11011288 10153006399441235 446709770978697968 N

BK 2015 start met overuren

35 graden Celsius mag dan niet de optimale temperatuur zijn als het op schaken aankomt, het BK 2015 in Schelle begon alvast niet als een korte wandeling richting bar en terras. Zo speelden Kim Le Quang en Geert Van der Stricht in de Expertenreeks door tot 20 uur. Le Quang tekende meteen voor de eerste verrassing in deze reeks. Een overzicht van dag 1.

Het BK 2015 strijkt voor deze editie neer in de gemeentelijke sporthal van Schelle, een gemeente zonder schaaktraditie maar met een groot hart voor onze sport. Schelle ligt in de zuidrand van Antwerpen, niet zo ver van Mortsel. Mortsel is dan weer de thuisbasis van Schaakkring Oude-God, dat dit BK organiseert om zijn 50-jarig bestaan te vieren. “In Mortsel zelf vonden we jammer genoeg niet de gepaste en betaalbare locatie”, vertelt voorzitter Jan T’Sas. “In juli zijn sporthallen gesloten of volgeboekt voor zomerkampen. We hebben er een twintigtal aangesproken in en rond Antwerpen, met steeds hetzelfde verhaal. Tot Johan De Strycker, jeugdverantwoordelijke bij de Liga Antwerpen, ons op ‘zijn’ Schelle attendeerde. Daar vonden we een gemeenteraadslid dat iets van schaken af weet en dat maakte meteen het verschil.” Een goede zaak natuurlijk voor het BK, dat vorig jaar wegens gebrek aan organisator moest fuseren met het toernooi van Charleroi.

Eén ding heeft de sporthal van Schelle alvast: hij ligt in een groene, rustige omgeving en is zo groot dat elk van de 150 deelnemers aan het BK, Expert of Open, aan een eigen tafel speelt. Vergeleken met vorig jaar ligt het deelnemersveld niet zoveel lager en ook qua niveau mag het er zijn. Bij de Experten vinden we met Van der Stricht, Ringoir, Dgebuadze, Hovhanissyan, Geirnaert en Le Quang zes namen van vorig jaar terug. Kersvers GM Ringoir wordt als favoriet beschouwd, maar zal ongetwijfeld in goede vorm moeten zijn om die rol waar te maken. In de Open Reeks schreven GM Vajda Levente (2569) en IM Thibault Vandenbussche (2419) zich in, waarmee de favorieten eveneens gekend zijn. Bij de start van het toernooi liet Vandenbussche echter verstek gaan, waardoor voor Levente een rode loper naar de zege lijkt uitgerold. Maar in het schaken is natuurlijk nooit alles gezegd.

Over naar dag 1 dan. Ondanks het gebrek aan airco in de zaal vielen de hoogzomertemperaturen nog enigszins mee en dat werkte blijkbaar inspirerend voor de spelers van de Expertenreeks. Tijdens dit BK worden geen Sofia-regels toegepast, maar van gevreesde salonremises is voorlopig geen sprake. Op elk bord ging wit voor het punt en in drie van de vijf partijen leverde dat ook de volle buit op. De grootste verrassing viel op bord 1, waar de laagst gerangschikte Kim Le Quang (2253) met wit won van titelverdediger Geert Van der Stricht (2375). In een stelling met een zwakkere pionstructuur maar wel het loperpaar, tastte zwart mis, wat hem een stuk kostte voor twee pionnen. Van der Stricht deed er alles aan om nog een half punt uit de brand te slepen en wikkelde ten slotte af naar een K tegen K+L+P-eindspel, het moeilijkste mat zeg maar. Le Quang leek even niet meer te weten hoe het moest, maar dat was slechts schijn. Op de 134ste zet was de winst een feit.

Dgebuadze eindigde vorig jaar laatste in de Expertenreeks en heeft duidelijk wat goed te maken. Sarrau probeerde een structurele zwakte op d6 te compenseren door met f5 op koningsaanval te spelen, maar zijn strategie werkte niet. Met twee sterke paarden in het centrum nam Dgebuadze voluit het initiatief en won een pion. Een oprukkende vrijpion op de damevleugel leidde snel tot de beslissing. Tot een gelijkaardige scenario – al waren de varianten veel tactischer en complexer – kwam het in de partij tussen Beukema en Verstraeten. Zwart moest een stuk geven voor twee pionnen om niet meteen te verliezen, maar rukte vervolgens op met een vrije e-pion, ondersteund door dame en toren. Het was makkelijk mistasten in de stellingen en varianten, maar wit hield het hoofd koel. Met een niet te pareren matdreiging maakte hij het af.

Beide andere partijen eindigde op remise. In de partij Hovhanissyan-Hautot werd het evenwicht nooit echt verbroken, een terechte puntendeling dus. Minder evenwicht was er in de partij Ringoir-Geirnaert. Wit had winstkansen in een toreneindspel met twee pionnen tegen één, maar kwam niet verder dan een gelijkspel.

In de Open Reeks worden de paringen net zoals vorig jaar versneld uitgevoerd. Dat leidde tot minder ‘verplichte nummertjes’ en dus ook meer verrassingen. Zo maakte Willem Hajenius met wit al na twaalf zetten probleemloos remise tegen FM Daniel Sadkowski; in de slotstelling staat wit zelfs beter. Twee andere FM’s kwamen er niet beter vanaf: Marc Lacrosse moest het punt delen met Mitran en Bruno De Jonghe verloor zelfs van Vandenbroucke. Ook Robert Schuermans kwam niet verder dan remise tegen Dries Hautekiet. Bij de dames, die hun toernooi spelen in de Open Reeks, miste Elo-favoriete Hanne Goossens haar start niet, maar haar rechtstreekse concurrente Iuliia Morozova verging het minder goed. Zij verloor van Natan Pirard. Ten slotte vroegen zes spelers een bye tijdens de eerste ronde. Zij zijn morgen wel van de partij.

 

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.