IMG 9370

Massa volk op de been voor de opening BK Jeugd

Het was koppen lopen op de eerste dag van het BK Jeugd. Een pak schaakliefhebbers zakten af naar Blankenberge om te genieten van het mooie weer, maar vooral de eerste schaakzetten van het BJK 2015…

Stefan Beukema te kloppen man

Het BJK 2015 is in zekere zin een afsluiter van een succesvolle periode: Jeugdschaak.be organiseert het toernooi voor het laatst onder het toeziend oog van organisator Jan Vanhercke. Op een kleine onderbreking van één jaar na lokte het toernooi zowel in Oostende, Houffalize als in Blankenberge een pak volk. Dat is deze editie niet anders: een eivolle conferentiezaal met 326 schakers en entourage luisterde aandachtig naar de voorstelling van het toernooi.

Voor volgend jaar zijn er plannen van een ander team om op dezelfde locatie het BJK te organiseren, maar meer is daar voorlopig nog niet over bekend. Later deze week hebben we nog een kort interviewtje met Vanhercke over de voorbije jaren.

Maar genoeg over de accommodatie en de organisatie, iedereen is nu natuurlijk hier om te schaken. Het paradepaardje van het toernooi is al een tijdje het elitetoernooi. Op voorhand was het uitkijken naar het duel tussen Stefan Beukema en Nicola Capone, naast Lennert Lenaerts, de twee FM’s van het gezelschap. Jammer genoeg besloot Capone om niet mee te doen, waardoor Stefan Beukema de uitgesproken favoriet is. Concurrentie krijgt hij normaal gezien van die andere FM, Lennert Lenaerts. Outsiders zijn Nathan De Strycker en Emile Boucquet. De elitereeks van dit jaar verwelkomt ook enkele nieuwe gezichten. Deon Lee, Karsten Verhasselt en Jan Cox zijn nieuwe namen, die proberen voor een verrassing te zorgen.

Stefan Beukema en op de achtergrond Lennert Lenaerts, de twee elofavorieten.

De eerste ronde kende een eigenaardig verloop: na 3 uur spelen was heel de zaal leeg behalve… 4 van de 5 eliteborden. Daar werd er duchtig op los geknokt. Stefan Beukema leek op weg naar zijn eerste zege, maar Thibault Real bleek bijzonder taai en haalde ondanks de tijdnood een half punt uit de kast. Lennert Lenaerts deed hetzelfde, maar dan met meer succes: hij leek zijn tanden stuk te bijten op Karsten Verhasselt, maar in de eindfase blunderde die een gelijk eindspel weg. Nathan De Strycker speelde een goede partij, al had hij heel wat moeite met de afwerking. Debutant Deon Lee forceerde in zijn partij een veelbelovende stelling en verloor zelfs nog. Emile Boucquet boekte misschien wel de zuiverste zege, waardoor dag 1 meteen amper 1 remise telde.

De uitslagen:

Lenaerts-Verhasselt 1-0
Beukema-Real 1/2
Dorr-De Strycker 0-1
Boucquet-Cox 1-0
Lee-Fontaine 0-1

Vanaf morgen volgen er uitgebreidere verslagen met reacties van de spelers én commentaar van onze huisanalist IM Mher Hovhanisian (2525).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.