club/726644180762971

  Het is dan toch nog rap gelukt. Proficiat !

  Na die 6 op 9 in Donostia (Baskenland).
  Maar daar spreken we nu niet meer over. 😉

 3. jan van mechelen
  jan van mechelen02-02-2015

  Gefeliciteerd Tanguy!

 4. Philippe
  Philippe02-02-2015

  Fantastisch! Van harte proficiat voor Tanguy!

 5. Nele
  Nele02-02-2015

  Super! Gefeliciteerd, Tanguy!!

 6. Schleck Victor
  Schleck Victor03-02-2015

  Gefeliciteerd Tanguy!

 7. Gorocolski
  Gorocolski04-02-2015

  Altijd opletten met vergelijkingen en overdrijvingen, natuurlijk, maar Tanguy Ringoir is m.i. de Belgische Magnus Carlsen: intrinsiek het grootste talent dat we in dit kleine landje ooit gezien hebben… Chapeau!

 8. Zilles Paul
  Zilles Paul06-02-2015

  Proficiat tanguy superperformatie !!!!

 9. Johnny Geudel
  Johnny Geudel06-02-2015

  Een prachtprestatie.
  Maar waar zijn de gebruikelijke commentatoren om hem geluk te wensen?

 10. Seret Henri
  Seret Henri07-02-2015

  Proficiat,gefeliciteerd Tanguy

 11. Rudy
  Rudy08-02-2015

  Proficiat aan onze kersverse Belgische (Amerikaanse?) GM!
  Grootmeesters bij de vleet dezer dagen.
  Heeft Tanguy nu niet die 25.000 euro weggekaapt van de eerste speler geboren na 1990 die GM werd?

 12. volgjeneus
  volgjeneus08-02-2015

  Volgens mij is het geld voor de eerste speler geboren na 2000, niet 1990. Nee dus.

 13. Bas Noorman
  Bas Noorman09-02-2015

  Ik vroeg het mij onlangs ook af Rudy. De oorspronkelijke bedoeling was wel degelijk geboren na 2000, maar daar werd later op teruggekomen (voor Tanguy?).

  In elk geval proficiat aan onze nieuwe gm, met of zonder 25000 euro!!

 14. Oscar
  Oscar19-03-2015

  Tanguy heeft uit eigen zak 330 EUR gestort aan de FIDE voor zijn titel van IGM.

 15. Oscar
  Oscar28-03-2015

  The Final 4 of College Chess in New York.
  De Geraardsbergenaar Tanguy Ringoir speelt vandaag en morgen in New York.
  Ronde 1 vandaag vermoedelijk om 16 uur bij ons. Zomertijd is al in voege bij hen. Zes uur verschil met ons. Morgen weer zeven uur verschil.

  De partijen worden rechtstreeks uitgezonden hier http://vachess.org/
  (klik op “2015 Final 4 of College Chess”) en wellicht ook op Playchess of ICC of Chessbomb.

  http://www.baltimoremagazine.net/2015/3/25/umbc-competes-in-final-four-of-college-chess 😉

  Tanguy zal zijn IGM-titel ontvangen op het congres van 26-29 aptil in China
  http://ratings.fide.com/title_applications.phtml?details=1&id=208027&title=GM&pb=42

 16. Oscar
  Oscar05-04-2015

  Tanguy krijgt zijn GM-titel op 26-29 april
  http://ratings.fide.com/title_applications.phtml?details=1&id=208027&title=GM&pb=42

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.