IMG 7193

Stefan Beukema grijpt de macht

Na een vlotte zege in ronde 4 heeft Stefan Beukema de koppositie beet. Zijn twee concurrenten konden niet winnen. In de open reeksen blijft alles spannend…

Thibault Real wint topper en rukt op

Drie leiders na speeldag 2, nog eentje na speeldag 3: het veld van de elitegroep begint stilaan uitgedund te worden. Voor Stefan Beukema was deze ronde er eentje, die in de lijn lag van zijn andere partijen. Een tactisch spervuur eindigde al snel in zijn voordeel. De ongelukkige Yannick Dorr kon er niets tegenin brengen.

Beukema maakt er geen geheim van dat hij vooral hier is om een selectie voor de elitegroep van het “echte” (volwassenen) BK te versieren. Toch blijft het spelplezier centraal staan en wordt er iedere partij volop voor gegaan.

Thibault Real is uitstekend gestart.

De grootste concurrentie leek van Fontaine en Boucquet te komen, maar na vandaag heeft Thibault Real zich uitdrukkelijk gemeld om die rol over te nemen. In een spannend rechtstreeks duel klopte hij Boucquet, die zich op het einde nog pittoresk mat liet zetten (met opzet, voor de duidelijkheid). Fontaine had dan weer een flinke meevaller, toen zijn tegenstander Verhasselt remise bood in een ronduit uitstekende eindstelling. Real is prima gestart, al wordt het voor hem vooral kwestie om zijn klok goed onder controle te houden.

Voor de mensen die graag partijen nakijken, is De Strycker-Cox een aanrader. Cox had zijn eerste punt binnen handbereik, maar gaf remise in de tijdnoodfase.

Na vier speeldagen is het ook interessant om onze analist Mher Hovhanisian eens zijn blik te laten werpen op de open reeksen. In geen enkele reeks is er al een duidelijke afscheiding gebeurd en zijn er telkens meer dan twee spelers in de running voor de titel, maar Hovhanisian werd wel al gecharmeerd door enkele spelers.

Elsa Blond Hansen, een speelster uit Luxemburg, die tot nu toe nog niet overtuigt in punten, maar wel een goede indruk nalaat in haar spel.

Ik vind over het algemeen dat er iets te veel tactische fouten worden gemaakt: de combinaties zouden wat beter getraind moeten worden, maar ik heb ook al veel goede dingen gezien. Bij de meisjes -14 speelt iemand uit Luxemburg mee, Elsa Blond Hansen. Zij speelde bijzonder logisch en solide, maar ze verloor spijtig genoeg haar laatste twee partijen. Bij de -20 vind ik het niveau wat tegenvallen: enorm veel blunders, zelfs op de topborden. Op bord 1 bijvoorbeeld stond iemand gewoon een dame voor en die partij werd zelfs nog remise. Dat zou eigenlijk niet mogen in die reeks. Het is wel het vermelden waard dat die reeks, die gemengd is, door twee meisjes wordt gedomineerd tot nu toe (Natasha Mabille en Astrid Barbier). Dat is volgens mij nog niet vaak gebeurd. De jongens -12 zal normaal gezien een kolfje naar de hand van Anthony Mitran zijn, maar in die reeks kreeg hij al flink wat tegenstand van Ramin De Cocq. Die partij was langs twee kanten van een hoog niveau voor die leeftijd. Ik vind dat veel spelertjes van die reeks al erg volwassen spelen.

Morgen volgt de tweede “bijltjesdag”, de laatste speeldag met twee partijen. In de elitereeks zijn er toppers: Beukema-Boucquet en Real-Fontaine staan op het programma.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.