De Block

Yordi De Block zorgt voor grootste verrassing

Yordi De Block heeft vandaag de -18 gewonnen, waarschijnlijk een van de spannendste reeksen van het BJK dit jaar. Onder het toeziend oog van de camera’s van Sportweekend haalden Akulov, Sterck en Lootens nog titels binnen…

Lev Akulov wint spannende -12

Voor je als neutrale of minder neutrale toeschouwer naar deze laatste ronde wilde kijken, moest je één ding weten: voortschrijding beslist over de titel bij een gelijke stand. Voortschrijding is een systeem waarin de uitslag van de eerste ronde x 9 wordt gedaan, die van de tweede x 8 enzovoort. Het voordeel van het systeem is dat het zogenaamde “Zwitserse Gambiet”, waarin een sterke speler in de eerste rondes verliest en daardoor profiteert van een makkelijke loting daarna, minder nut heeft. De uitslagen in de eerste rondes tellen namelijk zwaarder door.

Dat hield ook in dat de spelers die voor de laatste ronde meer voortschrijding hadden dan hun tegenstander een zeer substantiële kans hebben om dat voordeel te behouden. Net dat was de situatie in enkele open reeksen, waar een onderling duel (of meerdere duels) zouden beslissen over de titel.

Daardoor wist Nathaniel Faybish bijvoorbeeld dat hij moést winnen tegen Lev Akulov, ook al stonden de twee samen aan kop. Voor Akulov was remise voldoende. Een stresserende situatie voor het toppertje uit Leopoldsburg, want ook vorig jaar liep hij de titel in de laatste ronde mis. Daar kwam nog eens bij dat er een cameraploeg van Sportweekend op bezoek kwam. Morgen zeker kijken dus! Akulov zelf leek alvast opnieuw een beetje onzeker. Hij speelde snel, maar helaas ook niet zo nauwkeurig, waardoor Faybish alle troeven had om de partij te winnen. Net op dat moment begon de psychologie in zulke partij te spelen. Akulov vond enkele verdedigende zetten, Faybish zocht naar een winst en zag zijn tijd vervaarlijk zakken. Toen de mist wat opklaarde, blunderde de onfortuinlijke Faybish een stuk. De partij was over, Akulov viert zijn eerste Belgische titel. Vorig jaar wonnen zijn zus Alicia en zijn broer Mikhail de titel, waardoor ze nu alle drie een Belgische titel achter hun naam hebben staan.

Joppe Raats speelde een uitstekend toernooi, maar verloor op voortschrijdingspunten tegen Danial Dardha.

De schaakgoden waren ons sowieso gunstig gezind vandaag, want de spanning kletterde in bijna elke reeks van het bord. De -10 eindigde op een ex aequo tussen Joppe Raats en Daniel Dardha. Die laatste had een betere voortschrijding en volgt zichzelf op als Belgisch Kampioen. Bij de meisjes -14 leek Fleur Swennen al na 10 zetten op rozen te zitten, maar een verslapte concentratie zorgde ervoor dat ze plots in een bijzonder benarde situatie belandde met een slechte stelling en weinig tijd. Dat was vervelend, want op bord had haar rechtstreekse concurrente Annelies Vitharana een forfait “gekregen”. Gelukkig voor haar werd het remiseaanbod aanvaard. Swennen kampioen.

Ook -16, -18 en -20 worden beslist op de laatste speeldag

De -16 was spannend, maar duidelijker: als Arno Sterck won, was hij kampioen. Even leek de partij naar een remise te gaan, maar het eindspel bevatte meer venijn dan zijn tegenstander Batist Huyghebaert dacht. Sterck won en viert een Belgische titel.

Arno Sterck, de beste bij de -16.

De -18 dan was volledig open: Quinten Ramaecker en Ben Tuerlinckx stonden aan kop met 6/7, Tibo Maes en Yordi De Block volgden op een half punt. De Block had enkel nog kans op de titel bij een zege, als Maes en Tuerlinckx remise speelden. Dat belette hem niet om een dijk van een partij te spelen. Ramacker werd weggetikt en nadat Maes eeuwig schaak gaf, kon De Block de titel vieren. Een onverhoopte comeback!

Toen ik van Ben Tuerlinckx verloor, dacht ik dat het toernooi voorbij was voor mij. Daardoor speelde ik wel enkele partijen zonder enige druk en dat hielp duidelijk. In de laatste ronde had ik niks te verliezen, dus kon ik volop spelen voor winst. Dat ik nu toch kampioen ben, is geweldig.

Jonathan Van Laeken won in een spectaculaire partij tegen Axel Harutynyan.

De -20 was niet meteen de reeks met het hoogste niveau, maar wel een waar de spanning tot het einde fenomenaal was. Zeker het topduel tussen Axel Harutynyan en Jonathan Van Laeken was beklijvend. In een tactisch spervuur leek Harutynyan de beste papieren te hebben, maar enkele tragere zetten leidden zijn nederlaag in. Door die nederlaag kon Mathias Lootens kampioen worden, als hij won tegen Wesley Vandesteene, iets wat zonder veel problemen lukte. De meisjesreeks werd gewonnen door Natasha Mabille, nadat concurrente Astrid Barbier verloor in de laatste ronde.

In de elitereeks stonden enkel nog de ereplaatsen op het spel, maar spektakel was er zat. Bijna élke partij is de moeite om eens na te spelen. Bij deze alle kampioenen:

-8: Amir Zouaghi en Hoara Roose
-10: Daniel Dardha en Louise Vanderstappen
-12: Lev Akulov en Daria Vanduyfhuys
-14: Jasper Beukema en Fleur Swennen
-16: Arno Sterck en Sara Temmerman
-18: Yordi De Block en Clara Wertz
-20: Mathias Lootens en Natasha Mabille
Elite: Stefan Beukema, voor Quentin Fontaine en Lennert Lenaerts

 1. Swa
  Swa20-04-2015

  Vreemd dat er, 2 dagen na het toernooi, nog steeds geen felicitaties op dit forum verwoord zijn.

  Bij deze hartelijke en bewonderende gelukwensen aan alle kampioenen!
  Eveneens felicitaties aan Jan Vanhercke en zijn team voor de puike organisatie van dit toernooi tijdens de voorbije jaren.

 2. De Block
  De Block20-04-2015

  Beste Swa, Je mag gerust zijn, ze krijgen veel felicitaties via facebook e.d. Dank aan iedereen, MVG, Mario

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.